
Αδάμος Αδάμου/Insider
Το αίτημα αρκετών συντεχνιών, που φαίνεται να ασπάζονται πλέον και βουλευτές, για προκαταβολή ενός ποσού για ανεργιακό επίδομα πριν την εξέταση της αίτησης των ενδιαφερομένων, επαναλήφθηκε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Η Επιτροπή, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, εξέτασε μετά από εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου την ανάγκη αναθεώρησης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση ανεργιακού επιδόματος.
Κατά τον εισηγητή, σε πολλές περιπτώσεις άτομα ταλαιπωρούνται για μήνες, επειδή λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενδεχομένως καθ’ υπέρβαση εξουσίας, προβαίνουν σε διαδικασίες που προσβάλλουν την εργασιακή ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα προσωπικά δεδομένα αιτητών.
Ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε σε περίπτωση που αποτέλεσε και την αφορμή για την εγγραφή του ζητήματος, όπου λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ), ως άλλος… αστυνόμος Σαΐνης, γύριζε τη γειτονιά αιτητή, ρωτώντας γείτονες κι άλλους διάφορα στοιχεία, όπως εάν ξέρουν εάν εργάζεται κτλ. Υποστήριξε πως με αφορμή την υπόθεση αυτή, έγινε δέκτης κι άλλων πληροφοριών για παρόμοια περιστατικά. Σε δηλώσεις του με αφορμή και τα όσα ακούστηκαν για καθυστερήσεις στην καταβολή του ανεργιακού, τάχθηκε υπέρ της άμεσης καταβολής ενός προσωρινού επιδόματος, μέχρι να εξεταστεί η αίτηση και να οριστικοποιηθεί το ύψος του ποσού για κάθε δικαιούχο.
Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου αναφέρθηκε γενικότερα στην ανάγκη επίσπευσης της καταβολής του ανεργιακού, ενώ επισήμανε πως, εκτός από την ψηφιοποίηση, αυτό που χρειάζεται στις ΥΚΑ είναι η αλλαγή νοοτροπίας και λογικής. Σήμερα, υποστήριξε, σε μεγάλο βαθμό επικρατεί η αντίληψη ότι όποιος αιτηθεί επίδομα επιθυμεί να ξεγελάσει το σύστημα, με αποτέλεσμα να καταδικάζονται λόγω καθυστερήσεων οι 98, επειδή ίσως οι δύο θέλουν να «γελάσουν» του κράτους. Η λογική πρέπει να είναι η πρακτική, είπε, που εφαρμόστηκε στην περίοδο της πανδημίας, όπου όλα τα επιδόματα καταβάλλονται εντός ενός μήνα και μετά, σε περίπτωση υπερπληρωμών ή εντοπισμό άλλων λαθών, να υπάρξουν διαδικασίες για επιστροφές, κάνοντας λόγο για την ανάγκη επανασχεδιασμού γενικά των διαδικασιών.
Ο γ.γ. της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης υποστήριξε επίσης πως πολλές φορές επικρατεί καχυποψία που σκοτώνει, όπως είπε, προσωπικότητες και διερωτήθηκε τι θα γίνει όταν θα αρχίσουν να λαμβάνουν ανεργιακό και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι. Από πλευράς ΠΕΟ, ο Κώστας Σκαρπάρης ανέφερε πως έγινε μεν πρόοδος αλλά εξακολουθούν να παρατηρούνται καθυστερήσεις και επανέλαβε το αίτημα της ΠΕΟ να δίδεται μια προκαταβολή, μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων.
Από πλευράς ΟΕΒ, ο Γιώργος Χατζηκαλλής ανέφερε πως δεν περιέπεσε στην αντίληψη της οργάνωσης παρόμοιο περιστατικό με αυτό που περιέγραψε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας πως εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να διερευνηθεί. Γενικά, ανέφερε πως ο εκσυγχρονισμός των ΥΚΑ αντιμετώπισε κάπως τις καθυστερήσεις, αλλά σημείωσε πως σκοπός πρέπει να είναι να καλύπτονται οι ανάγκες την ώρα που προκύπτουν.
Έλεγχοι μετά από καταγγελίες
Ο λειτουργός των ΥΚΑ Νίκος Σωκράτους υποστήριξε πως στις ΥΚΑ υπάρχει ο κλάδος επιθεωρητών, που λειτουργούν ως ανακριτές όταν υπάρχουν καταγγελίες ότι κάποιος αιτήθηκε ανεργιακό ενώ συνεχίζει να εργάζεται ή εφόσον προκύπτουν ερωτήματα για αιτήσεις. Διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις που γίνεται έρευνα, εξετάζεται η πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων αλλά διαβεβαίωσε πως οι έλεγχοι γίνονται με διακριτικότητα και απέρριψε τα περί εξευτελισμού αιτητών. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Π. Λεωνίδου, που τον κάλεσε με τη λήξη της συνεδρίασης να του αναφέρει περιστατικά που δεν μπορούσε στο πλαίσιο της συνεδρίασης, για να μην αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα.
Ο κ. Σωκράτους υποστήριξε επίσης πως οι αιτήσεις που ελέγχονται αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου. Παραδέχτηκε πως εξακολουθούν να παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις, για να σημειώσει πως με την ψηφιοποίηση το επίδομα καταβάλλεται περίπου 8 εβδομάδες μετά που κάποιος μένει άνεργος. Αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις, με τον κ. Λεωνίδου να ζητά κατατεθούν στοιχεία για τον Μάιο και Ιούνιο, ώστε να φαίνονται η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και οι ημερομηνίες πληρωμής για το ανεργιακό.