Νιώθεις στάσιμος στην δουλειά; Διόρθωσέ το

Κλείνεις το ξυπνητήρι που χτυπάει σαν ‘δαιμονισμένο’. Παραμένεις στο κρεβάτι με κλειστά μάτια, παρόλο που πρέπει να ετοιμαστείς για την δουλειά. Πλέον τίποτα δεν σε ενθουσιάζει σε αυτή. Δεν έχεις το ίδιο πάθος και το κίνητρο για να φτάσεις ως το γραφείο. Η στασιμότητα σε έχει καταβάλλει. Σου είναι οικεία αυτή η εικόνα; Αν απάντησες καταφατικά, δεν είσαι ο μόνος που αισθάνεται έτσι. Πολλοί έχουν ‘παγιδευτεί’ σε μία εργασία και δεν εξελίσσονται. Αν διαβάσεις τις επόμενες γραμμές, μπορείς να μάθεις πώς θα σταματήσεις να νιώθεις στάσιμος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ;

Η στασιμότητα είναι αρνητική για την επαγγελματική εξέλιξη όλων των εργαζομένων και αρκετές φορές βλάπτει και την ψυχολογική τους υγεία. Έτσι, αν παρατηρήσεις στον εαυτό σου κάποιο από τα πιο συχνά σημάδια της στασιμότητας που περιγράφονται παρακάτω, προσπάθησε να διορθώσεις την κατάσταση. Αν εργάζεσαι στην ίδια δουλειά αρκετά χρόνια και κάνεις τα ίδια πράγματα καθημερινά, χωρίς κάποια αλλαγή, είναι ένα από τα πρώτα σημάδια στασιμότητας.

ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ

Όταν δεν σου δίνεται η δυνατότητα να μάθεις νέα πράγματα όταν εργάζεσαι είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό σημάδι της στασιμότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην δουλειά σου, αν δεν μάθεις νέες δεξιότητες ώστε να τις εφαρμόσεις αργότερα στον επαγγελματικό τομέα. Ένα ακόμη σημάδι πως παραμένεις στάσιμος για μεγάλο διάστημα στην δουλειά είναι όταν δεν έχει αυξηθεί καθόλου ο μισθός σου.

ΣΤΑΣΙΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ

Στάσιμος στον εργασιακό τομέα, επίσης, πιθανότατα θα αισθάνεσαι αν δεν έχεις συγκεκριμένα μέτρα επιτυχίας. Για παράδειγμα, σκέψου τι είναι για εσένα η επιτυχία. Για άλλους μπορεί η επιτυχία να μετριέται με την αύξηση των χρημάτων που λαμβάνουν, για άλλους με τις δεξιότητες που απέκτησαν κατά την διάρκεια της εργασίας. Για σένα, ίσως επιτυχία σημαίνει αύξηση των ευθυνών, της προβολής ή της επιρροής στο επαγγελματικό δίκτυο. Αν δεν έχεις κάτι από αυτά, τότε θα νιώθεις πως δεν προχωράς στην εργασία. Επίσης, η έλλειψη πρόκλησης στον εργασιακό χώρο, σταδιακά θα σε οδηγήσει στο να βαριέσαι να φτάνεις κάθε μέρα στο γραφείο.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Για να αντιμετωπίσεις την στασιμότητα στην εργασία, χρειάζεται να καταλάβεις ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ορισμένων εργαζομένων είναι πως δεν γνωρίζουν αυτούς τους στόχους, ακόμη και όταν εργάζονται στην ίδια θέση για πολλά χρόνια. Μόλις γνωρίσεις αυτούς τους στόχους, σκέψου τι μπορείς να κάνεις για να φτάσεις κοντά στην εκπλήρωσή τους. Αν θέλεις, μπορείς να ρωτήσεις και τον εργοδότη ή άλλους  συναδέρφους.

ΜΑΘΕ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΑΝ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ

Επιπρόσθετα, για να μπορέσεις να εξελιχθείς περισσότερο στην εργασία, παρατήρησε ποιος συνάδερφος σου πήρε πρόσφατα προαγωγή. Αναρωτήσου τι έκανε ώστε να καταφέρει να λάβει αυτή την προαγωγή. Εάν δεν ξέρεις, ρώτησε τον ίδιο ή και τον εργοδότη. Όταν καταλάβεις τον λόγο, θα βοηθηθείς με την πρόοδο σου. Γνώρισε, επίσης, τι αρέσει και τι δεν αρέσει στον αφεντικό σου. Αν εργάζεσαι με βάσει τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του ανωτέρου σου, είναι πολύ πιθανόν να σε επιβραβεύσει και να εξελιχθείς.

ΠΑΡΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Επίσης, μπορείς να πάρεις περισσότερες πρωτοβουλίες στο εργασιακό χώρο. Μη διστάσεις, να κάνεις διάφορες προτάσεις για νέα ή ήδη υπάρχοντα projects στο αφεντικό. Φρόντισε να είσαι αυτός που βοηθά σημαντικά στην επίλυση προβλημάτων της εταιρείας. Άκουσε προσεκτικά τους υπόλοιπους συναδέρφους και κάνε προτάσεις για την λύση των προβλημάτων ακόμη και αν δεν είναι στα εργασιακά σου καθήκοντα. Ο εργοδότης θα εκτιμήσει αυτή την κίνηση.

ΜΑΘΕ ΝΕΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ

Αν θέλεις να ξεχωρίσεις και να σταματήσεις να νιώθεις στάσιμος στον χώρο της εργασίας, πάρε την πρωτοβουλία και παρακολούθησε σεμινάρια για να μάθεις νέες δεξιότητες. Επέλεξε κάποια δεξιότητα που λείπει από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Με αυτό το τρόπο, θα καταφέρεις να προσθέσεις αξία στην ομάδα και θα είναι ένα πρόσθετο όφελος για σένα. Αν το επιθυμείς, μπορείς να εργαστείς εθελοντικά και σε νέα projects. Έτσι, θα έχεις μεγαλύτερη ποικιλία στην δουλειά αλλά και μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση. Επίσης, θα μπορέσεις να προσθέσεις αυτή την εργασία στο βιογραφικό σου και να το ενισχύσεις περισσότερο.

Συνοψίζοντας, αν κάνεις μερικές μικρές αλλαγές δεν θα νιώθεις παγιδευμένος σε μία ανιαρή δουλειά και θα καταφέρεις να εξελιχθείς περισσότερο. Αν ωστόσο, παρά τις αλλαγές, δεν παρατηρείς έστω μία μικρή πρόοδο, ίσως χρειαστεί να σκεφτείς την πιθανότητα μίας νέας δουλειάς σε μία άλλη εταιρεία.

Μαίρη Κάντα/ jobstoday.gr