Μόνο ηλεκτρονικά από βδομάδας αιτήσεις για επίδομα ασθενείας

Αδάμος Αδάμου /Insider

Το Υπουργείο Εργασίας όχι μόνο αποκλείει να δοθεί παράταση στην παράλληλη υποβολή αιτήσεων για επίδομα ασθενείας, δηλαδή να γίνεται και ηλεκτρονικά και σε έντυπη μορφή,  αλλά προκρίνει η παραδοσιακή μορφή υποβολής αιτήσεων να τερματιστεί και νωρίτερα από τις 21 Φεβρουαρίου που έχει αρχικά ανακοινωθεί.

Με αφορμή την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το επίδομα ασθενείας που άρχισε στις 7 του μήνα, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, είχε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος και εξήγησε πως η παράλληλη διαδικασία δεν μπορεί να συνεχίσει επ’ άπειρον, θέλοντας να προλάβει αιτήματα για παράτασή της, αφού οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεχίζουν να κατακλύζονται από εκατοντάδες αιτήσεις για άδεια και επίδομα ασθενείας εξαιτίας της πανδημίας. Ως εκ τούτου, φέρεται να ενημέρωσε πως γίνονται σκέψεις για τερματισμό της υποβολής αιτήσεων σε έντυπη μορφή από αύριο Τετάρτη αν και αρχικά είχε επισημοποιηθεί πως η παράλληλη διαδικασία θα κρατήσει για δύο εβδομάδες, μέχρι και τις 21 Μαρτίου, ημέρα από την οποία η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Οι σκέψεις που γίνονται για επίσπευση του τερματισμού της έντυπης μορφής αιτήσεων παραμένουν, χωρίς όμως να αποκλείεται το περιθώριο που έδωσε αρχικά το Υπουργείο Εργασίας να ολοκληρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί νέα αναστάτωση. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην παράλληλη διαδικασία αποκλείεται.

Σημειώνεται ότι για το θέμα οι εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά και οι συντεχνίες δέχονται πολλά τηλεφώνημα, αφού έως τώρα τις αιτήσεις για επίδομα ασθενείας υπέβαλλαν σε πολλές περιπτώσεις για λογαριασμό των εργαζομένων οι επιχειρήσεις προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ενόψει τούτου και για ομαλή μετάβαση στη νέα διαδικασία η ΟΕΒ, όπως πληροφορούμαστε, αναμενόταν να ζητήσει παράταση της διαδικασίας, θέση την οποία προώθησε και η ΠΕΟ με δική της επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας αφού πλέον την αίτηση, που θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, καλείται να υποβάλει ο εργαζόμενος.

Όπως, πάντως, αναφέρθηκε σε σχετική συνάντηση που έγινε με τις συντεχνίες η Υπουργός Εργασίας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης εξηγώντας πως σε μια τέτοια περίπτωση οι καθυστερήσεις θα συνεχιζόταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εργασίας κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να υποδείξουν συγκεκριμένα άτομα τα οποία θα ενημερώσει για όλες τις διαδικασίες προκειμένου με τη σειρά τους να μπορούν να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Σημειώνεται ότι τυχόν παράταση των καθυστερήσεων που σήμερα παρατηρούνται θα επηρεάσουν αρνητικά την καταβολή κι άλλων επιδομάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναλώνουν μεγάλο χρόνο στην εξέταση των αιτήσεων για επίδομα ασθένειας, ενώ εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις και για άλλες παροχές όπως για επίδομα ανεργίας, μητρότητας και για συντάξεις. Πρόκειται στην ουσία για ένα φαύλο κύκλο που προκειμένου να σταματήσει θα πρέπει να αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή όλων των κύριων επιδομάτων του ΤΚΑ, χωρίς να επιτρέπεται η παράλληλη υποβολή αιτήσεων.

Μόνο η αρχή το επίδομα ασθενείας

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ως η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το επίδομα ασθενείας αποτελεί το πρώτο βήμα αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών που αποσκοπεί τόσο στη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας με τους πολίτες, όσο και στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της εξέτασης των εν λόγω αιτημάτων. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, προχωρά στη ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για όλα τα επιδόματα, με προτεραιότητα στα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας, τα οποία είναι αυτά με τον μεγαλύτερο αριθμό υποβαλλόμενων αιτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική διαδικασία για τις αιτήσεις του επιδόματος ανεργίας αναμένεται να αρχίσουν από το τέλος του μήνα ή εντός Μαρτίου για να ακολουθήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και για το επίδομα μητρότητας. Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις και τη θεσμοθετημένη σύνταξη αλλά και για τη σύνταξη χηρείας.  Υπενθυμίζεται ότι για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης επιδόματος ασθενείας, είναι απαραίτητο οι ασφαλισμένοι να έχουν προηγουμένως δημιουργήσει προφίλ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Cy-Login (Αριάδνη) και να έχουν ταυτοποιηθεί. Στόχος της αυτοματοποίησης του επιδόματος ασθενείας, είναι να γίνονται πληρωμές κάθε τέλος του μήνα, όπως συνέβαινε και με την πληρωμή των επιδομάτων στήριξης που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας από το Υπουργείο Εργασίας.