Αρχίζει το ψάξιμο μεταξύ ανέργων για προσλήψεις

Ο Φιλελεύθερος / Insider 

Οι πιέσεις και εκκλήσεις των ξενοδόχων για αντιμετώπιση της σοβαρής έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζεται στον κλάδο της φιλοξενίας φαίνεται να έπιασαν τόπο. Οι ομαδικές συνεντεύξεις που σχεδιάζει το Υπ. Εργασίας να αρχίσουν, είναι για κάλυψη των κενών θέσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Αρχικά οι σχεδιασμοί του Υπουργείου ήταν οι προσωπικές συνεντεύξεις να αρχίσουν για κάλυψη των αναγκών στην οικοδομική βιομηχανία, ωστόσο η καθυστέρηση που υπήρξε στην όλη διαδικασία, μαζί με τις εκκλήσεις των συνδέσμων ξενοδόχων, φαίνεται να ανέτρεψε τον προγραμματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», δρομολογούνται προς το τέλος της εβδομάδας προσωπικές συνεντεύξεις ανέργων με επιχειρήσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, σε πρώτη φάση για κάλυψη αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό που παρουσιάζονται στα ξενοδοχεία των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού. Εκτός απροόπτου, οι ομαδικές συνεντεύξεις θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, σε ξενοδοχεία των δύο επαρχιών, που έχουν τις υποδομές για φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσώπων, με διασφάλιση και τήρηση των απαιτούμενων μέτρων για περιορισμό της πανδημίας. Σε περίπτωση που οι συνεντεύξεις δεν γίνουν αυτή την εβδομάδα, θα επιχειρηθεί να γίνουν αρχές της ερχόμενης, το αργότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξενοδοχειακοί σύνδεσμοι ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ απευθύνθηκαν από τον περασμένο χρόνο στο Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και διευκολύνσεις για πρόσληψη ατόμων από τρίτες χώρες. Πιο πρόσφατα, με δημόσιες παρεμβάσεις τους οι δύο σύνδεσμοι προειδοποίησαν για υπολειτουργία της βιομηχανίας τη φετινή χρονιά, λόγω του προβλήματος, επαναλαμβάνοντας τη θέση, όπως και στην επιστολή του περασμένου χρόνου, ότι δεν υπάρχουν Κύπριοι διαθέσιμοι. Το Υπ. Εργασίας, πάντως, έχει προκρίνει, πριν προχωρήσει σε διευκολύνσεις για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, να εξαντληθούν όλες οι διαδικασίες για κάλυψη των αναγκών από την εγχώρια και κοινοτική αγορά.