Ηγετικές Ικανότητες: Ανέπτυξε τις και ξεχώρισε

Πολλές φορές, το πτυχίο ενός ατόμου, δεν είναι αρκετό στην αγορά εργασίας. Είναι σημαντικό να είσαι ηγέτης στον εργασιακό χώρο. Οι ηγετικές ικανότητες, ανήκουν στις προσωπικές δεξιότητες. Αν θέλεις να ξεχωρίσεις στη δουλειά ή να πάρεις προαγωγή, προσπάθησε να αναπτύξεις τις ικανότητες της ηγεσίας. Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο, θα μάθεις πώς θα τα καταφέρεις.

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΒΡΕΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ

Για να γίνεις ηγέτης, πρέπει να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Με την αυτογνωσία, θα συνειδητοποιήσεις τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σου. Επικεντρώσου στα δυνατά σημεία και βρες το πάθος σου. Μόλις παθιαστείς με κάτι, θα προσπαθείς διαρκώς για αυτό. Δεν θα σταματάς να καινοτομείς και δεν θα παραμένεις στάσιμος. Ακόμα, όλοι θα ζητούν συμβουλές από σένα.

ΓΙΝΕ ΚΑΛΟΣ ΑΚΡΟΑΤΗΣ

Το πιο ισχυρό εργαλείο ενός ηγέτη είναι η επικοινωνία. Με την καλή επικοινωνία, μπορείς να ξεπεράσεις πολλά προβλήματα και εμπόδια. Δεν πρέπει να είσαι μόνο ένας καλός ομιλητής. Το κυριότερο είναι να είσαι ένας καλός ακροατής. Θυμήσου πως είναι σημαντικό όλα τα άτομα της ομάδας σου να αισθάνονται ίσοι. Είναι αναγκαίο να συναντιέσαι με τα μέλη της ομάδας μια φορά την εβδομάδα για να συζητάτε σχετικά με θέματα της δουλειάς.

ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ένας ηγέτης, πρέπει να προβλέπει προβλήματα και να υποβάλει προτάσεις αποφυγής μελλοντικών προβλημάτων. Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για κάθε περίσταση. Επιπλέον, μη ξεχνάς να επιβραβεύεις τα άτομα που είναι στην ομάδα σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως εκτιμάς την προσπάθειά τους. Επίσης, θα σε υποστηρίξουν περισσότερο.

ΖΗΤΑ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ

Μίλα στην ομάδα, με αυτοπεποίθηση. Αν δεν πιστεύεις όσα λες, κανένας άλλος δεν θα το κάνει. Καλός ηγέτης είναι αυτός που ενώνει τα μέλη της ομάδας. Ζήτα τακτικά νέες ιδέες από τους εργαζόμενους. Καλή πρόταση είναι ο θεσμός “outside the box“. Μία συγκεκριμένη μέρα και ώρα της εβδομάδας, ζήτα από τους εργαζόμενους να αναφέρουν τις δικές τους ιδέες. Σκέψου πόσα πράγματα μπορούν να συμβούν, με την συγκέντρωση νέων ιδεών.

ΠΑΡΑΚΙΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Η προσαρμοστικότητα, είναι χαρακτηριστικό ενός καλού ηγέτη. Για να προσαρμοστείς καλύτερα, πρέπει να αντιληφθείς τις ανάγκες του εργασιακού περιβάλλοντος. Επίσης, πρέπει να ενημερώνεσαι για τα προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να τα αντιμετωπίσεις άμεσα. Η έμπνευση είναι πολύ σημαντική. Ένας σωστός ηγέτης, θα πρέπει να παρακινεί τους άλλους να αντιμετωπίζουν με το καλύτερο τρόπο τις χειρότερες καταστάσεις. Έτσι, προσπάθησε να βελτιώνεσαι καθημερινά.

ΑΝΤΑΜΕΙΨΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Μη ξεχνάς να ανταμείβεις την ομάδα σου συχνά. Η ανταμοιβή θα είναι το κίνητρο για να συνεχίσουν να εργάζονται τα άτομα στη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, πρέπει να τους εμπιστευτείς, να τους αναθέσεις καθήκοντα και να ενθαρρύνεις την δημιουργικότητα. Επιπλέον, πρέπει να ενημερώνεις την ομάδα για οτιδήποτε επηρεάζει το έργο που έχουν.

ΑΝΕΛΑΒΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Για να αναπτύξεις ηγετικές ικανότητες, ζήτησε να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες. Με αυτές, αποκτάς μεγαλύτερη εμπειρία. Εάν καθοδηγήσεις ένα νέο υπάλληλο στην εταιρεία, θα αποκτήσεις σημαντικές δεξιότητες ηγεσίας. Αυτό θα συμβεί, γιατί θα βελτιώσεις τις ικανότητες ακρόασης.

ΔΩΣΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ηγήσου, επίσης, δίνοντας το παράδειγμα. Εάν ζητήσεις από την ομάδα να αργήσει να σχολάσει μια μέρα, για να τελειώσει το project, κάνε το ίδιο και εσύ. Μη φύγεις νωρίτερα από εκείνους. Να είσαι πάντα φιλικός με την ομάδα σου. Πρόσεξε όμως να μη γίνεις φίλος. Πάντα πρέπει να υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στον ηγέτη και την ομάδα του.

ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Ένας αποτελεσματικός ηγέτης πρέπει να είναι γνώστης της συναισθηματικής νοημοσύνης. Της ικανότητας, δηλαδή, να καταλαβαίνεις τα συναισθήματα των άλλων. Πρέπει να γνωρίζεις πότε οι συνάδερφοι είναι ευχαριστημένοι με τις πράξεις σου και πότε όχι. Επίσης, είναι μία μάθηση για να ελέγχεις τις δικές συναισθηματικές εκφράσεις.

ΠΑΡΑΔΕΞΟΥ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΟΥ

Η παραδοχή των λαθών, είναι χαρακτηριστικό ενός ηγέτη. Όλοι κάνουν λάθη. Ακόμα και οι πιο ισχυροί και εμπνευσμένοι ηγέτες. Εάν αναγνωρίσεις ένα λάθος, μίλα γι αυτό και διόρθωσε το. Μη απογοητευτείς από την αποτυχία. Αναρωτήσου πώς θα μπορούσες να αποφύγεις μελλοντικά το ίδιο λάθος. Συζήτησε το και με την ομάδα σου. Ρώτα την γνώμη τους και άκουσε προσεκτικά τις παρατηρήσεις τους.

Συνοψίζοντας, για να γίνεις ηγέτης, θα πρέπει να προσπαθείς κάθε ημέρα. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή για να αναπτύξεις σωστά τις συγκεκριμένες δεξιότητες. Θυμήσου πως ένας καλός ηγέτης,  δεν πρέπει να εγκαταλείπει ποτέ.  Γι αυτό, συνέχισε την προσπάθεια…

Μαίρη Κάντα/ jobstoday.gr