Στόχος όλο το κράτος σε μια ψηφιακή οθόνη του κινητού

Στόχος του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής είναι μια σύγχρονη και αποδοτική δημόσια διοίκηση και μια δυναμική και ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία, τόνισε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, αναφέροντας παράλληλα πως επιδίωξη του Υφυπουργείου είναι «όλο το κράτος να είναι σε μια ψηφιακή οθόνη του κινητού τηλεφώνου ή του υπολογιστή και όλες οι υπηρεσίες προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις να γίνονται με εύκολο και εύχρηστο τρόπο».

«Είμαστε ακόμη στην αρχή, έχουμε τεράστιο έργο ενώπιον μας να κάνουμε. Με την αυτοπεποίθηση και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει η προσπάθεια θα είναι πιο εύκολη», τόνισε ο κ. Κόκκινος, μιλώντας ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου για το 2022, ύψους €118 εκατομμυρίων.

Τα πλείστα επιδόματα, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, θα είναι έτοιμα κατά 90% μέχρι το τέλος του 2022. Πρόσθεσε ότι εντός του 2021 θα είναι έτοιμα για ηλεκτρονική υποβολή τους το επίδομα ασθενείας (εντός του επόμενου 15νθημέρου), επίδομα ανεργίας, επίδομα μητρότητας, επίδομα χηρείας και θεσμοθετημένη σύνταξη. 

Ανέφερε επίσης ότι στη συνέχεια θα δοθούν στο κοινό το βοήθημα τοκετού, βοήθημα κηδείας, επίδομα πατρότητας, επίδομα σωματικής βλάβης, σύνταξη ανικανότητας, σύνταξη αναπηρίας, κοινωνική σύνταξη, θαλασσαιμία, ορφάνιας και το ΕΕΕ, για το οποίο πρέπει να γίνει ανασχηματισμός και μετά να μηχανογραφηθεί διαφορετικά «θα μηχανογραφήσω ένα λάθος σύστημα».

Ο κ. Κόκκινος είπε ακόμη ότι το Υφυπουργείο έχει δώσει περίπου 66 ψηφιοποιημένες υπηρεσίες (Τμήμα Φορολογίας, Πολεοδομία, Κτηματολόγιο, Υπουργείο Εργασίας) στον πολίτη, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, και «ο στόχος είναι όλο το κράτος να ψηφιοποιηθεί με τρόπο που να ευκολύνει τη ζωή των πολιτών και να δίνει προοπτικές για κοινωνική ευημερία και ανταγωνιστικότητα».

Πρόσθεσε ότι έχουν ψηφιοποιηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο οι υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τερματίστηκαν οι ουρές έξω από τα γραφεία των Υπηρεσιών καθώς διενεργήθηκαν 566.000 πληρωμές με εισπράξεις πέραν του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ στο 9μηνο.

Είπε ακόμη ότι φτιάχτηκε πύλη για την διαχείριση επιδομάτων μέσω της οποίας ο δικαιούχος κάνει την αίτηση του και λαμβάνει την πληρωμή μέσα σε μια εβδομάδα.

Αναφορικά με έργα για τα οποία επίκειται η έναρξη τους, ο κ. Κόκκινος είπε ότι η διαφοροποίηση του τρόπου είσπραξης του ΦΠΑ θα γίνει σε τρεις φάσεις εντός του 2022 με την πρώτη φάση που είναι ο ανασχεδιασμός και η πλήρη τροποποίηση του τρόπου που εισπράττεται και συναλλασσόμαστε με το ΦΠΑ, να είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2022, τα Τελωνεία τον Ιούνιο του 2022 και ολοκληρώνεται το όλο έργο τον Απρίλιο του 2023.

Ανέφερε επίσης ότι ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι το σύστημα διαχείρισης σχολείου το οποίο θα ενώνει το σχολείο, τον γονιό και το Υπουργείο Παιδείας σε μια πλατφόρμα και θα δίδει δυνατότητα στον γονιό να είναι σε επαφή με το σχολείο για να γνωρίζει μεταξύ άλλων την κατάσταση της υγείας του παιδιού του, την απόδοση του, τους βαθμούς του και αν έχει κάνει απουσίες.Είπε ακόμη ότι άλλο σημαντικό έργο είναι αυτό του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα που αφορά την καταχώρηση στοιχείων ενός υπαλλήλου από την ημέρα πρόσληψης του μέχρι την αφυπηρέτηση του και τα οποία θα είναι προσβάσιμα στον ίδιο τον υπάλληλο.Ανέφερε επίσης ότι μέσα στον στόχο του είναι να μηχανογραφήσει το Πόθεν Έσχες.

Σε σχέση με τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών, ο κ. Κόκκινος είπε ότι «φάρος μας είναι ο ορίζοντας 2030» στόχο τον οποίο έθεσε η ΕΕ και πρόσθεσε πως «η Κύπρος δεν μπορεί να είναι πιο πίσω από αυτό τον φάρο», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός.

Ο Υφυπουργός είπε ακόμη ότι μέσα στην κρίση λόγω της πανδημίας η δράση του Υφυπουργείου ήταν καταλυτική για να γίνει με επιτυχία η διαχείριση της πανδημίας και πρόσθεσε ότι μεταξύ άλλων, έχουν εκδοθεί πέραν του 1,2 εκατομμυρίου ψηφιακών πιστοποιητικών, η Πύλη εμβολιασμού έχει κλείσει πέραν των 600.000 ραντεβού και υπήρξαν πέραν των 3.000 τηλεφωνημάτων την ημέρα στο τηλεφωνικό κέντρο για την πανδημία, ενώ οι χρήστες του Cyprus Flight Pass ξεπέρασαν τα 2,3 εκ.

Επιπλέον, ο κ. Κόκκινος είπε ότι υπάρχουν δύο βαρίδια σε σχέση με τον προϋπολογισμό που είναι «η πολύ αργή διαδικασία να προσλάβουμε προσωπικό», αλλά και «ο λανθασμένος τρόπος πρόσληψης προσωπικού σε ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα».

«Εκτός του ότι παίρνει 2-3 χρόνια να γίνουν σχέδια υπηρεσίας, να εγκριθούν και να προκηρύξεις» τις θέσεις «στο τέλος υποχρεώνομαι να πάρω άτομα» με βάση «κάποιες γενικές εξετάσεις χωρίς να μπορώ να ελέγξω με εξειδικευμένες εξετάσεις ή και με προσωπικές συνεντεύξεις αν αυτά τα άτομα μπορούν να υπηρετήσουν αυτόν τον σχεδιασμό», υπογράμμισε.

Ο Υφυπουργός είπε ότι το δεύτερο βαρίδι είναι «η αντίσταση στην αλλαγή που υπάρχει», προσθέτοντας ότι «πάμε σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας» και υπάρχει αντίσταση στην αλλαγή και από τους πολίτες αλλά και από τους δικηγόρους.

Σε σχέση με τους δικηγόρους, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι μόνο το 10%-15% των δικηγόρων υπέβαλαν ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων, προσθέτοντας ότι μόνο 700 καταχωρήσεις έγιναν από δικηγόρους μέσα σε ένα δίμηνο γιατί δόθηκε η επιλογή της ηλεκτρονικής ή της παραδοσιακής (έντυπης) καταχώρησης.

Αναφορικά με μεγάλα έργα πέραν των 300 εκ. ευρώ, ο κ. Κόκκινος είπε ότι αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, το σύστημα ERP ύψους €34 εκατ.  του Υπουργείου Οικονομικών, το Τμήμα Φορολογίας ύψους €25 εκατ. και το σύστημα Τμήματος Τελωνείων ύψους €15 εκατ.

Εξάλλου, ο κ. Κόκκινος είπε ότι «είμαστε από τις χώρες που έχουμε το πιο αργό και το πιο ακριβό» διαδίκτυο και πρόσθεσε ότι «το γρήγορο διαδίκτυο θα έρθει σύντομα». 

Ανέφερε ότι με την αδειοδότηση του 5G έχουν αυξηθεί οι ταχύτητες και υπήρξε μια μικρή μείωση των τιμών.

Αυτό που στοχεύουμε είναι μέσα από μικρές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 75 εκ. ευρώ να επιχορηγήσουμε γρήγορο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές, θα δώσουμε κίνητρα με κουπόνια σε σπίτια και επιχειρήσεις για να μπορέσουν να βάλλουν οπτικές ίνες στο σπίτι.

Σημείωσε ότι μέχρι το 2024 θα μπορούμε να έχουμε 80% κάλυψη σε οπτικές ίνες, ενώ σήμερα η κάλυψη φθάνει γύρω στο 20%. Αναφορικά με την έρευνα και την Καινοτομία, ο κ. Κόκκινος είπε ότι η πρόκληση που έχουμε είναι να φέρουμε την επιχειρηματική κοινότητα κοντά στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Τέλος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας εξέφρασε την ανάγκη να εξεταστεί εντός του 2021-2022 η δανειοδότηση για επίγεια ψηφιακή τηλεόραση υψηλής ανάλυσης (high definition), προσθέτοντας ότι «είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που δεν έχουμε καθολικό high definition για τηλεόραση που έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες».

Insider