Συμφωνία με Συντεχνίες για απελευθέρωση προσλήψεων

Ελευθερία Παϊζάνου/Insider 

Τις προαγωγές προσπάθησαν να φύγουν μέσω πρότασης νόμου,  από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ (δηλαδή να μην προχωρούν στο ξεπάγωμα τους), ωστόσο χθες βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν ενημερώθηκαν από τεχνοκράτες ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έδωσε τα χέρια με την ΠΑΣΥΔΥ, την ΣΕΚ και την ΠΕΟ για πλήρη κατάργηση των απαγορεύσεων πλήρωσης θέσεων στην κρατική μηχανή.

Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως αφαιρεθεί από τους προϋπολογισμούς η πρόνοια για απαγόρευση της πλήρωσης κενών μόνιμων θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού. Χθες η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) του Υπουργείου Οικονομικών Έλενα Οικονομίδου – Αζίνα, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, αναφέρθηκε στους λόγους στους οποίους συνομολογήθηκε η συμφωνία. Όπως είπε,  μετά την αξιολόγηση του μέτρου της απαγόρευσης προσλήψεων και διορισμού, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για πρόσθετες θέσεις, αλλά για θέσεις που δημιουργήθηκαν μέσω του προϋπολογισμού στον κρατικό τομέα, στους δήμους και στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Σημείωσε, επίσης πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι η πλήρωση θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Υπέδειξε, πως μέσω της διαδικασίας ξεπαγώματος που εφαρμοζόταν τα τελευταία πέντε χρόνια στη Βουλή, η Επιτροπή Οικονομικών προχώρησε στο ξεπάγωμα όλων των θέσεων με εξαίρεση μια με δύο περιπτώσεις. Μάλιστα, σημείωσε, πως λόγω της διαδικασίας που εφαρμόζεται ακολουθούνται χρονοβόρες διαδικασίες για την πλήρωση των θέσεων, οι οποίες μάλιστα προκαλούν και αυξημένο διοικητικό κόστος. Σύμφωνα με την κ. Αζίνα, με την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσία η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό των θέσεων που είναι κενές.

Οι πρόνοιες του νομοσχέδιου

 Η Διευθύντρια του ΤΔΔΠ, ανέφερε πως στη Βουλή θα κατατεθεί και νομοσχέδιο για κατάργηση του νόμου περί της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα του 2013. Με το νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες ο «Φ», θα καταστεί δυνατή η στελέχωση του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με μόνιμο προσωπικό και να περιοριστούν οι προσλήψεις μη μόνιμου προσωπικού. Μετά την κατάργηση της απαγόρευσης, οι μόνιμες κενές θέσεις θα μπορούν να προωθούνται κανονικά για πλήρωση. Με την άρση των απαγορεύσεων στις προσλήψεις, θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για τη Δημόσια Υπηρεσία. Επίσης, μετά τον τερματισμό της απαγόρευσης θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου περί της Δημόσιας Υπηρεσίας, έτσι ώστε μέσα στο πρώτο τετράμηνο του κάθε έτους να δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, από την ΕΔΥ, όλες οι θέσεις πρώτου διορισμού που είναι κενές ή θα κενωθούν μέχρι τέλος του χρόνου.