Συμβουλές για τη μείωση του εργασιακού άγχους

Τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση που έχετε εργασιακό άγχος; Ακολουθούν κάποιες απλές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις απαιτήσεις της εργασίας σας και να περιορίσετε το στρες που νιώθετε:

• καταγράψτε ό,τι σας προκαλεί άγχος και την αντίδρασή σας σε αυτές τις καταστάσεις· εντοπίστε επαναλαμβανόμενα μοτίβα

• αντιδράστε στους στρεσογόνους παράγοντες με υγιείς τρόπους, όπως με άσκηση ή κάποιο χόμπι

• θέστε στόχους, κάντε λίστα με τις προτεραιότητές σας και μάθετε πότε να λέτε «όχι» σε επιπλέον υποχρεώσεις

• μιλήστε στον προϊστάμενό σας για πτυχές της δουλειάς που σας στρεσάρουν και πώς μπορείτε να γίνεται πιο αποτελεσματικοί

• κάντε τον χώρο εργασίας σας πιο ευχάριστο, όπως με μία νέα καρέκλα, με αιθέρια έλαια κ.λπ.

• κάντε διαλείμματα για έναν σύντομο περίπατο ή για μια σύντομη συζήτηση με έναν συνάδελφο, για θέματα που δεν αφορούν τη δουλειά

• θέστε όρια: απενεργοποιείστε τις ειδοποιήσεις για email στο κινητό σας και μην απαντάτε στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του δείπνου

• αφιερώστε χρόνο στη χαλάρωσή σας – μπορείτε ακόμα και να λείψετε κάποιο τριήμερο, ώστε να επανέλθετε ανανεωμένοι

• αναζητήστε στήριξη από την οικογένεια, τους φίλους κι έμπιστους συναδέλφους σας

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο αλλαγής καριέρας

Η παραίτηση από μια δουλειά δεν είναι πάντα εφικτή, ωστόσο είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Εάν δοκιμάσατε τις τεχνικές για τη μείωση του άγχους κι εξακολουθείτε να αισθάνεστε το ίδιο, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την αλλαγή δουλειάς ή επαγγέλματος.

Η αλλαγή καριέρας είναι μια σοβαρή απόφαση και μπορεί να επιφέρει διαφορετικούς στρεσογόνους παράγοντες. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως είστε έτοιμοι οικονομικά και ψυχολογικά για μία τέτοιου είδους αλλαγή. Σε περίπτωση που το κάνετε, δεν θα σημαίνει πως «σηκώσατε τα χέρια ψηλά» και ίσως σας οδηγήσει σε μια ζωή με λιγότερο άγχος.

Εάν νιώθετε ότι «πνίγεστε», αναζητήστε βοήθεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε μόνοι σας το άγχος που συνδέεται με την εργασία σας. Ο εντοπισμός των παραγόντων που σας στρεσάρουν και η διαχείριση του άγχους με τρόπο παραγωγικό, θα συμβάλουν στην υγεία νου και σώματος.

Ωστόσο, κάποιες φορές ίσως να μην μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας. Σε αυτή την περίπτωση, μιλήστε σε κάποιον επαγγελματία υγείας που εμπιστεύεστε, όπως τον οικογενειακό σας γιατρό ή κάποιον ψυχολόγο. Θα σας προσφέρουν την υποστήριξη που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας.

Η αφοσίωση στην εργασία σας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας και να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες στην καριέρα σας. Όμως, εάν ο χρόνος που δαπανάτε ανησυχώντας για τη δουλειά σας αρχίζει να επηρεάζει την ευεξία σας, ίσως είναι καιρός να κάνετε μια παύση και να σκεφτείτε πώς να μειώσετε την πίεση που νιώθετε, έτσι ώστε να αποδίδετε τα μέγιστα τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική σας ζωή.

ΠΗΓΗ:Penn Medicine