Καλοβλέπουν οι Κύπριοι υβριδικά και ηλεκτρικά ΙΧ

Ανάλογα με την ηλικία είναι και τα γούστα των Κυπρίων για ηλεκτρικά, υβριδικά, βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου μέρους της έρευνας για το κλίμα 2021-2022, που δημοσιεύθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι Κύπριοι αγοραστές αυτοκινήτων, ηλικίας 30-64 ετών, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αγοράσουν ένα υβριδικό όχημα (57%), ενώ οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών τείνουν κυρίως να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό όχημα (40%). Οι Κύπριοι φαίνεται να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να επιλέξουν ένα όχημα βενζίνης/ντίζελ. Το 24% των νέων θα αγόραζε αυτόν τον τύπο αυτοκινήτου, 11 μονάδες πάνω από το ποσοστό για τους ερωτηθέντες ηλικίας 30-64 ετών (13%).

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΤΕπ, το 6% του συνολικού κυπριακού πληθυσμού δηλώνει ότι δεν έχει όχημα τώρα και δεν σχεδιάζει να αγοράσει ένα (επτά μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ). Με το 85% των Κυπρίων αγοραστών αυτοκινήτων να δηλώνουν ότι θα επέλεγαν ένα υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα, οι Κύπριοι φαίνονται πιο διατεθειμένοι να στραφούν σε νέες τεχνολογίες αυτοκινήτων, σε σύγκριση με τους Γερμανούς (52%) και τον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ (67%). Ωστόσο, οι Κύπριοι φαίνεται να έχουν παρόμοιες προτιμήσεις με τους Έλληνες (81% θα επέλεγε ένα υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο).

Πιο συγκεκριμένα, οι Κύπριοι αγοραστές αυτοκινήτων δείχνουν διατεθειμένοι να επιλέξουν ένα υβριδικό όχημα, με το 51% από αυτούς να δηλώνουν ότι το επόμενο αυτοκίνητό τους θα έχει αυτόν τον τύπο κινητήρα. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το ποσοστό των Ελλήνων (41%), των Γερμανών (29%) και του μέσου όρου της ΕΕ (39%).

Οι Κύπριοι δυνητικοί αγοραστές αυτοκινήτων εμφανίζονται λιγότερο διατεθειμένοι να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (34%) σε σύγκριση με τους Έλληνες (40%). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό παραμένει πάνω από το ποσοστό για τους Γερμανούς (23% δηλώνει ότι θα αγόραζε ηλεκτρικό αυτοκίνητο) και τον μέσο όρο της ΕΕ (28%).

Αγορές ρούχων

Μόνο το 17% των Κυπρίων λέει ότι αγοράζει μεταχειρισμένα ρούχα αντί για καινούργια (25 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ). Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να το κάνουν από τους άνδρες (22% για τις γυναίκες έναντι 11% για τους άνδρες).