«Πόλεμος» κατά της αδήλωτης εγρασίας μέσω του« εργάνη »

  Αδάμος Αδάμου  

Εντείνεται από τον ερχόμενο μήνα ο «πόλεμος» κατά της αδήλωτης εργασίας με την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», του λογισμικού που έχει παραχωρήσει δωρεάν η Ελληνική Δημοκρατία στη χώρα μας.

Το σύστημα «Εργάνη», όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, θα τεθεί σε εφαρμογή στις 13 Σεπτεμβρίου και αναμένεται, συμπλήρωσε, να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και το έργο της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε ακόμα πως με βάση το «Εργάνη» ο εργοδότης θα είναι πλέον υποχρεωμένος να καταθέτει ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία του προσωπικού του, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την έναρξη της εργασίας του. Με την έναρξη του συστήματος αναμένεται να υπάρξει καλύτερη εποπτεία της αγοράς εργασίας καθώς και βελτίωση των εισροών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Άντης Αποστόλου, με την εφαρμογή του «Εργάνη» τερματίζεται στην ουσία η πρακτική που εφαρμόζεται από το 2012 όσον αφορά το τρίπτυχο και τρίχρωμο έντυπο έγγραφο που είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν οι εργοδότες για βεβαιώσεις έναρξης εργασίας.

Μπαίνει «φίλτρο» στην εργοδότηση ξένων εργαζομένων

Πλέον, είπε, με την εφαρμογή του «Εργάνη» η βεβαίωση έναρξης εργασίας θα γίνεται μέσω του συστήματος και μόνο ηλεκτρονικά μία μέρα πριν την έναρξη της εργασίας ενός μισθωτού. Στην ουσία από τις 13 του μήνα θα αλλάξει η διαδικασία για δήλωση πρόσληψης, η οποία σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, θα γίνεται ηλεκτρονικά, πιο εύκολα και με λιγότερη γραφειοκρατία, ενώ ο ίδιος αναγνώρισε πως με τη νέα διαδικασία θα καταστεί ευκολότερος και ο έλεγχος για την αδήλωτη εργασία.

Ο κ. Αποστόλου υπενθύμισε πως το σύστημα «Εργάνη» που αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα στην ΕΕ δόθηκε δωρεάν από την Ελλάδα στην Κύπρο στο πλαίσιο συμφωνίας της υπουργού Εργασίας με την τότε ομόλογό της το 2018 και πως υπάρχει προγραμματισμός τα αμέσως επόμενα χρόνια να αξιοποιηθούν κι άλλες λειτουργίες του συστήματος για παρακολούθηση της αγοράς εργασίας. Σε πρώτη φάση, είπε, θα χρησιμοποιηθεί για τις βεβαιώσεις έναρξης εργασίας αλλά στο μέλλον προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, οι εργοδότες να το χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση και της γραφειοκρατίας, και για ανάρτηση και ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών για τους όρους εργοδότησης του προσωπικού τους και για άλλα στοιχεία, καθώς στόχος είναι το «Εργάνη» να αποτελέσει το κύριο εργαλείο ελέγχου της αγοράς εργασίας

Πηγή: Insider