Το επάγγελμα του δικηγόρου βρίσκεται ενώπιων μεγάλων αλλαγών. 5+1 σημεία αναφοράς

Η Κοινότητα των Νομικών και των Δικηγόρων της Κύπρου βρίσκεται σε ένα περιβάλλον μεγάλων αλλαγών σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Πολλά και μεγάλα θέματα έχουν εγερθεί με ορισμένα από αυτά να έχουν ξεπεράσει το όριο ανοχής για ένα κράτος δικαίου, εδώ και πολλά χρόνια.

Σύστημα απονομής δικαιοσύνης

Το Κυπριακό σύστημα απονομής δικαιοσύνης λειτουργεί στη βάση των διαδικασιών των δεκαετιών του 50 και του 60, κάτι που επιεικώς χαρακτηρίζεται απαράδεκτο από όλους. Ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης στη Κύπρο είναι από τους χειρότερους στο κόσμο.

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής δικαιοσύνης με τη ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών του συστήματος, είναι ένα φλέγον θέμα που αφορά στη παραγωγικότητα όλου του κύκλου εργασιών του νομικού και δικαστικού μας συστήματος. Απαιτείται η συμφωνία και ομογνωμία σχεδόν όλων των συντελεστών του συστήματος, του Κράτους, του Δικαστικού Σώματος, του Δικηγορικού Συλλόγου κ.α. Αναμένεται ότι σύντομα και σε πρώτη φάση θα γίνουν τα πιο εύκολα σε εφαρμογή που αφορούν καταχωρήσεις, διακίνηση, φύλαξη πληροφοριών κτλ. Φαίνεται να απέχουμε όμως πολύ ακόμα από ακροαματικές διαδικασίες και γενικά σε ότι έχει να κάνει με σύγχρονη παρουσία των μερών σε ψηφιακές πλατφόρμες για εκδίκαση υποθέσεων.

Συνεχής επαγγελματική κατάρτιση

Ο Δικηγορικός Σύλλογος προχώρησε σε μια κατ’ αρχή απαίτηση από τα μέλη του για συνεχή επαγγελματική κατάρτιση, κάτι που φαντάζει αναγκαίο αφού η Νομική Επιστήμη αλλάζει συνεχώς και οι δικηγόροι θα πρέπει να προσαρμόζονται διαρκώς σε νέα δεδομένα, πρακτικές και προσεγγίσεις πολύ διαφορετικές από αυτές του παρελθόντος. Τα εκπαιδευτικά κέντρα ξεκίνησαν να παράγουν τέτοια προγράμματα, τα οποία πρέπει να λάβουν έγκριση από το Δικηγορικό Σύλλογο πριν να διατεθούν στην αγορά. Αναμένεται τα επόμενα χρόνια να υπάρχει μια αρκετά πλούσια συλλογή προγραμμάτων στη διάθεση των δικηγόρων μας. Την ίδια στιγμή ένας αριθμός δικηγόρων ξεκίνησε να εισέρχεται πλέον στο τομέα της παράδοσης τέτοιων σεμιναρίων σε θέματα της ειδικότητας τους, ανοίγοντας ακόμα ένα τομέα επαγγελματικής απασχόλησης για αυτούς.

Ανταγωνισμός και εξειδίκευση

Τα παραδοσιακά οικογενειακά ή και μεγάλα δικηγορικά γραφεία αλλάζουν μορφή ως επιχειρήσεις και παρατηρούμε πλέον μεμονωμένα και εξειδικευμένα γραφεία των 2-3 δικηγόρων που επιλαμβάνονται πλέον υποθέσεων πολύ ειδικού χαρακτήρα. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και να διευρυνθεί καθώς ο αριθμός των δικηγόρων αυξάνεται σημαντικά και η προσπάθεια για απόκτηση ενός μεριδίου αγοράς γίνεται εντονότερος.

Διεύρυνση επαγγελματικών δραστηριοτήτων Δικηγόρων και Νομικών

Το επάγγελμα του δικηγόρου πλέον βρίσκεται κατά πλειοψηφία εκτός της δικαστική αίθουσας. Η συνεχής εμφάνιση απαιτήσεων για Νομική Συμμόρφωση σε διάφορους τομείς έφερε την ανάγκη η δικηγόροι να ξεκινήσουν να προσφέρουν διευρυμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς. Παρατηρείται ακόμα η πλήρης ανάληψη της νομικής υποχρέωσης των επιχειρήσεων από νομικούς και δικηγόρους.

 

 

Προστασία Προσωπικών δεδομένων

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη προστασία των προσωπικών δεδομένων άνοιξε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια νομικής συμμόρφωσης της τελευταίας εικοσαετίας σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει την εμφάνιση νέων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, εξέχουσα θέση στα οποία κατέχουν οι δικηγόροι. Η έκταση της συμμόρφωσης για τα προσωπικά δεδομένα αγγίζει κάθε κλάδο και κάθε δραστηριότητα σηματοδοτώντας της απορρόφηση πολλών νομικών σε συναφή με αυτό επαγγέλματα.

Διαμεσολάβηση (Mediation)

Η τάση για εξωδικαστική διευθέτηση διαφορών αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αναμένεται να απορροφήσει μια μεγάλη μερίδα δικηγόρων που θα επιδιώξουν να πάρουν ένα μερίδιο αγοράς ‘δικαστικών υποθέσεων’ πριν αυτές καταλήξουν στο δικαστήριο! Η πρακτική αυτή κρύβει μια πολύ μεγάλη δυναμική αφού τη διαμεσολάβηση θα υποστηρίξουν σθεναρά η πολιτεία με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστικών αιθουσών και τη μείωση του κρατικού κόστους, αλλά και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι αφού με αυτό τον τρόπο θα μειώσουν σημαντικά το δικό τους κόστος αλλά και θα συντομεύσουν το χρόνο διεκπεραίωσης της

Η Νομική Επιστήμη είναι μια από τις αρχαιότερες στο κόσμο αλλά δεν έπαψε ποτέ να αλλάζει να προσαρμόζεται και να διαφοροποιείται με ένα ευέλικτο τρόπο που τη διατηρεί στη κορυφή των επιστημών μαζί με την ιατρική και τη μηχανολογία. Ο δρόμος όμως της επιτυχίας στην επιστήμη αυτή έχει να κάνει ξεχωριστά με τον κάθε δικηγόρο και τις επιλογές του σε αυτό το επαγγελματικό ταξίδι.