Αναδιοργανώνεται ο τομέας εργασίας

Σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη ενδέχεται να καταγραφούν την επόμενη δεκαετία, καθώς η πανδημία εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις συνταξιοδότησης πολλών εργαζομένων, για λόγους είτε ασφάλειας (αποφυγή συγχρωτισμού στον εργασιακό χώρο) είτε κακής κατάστασης στην οικονομία και άρα μειωμένης προσφοράς εργασίας. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Κέντρου, ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνά και αυτό έχει άμεσες συνέπειες και στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι λεγόμενοι baby boomers, δηλαδή η γενιά δηλαδή όσων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1946 και 1964, αναμένεται να έχουν συνταξιοδοτηθεί στο σύνολό τους ως το 2030. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία ότι σε κάποιους τομείς της οικονομίας όπως η μεταποίηση, στους οποίους οι baby boomers διέπρεψαν, θα μείνουν με κενές θέσεις εργασίας καθώς είναι δύσκολο να αναπληρωθούν, αφού οι millennials χονδρικά, οι γεννημένοι μεταξύ 1980 και 2000 τώρα πασχίζουν να εισέλθουν σε αυτούς τους κλάδους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Cedefop, εννέα στις δέκα θέσεις εργασίας, που θα ανοίξουν μελλοντικά, θα προκύψουν από την ανάγκη αντικατάστασης εργαζομένων που θα αποχωρήσουν από την αγορά, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης. «Κάθε εκτίμηση για τo άνοιγμα μελλοντικών θέσεων εργασίας χρειάζεται να λαμβάνει υπόψη αυτό το στοιχείο, το οποίο συχνά παραμελείται, καθώς τείνουμε να επικεντρωνόμαστε μόνο στις θέσεις εργασίας στους τομείς και τα επαγγέλματα που αναπτύσσονται ή φθίνουν», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στο χώρο εργασίας εξαιτίας της Covid-19 και ότι η κρίση θα οδηγήσει ενδεχομένως περισσότερους ανθρώπους στη συνταξιοδότηση, για λόγους ασφάλειας και λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας.
Πάνω από το 50% των αναγκών αντικατάστασης των θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα προκύψει στους τομείς εκείνους, όπου ο νέος κορωνοϊός είχε υψηλό ή μέσο προς υψηλό αντίκτυπο στην οικονομία. Ενδεικτικά οι μεγαλύτερες ανάγκες αντικατάστασης -11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία στην ΕΕ των 27 κρατών- εκτιμάται ότι θα προκύψουν σε τομείς όπως το χονδρεμπόριο, το λιανεμπόριο και τα συνεργεία αυτοκινήτων. Ένας άλλος τομέας με υψηλές ανάγκες αντικατάστασης το 2021-2030 είναι εκείνος της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής εργασίας. Παρότι η εργασία στους συγκεκριμένους κλάδους δεν επηρεάστηκε από την πανδημία από οικονομικής άποψης, λόγω του ότι είχε έναν κρίσιμο ρόλο στη συγκεκριμένη περίοδο, ωστόσο οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 61 ετών σε αυτούς είναι πολλοί και έχουν εκτεθεί σε υψηλό ρίσκο. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να βγουν εκτός αγοράς εργασίας νωρίτερα από ό,τι αρχικά προγραμμάτιζαν.