Υποφερτό ανεργιακό για ξενοδοχοϋπαλλήλους

Ρυθμίσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στους ξενοδοχοϋπαλλήλους εξαιτίας της πανδημίας, που την περσινή χρονιά έθεσε στην ουσία εκτός λειτουργίας την τουριστική βιομηχανία, αποφασίστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη που είχε η υπουργός Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΚΕΒΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν πως το ανεργιακό επίδομα, το οποίο θα καταβληθεί στο μόνιμο προσωπικό των ξενοδοχειακών μονάδων που θα προχωρήσουν σε αναστολή εργασιών τη φετινή χειμερινή περίοδο, δεν θα υπολογίζεται στη βάση των εισοδημάτων που είχαν το 2020 που η βιομηχανία υπολειτουργούσε, αλλά κατ’ εξαίρεση στη βάση των εισοδημάτων που είχαν το 2019, εάν αυτά ήταν μεγαλύτερα.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των παροχών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπολογίζονται με βάση τις εισφορές του προηγούμενου έτους. Στην περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων για την καταβολή του ανεργιακού επιδόματος, ενόψει αναστολής εργασιών για την χειμερινή περίοδο, θα υπολογίζονταν οι εισφορές και το εισόδημα του 2020, χρονιά που η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν εργαζόταν και στηριζόταν από τα ειδικά σχέδια του υπουργείου Εργασίας.

Ως εκ τούτου , αποφασίστηκε χθες ο υπολογισμός του επιδόματος να λάβει υπόψη το υψηλότερο εισόδημα που είχαν οι εργαζόμενοι μεταξύ των χρονιών 2019 και 2020.

Το πρόβλημα που προκύπτει και που, όπως όλα δείχνουν, οδεύει προς επίλυση, ανέδειξαν πρόσφατα η συντεχνία ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Καυκαλιάς με σχετική επιστολή που απέστειλε προς την υπουργό Εργασίας, ενώ αυτό συζητήθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή και σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. «Να πω ότι έχει αρκετές μέρες που συζητούμε ένα θέμα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Το θέμα της αγωνίας χιλιάδων εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στις τουριστικές περιοχές, στα αεροδρόμια, οι οποίοι λόγω του ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έπαιρναν 60% του μισθού τους χωρίς να εργάζονται επιπρόσθετες ώρες, τους απασχολούσε τώρα αν θα έχουν το 60% του 60% που έπαιρναν… 

Τη Δευτέρα έχω καλέσει όλους τους κοινωνικούς εταίρους να δούμε και να ακούσω και τις δικές τους απόψεις γιατί το σημαντικό είναι να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισοδήματα κατά τη χειμερινή περίοδο», είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Εργασίας, αναφερόμενη στη συνάντηση που έγινε χθες και όπου όπως αναφέραμε αποφασίστηκε ως λύση στο πρόβλημα ο υπολογισμός των εισφορών και του εισοδήματος του 2019 για την καταβολή των φετινών επιδομάτων για όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους ενταχθούν στα σχέδια αναστολής εργασιών που εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλά χρονιά μετά από σχετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Ρύθμιση και για προσωπικό ξενοδοχείων που δεν είναι μόνιμοι

Στη χθεσινή σύσκεψη της υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους εξετάστηκαν και τρόποι κάλυψης του προσωπικού των ξενοδοχείων που είναι δεν ήταν μόνιμοι και που δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από τα σχέδια αναστολής εργασιών. Προκειμένου να υπάρξει κάλυψη και των συγκεκριμένων υπαλλήλων αποφασίστηκε να υπάρξουν συγκεκριμένα πρόγραμμα από την ΑνΑΔ, στα οποία θα ενταχθούν ξενοδοχοϋπάλληλοι προκειμένου να διασφαλιστεί και για αυτούς ένα συγκεκριμένο επίδομα.

Στη συνάντηση που είχε η υπουργός με τους κοινωνικούς εταίρους συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ένταξης στη συμφωνία/σχέδια για χειμερινή αναστολή εργασιών κι άλλων επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό εξαιτίας και της λήξης των έκτακτων σχεδίων στήριξης του υπουργείο Εργασίας. Για το συγκεκριμένο αλλά και για τα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν χθες η υπουργός φέρεται να παρέπεμψε τους κοινωνικούς εταίρους σε αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ δεν αποκλείεται για υλοποίηση των όποιων ρυθμίσεων να απαιτηθεί και συμφωνία μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων.