ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΗΓΕΤΗΣ – ΠΡΟΤΥΠΟ;

Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί την πιο σημαντική παράμετρο για τη βιωσιμότητα μιας εταιρείας με την κατανόηση των αναγκών και των προσδοκιών των εργαζομένων να θεωρείται θεμελιώδης. Γι’ αυτό και η σχέση διευθυντή – εργαζόμενου θεωρείται κρίσιμη.
Ένα ικανό διευθυντικό στέλεχος στις μέρες μας θα πρέπει να διαθέτει τις πιο κάτω ικανότητες για να μπορεί να επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή απόδοση των υφισταμένων του:

  1. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:
    Ένα διευθυντικό στέλεχος μιας εταιρείας θα πρέπει να είναι πάντα εκπαιδευμένο και ενημερωμένο για όλες τις νέες τεχνικές διαχείρισης προσωπικού αλλά παράλληλα να διατηρεί μια ανθρώπινη στάση απέναντι στους υφιστάμενους του με υψηλά επίπεδα επικοινωνίας μαζί τους έτσι ώστε να μπορεί να τους προσφέρει στήριξη και καθοδήγηση.
  2. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ & ΕΠΑΙΝΟΣ
    Η αναγνώριση και η επιβράβευση των εργαζομένων για τις επιτυχίες και την καλή τους απόδοση μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει στο εργασιακό κλίμα και την καλύτερη απόδοση.
  3. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ & ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ
    Η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια μεταξύ υπαλλήλων θα πρέπει να ενθαρρύνεται από έναν διευθυντή καθώς καλύπτουν την ανάγκη των εργαζομένων για το «ανήκειν».
  4. ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΞΕΛΙΞΗ
    Ο ικανός ηγέτης επίσης, είναι αυτός που παρέχει ευκαιρίες στους εργαζόμενους του για εκπαίδευση και βελτίωση των ικανοτήτων που συμβάλουν στην εξέλιξη τους ως επαγγελματίες και στη δημιουργία μιας προσοδοφόρας καριέρας.
  5. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Η ικανότητα ενός διευθυντή να μπορεί να ανταποκριθεί σε μία ποικιλία διαφορετικών συνθηκών, να αντιμετωπίζει με ευφυία τις αλλαγές, να καινοτομεί και να δρα με δημιουργική σκέψη σίγουρα τον κάνουν να ξεχωρίζει στο εργασιακό περιβάλλον.
  6. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ
    Οι διευθυντές οι οποίοι επιδεικνύουν εργασιακή ηθική, ακεραιότητα και αφοσίωση στις αξίες της εταιρείας είναι αυτοί οι οποίοι συχνά αποτελούν πρότυπο και εμπνέουν τους εργαζόμενους τους. Αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ διευθυντών και υπαλλήλων.
  7. ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
    Κάποιος που κατέχει ηγετική θέση σε μία εταιρεία, πρέπει συχνά να θέτει τον εαυτό του σε αυτοαξιολόγηση έτσι ώστε να καταγράφει και να αναγνωρίζει τις αδυναμίες του τις οποίες θα πρέπει να δουλεύει και να βελτιώνει.
    Συμπερασματικά, η ανθρώπινη προσέγγιση της ηγεσίας είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και διαμορφώνει τους ηγέτες οι οποίοι αποτελούν πρότυπα για τους εργαζόμενους.