Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην εποχή του COVID-19

Η πανδημία του κορωνοϊού εισέβαλε βίαια στη ζωή μας και έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Ορισμένα επαγγέλματα έχουν πληγεί, όμως υπάρχουν και αυτά τα οποία έχουν γίνει περιζήτητα στην εποχή του κορωνοϊού. Η τεχνολογία έχει παρουσιάσει αλματώδη πρόοδο και καινούργια επαγγέλματα διακρίνονται να ανατέλλουν στον ορίζοντα μετά την επέλαση του ιού COVID-19. Παράλληλα, σταδιακά, σημειώνεται μια κάμψη σε κάποια άλλα επαγγέλματα.


Βρες σήμερα τις κατηγορίες όλων των επαγγελματικών κλάδων στο kariera.com.cy και ανακάλυψε την ιδανική θέση εργασίας για εσένα, σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις. Από ΛογιστέςΕλεγκτές και επαγγελματίες του marketing, έως barista, επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και πωλητές, βρίσκουν καθημερινά την ευκαιρία για τη νέα τους καριέρα!


Το τοπίο στην αναζήτηση και προσφορά εργασίας έχει επηρεαστεί τους τελευταίους μήνες λόγω του Covid 19. Κι αυτό γιατί δημιουργήθηκε ανάγκη να καλυφθούν νέες θέσεις εργασίες ενώ σε κάποια επαγγέλματα περιορίστηκαν σημαντικά οι θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο LinkedIn συγκέντρωσε τα δεδομένα για την προσφορά και την ζήτηση θέσεων όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και έφτιαξε τη λίστα με τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην Cοvid εποχή. Δείτε ποια είναι τα πιο περιζήτητα αυτή την περίοδο: Software developer, υπεύθυνος πωλήσεων, Project Manager, IT Administrator, υπεύθυνος εξυπηρέτησης πελατών, Digital Marketer, IT Support, αναλυτής δεδομένων, οικονομικός αναλυτής, λογιστές, γραφίστας. Το θέμα είναι τι μισθοί λαμβάνονται σ΄αυτά τα επαγγέλματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ετήσιες απολαβές δεν αναφέρονται ενώ σ’ όσες αναφέρονται οι ετήσιοι μισθοί είναι μέχρι €20.000 και €30.000.

Πέρα από αυτά τα επαγγέλματα υπάρχουν και κάποια άλλα που αντέχουν στην πανδημία του κορωνοϊού και έχουν ζήτηση. Όπως είναι τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τομέα του forex (risk analyst officer, partnership account manager, account service manager) με τη μεγάλη ζήτηση να είναι για τη Λεμεσό. Οι μισθοί που δίνονται στις περισσότερες θέσεις είναι μη διαθέσιμοι ενώ στις περιπτώσεις που αναφέρεται είναι έως €20.000 και ως €30.000 ετήσια.
Ζήτηση υπάρχει και στον τομέα των δικηγόρων και η πόλη που φαίνεται ότι ζητεί να εργοδοτήσει είναι κυρίως η Λεμεσός. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ετήσιος μισθός είναι πάνω από €30.000. Σύμφωνα με ιστοσελίδες που προσφέρουν εργασία όπως είναι η ergodotisi και η kariera του philenews ζήτηση στην αγορά εργασίας έχουν οι μάγειρες, ζαχαροπλάστες, ψήστες, αρτοποιοί και sous chef, αλλά δεν υπάρχει αναφορά για το ύψος των μισθών. Στον τομέα του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων υπάρχει ζήτηση για εργοδότηση με τις ετήσιες απολαβές να ξεκινούν από €20.000 έως €30.000. Υπάρχει ζήτηση για υπεύθυνους πωλήσεων κυρίως για Λεμεσό. Οι ετήσιες απολαβές δεν είναι διαθέσιμες στις περισσότερες περιπτώσεις ενώ για όσες αναφέρονται είναι από €20.000 έως €30.000. Στον τομέα των ακινήτων υπάρχει ζήτηση για την εργοδότηση προσωπικού κυρίως στην Λεμεσό με τον ετήσιο μισθό, όταν αναφέρεται να είναι μέχρι €20.000.

Στα τεχνικά επαγγέλματα υπάρχει ζήτηση για εργάτες – τεχνίτες που έχουν σχέση με την εφαρμογή αλουμινίων, συναρμολόγησης επίπλων και κουζινών, βοηθός συντηρητή, τεχνίτης εφαρμογής γυψοσανίδων, τεχνικός εγκαταστάσεων ηλεκτρικών συστημάτων θέρμανσης, συντηρητής και ανειδίκευτοι εργάτες. Οι μισθοί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναφέρεται και σε κάποιες περιπτώσεις είναι μέχρι €20.000 οι ετήσιες απολαβές.

Με βάση τις αναφορές ειδικών, κάποια επαγγέλματα που είναι πιθανό να ακμάσουν στην μετα-COVID-19 εποχή είναι: Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία όπως γιατροί και νοσηλευτές, ο κλάδος της ψυχικής υγείας όπως είναι οι ψυχολόγοι και οι σύμβουλοι. Επίσης τηλε-εργασία και πληροφορική. Η πανδημία καθιέρωσε και εδραίωσε την τηλε-επικοινωνία. Κάποιος που διαθέτει πολύ καλή γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και της λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) θεωρείται πια απαραίτητος από τις επιχειρήσεις. Υπάρχει μια τάση του επιχειρηματικού κόσμου να καθιερωθεί η τηλεργασία, καθώς παρατηρήθηκε από ειδικούς του μάνατζμεντ και του μάρκετινγκ ότι υπήρχε άνοδος της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού, μέσω αυτού του τρόπου εργασίας. Οπότε, διαφαίνεται ότι η τηλε-εργασία, σε πολλούς τομείς, ήρθε για να μείνει. Αλυσίδες εφοδιασμού (logistics): Αυτός ο κλάδος αφορά ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και τον συναντάμε παντού. Είναι, επομένως, λογικό, επειδή έχει να κάνει με την τροφοδοσία και την διακίνηση των εμπορευμάτων, να σημειωθεί και εδώ μια αύξηση της ζήτησης σε καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.

Κάποια επαγγέλματα που κάνουν θραύση τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να μονοπωλήσουν στο εγγύς μέλλον: App developers: Δημιουργoί εφαρμογών για smartphones. Ένα επάγγελμα στο οποίο υπήρξε πραγματική έκρηξη τα τελευταία χρόνια, λόγω της εξάπλωσης των “έξυπνων” φορητών συσκευών.

Social media managers: Η ταχύτατη εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων άλλαξε τα δεδομένα στο Internet. Ως εκ τούτου, κατέστη επιτακτική η διαχείριση της παρουσίας εταιρειών, επιχειρήσεων, οργανισμών κ.λπ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από ειδικούς πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ειδικοί cloud computing: Οι υπηρεσίες cloud computing, που επιτρέπουν αποθήκευση και διαχείριση δεδομένων online, στο “υπολογιστικό νέφος”, χρησιμοποιούνται ήδη ευρύτατα, από επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες χρήστες.

Αναλυτές big data: Η ψηφιακή εποχή χαρακτηρίζεται από τεράστιους όγκους ψηφιακών δεδομένων, η αξιοποίηση των οποίων παρέχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών τομέων δραστηριότητας. Ειδικοί σε θέματα βιώσιμης/ «πράσινης» ενέργειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Ένα αντικείμενο το οποίο κερδίζει έδαφος, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, κυβερνήσεις κ.α. εντείνουν την προσοχή τους όσον αφορά σε θέματα επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις δραστηριότητές τους.

Δημιουργοί περιεχομένου στο YouTube: Κάποιοι το θεωρούν εξέλιξη/ «άνοιγμα» της παραγωγής «τηλεοπτικού» (οπτικοακουστικού) υλικού σε «απλούς» χρήστες του Ίντερνετ, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα τεράστιο κοινό. Πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται επαγγελματικά με το «YouTubing», δημιουργώντας βίντεο τα οποία προσελκύουν πολλούς θεατές μέσω του Ίντερνετ- το δικό τους «τηλεοπτικό» κοινό, εκτός τηλεόρασης- και έχοντας έσοδα από διαφημίσεις.

Ειδικοί σε θέματα «millennials»: Η νέα γενιά των “millennials” έχει μεγαλώσει σε μια εποχή υψηλής τεχνολογίας, αποκτώντας νέα, πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες γενιές, χαρακτηριστικά. Καθώς οι millennials μεγαλώνουν και αρχίζουν να αποτελούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του οικονομικού ενεργά πληθυσμού, οι επιχειρήσεις θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο σκέψης τους και να βελτιώσουν τους τρόπους επαφής/ αλληλεπίδρασης με αυτούς.

Χειριστές drones: Η ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών άρχισε από τον τομέα της ασφάλειας και των ενόπλων δυνάμεων πριν από λίγες δεκαετίες και επεκτάθηκε πέρα από αυτόν, για μία τεράστια γκάμα άλλων εφαρμογών.

Θεανώ Θειοπούλου