Συμβουλές για εργαζόμενους και ανέργους για εύρεση εργασίας

Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, αν και με πιο αργό ρυθμό. Τα ταλέντα υψηλής ειδίκευσης που είναι ψηφιακά ικανά ή έχουν εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων συνθηκών, είναι ιδιαίτερα περιζήτητα. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε σταθερή εργασία εξακολουθούν να πολιορκούνται από εταιρείες για την εμπειρία, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Ως υπάλληλος, χρειάζεται να προσέχεις τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις σου. Εάν χρησιμοποιείς τις ώρες που εργάζεσαι για να εξερευνήσεις την προσωπική σου σταδιοδρομία από καθαρή περιέργεια, μπορεί να καταλήξεις να βλάψεις την επαγγελματική σου σχέση με τον τρέχοντα εργοδότη σου. Θα σπαταλούσες επίσης τον χρόνο του υπεύθυνου πρόσληψης, εάν δεν είχες ποτέ την πρόθεση να αλλάξεις εργοδότη.

Ωστόσο, εάν θέλεις πραγματικά να αναζητήσεις νέες ευκαιρίες, σκέψου να ξυπνήσεις 20 λεπτά νωρίτερα ή χρησιμοποίησε τον χρόνο μετακίνησης για να ψάξεις νέες θέσεις εργασίας ή να απαντήσεις στα προσωπικά σου email ή στα μηνύματα στο LinkedIn. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να αξιοποιήσεις επίσης την ώρα του μεσημεριανού σου.

Διαχειρίσου το πρόγραμμά σου με σύνεση, ώστε να μπορείς να ισορροπήσεις τις εργασιακές σου ευθύνες και την αναζήτηση εργασίας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφύγεις τη συνέντευξη εργασίας την ίδια ημέρα ή τις ημέρες πριν από μια σημαντική παρουσίαση ή προθεσμία.

Δεν πρέπει ποτέ να συγκρούονται οι τρέχουσες ανάγκες του εργοδότη σου με τις προσωπικές σου ενέργειες αναζήτησης εργασίας. Μην ξεχνάς να δίνεις προτεραιότητα στην τρέχουσα εργασία σου και να διαθέτεις αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου προτού στραφείς στις προσωπικές σου υποθέσεις.

Τα άτομα που δεν εργάζονται έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά το χρόνο, σε σχέση με εκείνους που αναζητούν εργασία ενώ εξακολουθούν να εργάζονται. Ωστόσο, το να έχουμε πολύ χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε αναβλητικότητα.

Ένα tip που μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καλό δρόμο είναι να αντιμετωπίζεις την αναζήτηση εργασίας σαν να είναι δουλειά. Όρισε ένα τυπικό πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει μια κανονική εργάσιμη ημέρα. Ακόμα κι αν δεν εργάζεσαι, πήγαινε στο κρεβάτι νωρίς καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να προετοιμάσεις το μυαλό σου για την επόμενη μέρα.

Θα πρέπει επίσης να εναλλάσσεις τις εργασίες σου και να αφιερώνεις χρόνο και σε διαφορετικά πράγματα για να αποφύγεις την πλήξη ή την αίσθηση απογοήτευσης από πιθανές αρνητικές απαντήσεις. Η αναζήτηση εργασίας μπορεί να είναι μία κουραστική και επαναλαμβανόμενη διαδικασία. Δοκίμασε να διαθέσεις συγκεκριμένες ημέρες για συγκεκριμένες εργασίες, όπως τη δημιουργία εντυπωσιακού βιογραφικού και συνοδευτικής επιστολής, τη δημιουργία ενός ελκυστικού προφίλ στο LinkedIn και αναζήτηση σε διαφορετικά sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντί να περνάς και τις 7 ημέρες την εβδομάδας αναζητώντας εργασία, καλό θα ήταν να αφιερώνεις κάποιες μέρες για να επαναφορτιστείς και να ανανεωθείς.

Το πιο σημαντικό είναι να είσαι υπομονετικός, ειδικά σε μια τέτοια ιδιαίτερη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε. Με περισσότερους αιτούντες εργασία στην αγορά, οι εργοδότες αναζητούν έναν υποψήφιο που να ξεχωρίζει από το πλήθος. Επομένως, ο απώτερος στόχος σου δεν πρέπει να είναι να υποβάλεις αίτηση για όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις, αλλά να αποδείξεις για ποιο λόγο είσαι ιδανικός για κάθε μία από τις θέσεις αυτές.

Πηγή: randstad.gr