Πάει Βουλή η αύξηση της άδειας μητρότητας

Το νομοσχέδιο που υλοποιεί την πολιτική απόφαση που έλαβε τον Μάιο η κυβέρνηση για αύξηση της άδειας μητρότητας για δεύτερο και τρίτο παιδί ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο πήρε ήδη το δρόμο προς τη Βουλή, όπως γνωστοποίησε χθες μέσω twitter η υπουργός Εργασίας, ενημερώνοντας για την απόφαση αύξησης της άδειας και του επιδόματος μητρότητας για κάθε δεύτερο παιδί κατά τέσσερις εβδομάδες και κατά οκτώ επιπρόσθετες εβδομάδες για κάθε τρίτο και κάθε επιπρόσθετο παιδί.

Σημειώνεται ότι σήμερα η άδεια μητρότητας και το επίδομα μητρότητας καταβάλλεται για 18 εβδομάδες, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για το πρώτο, δεύτερο ή τρίτο παιδί, το δε επίδομα υπολογίζεται γύρω στο 72% του μισθού της μητέρας.

Το νομοσχέδιο για αύξηση της άδειας μητρότητας για δεύτερο και τρίτο παιδί εγκρίθηκε, όπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού, για σκοπούς φροντίδας του νεογέννητου και εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και επέκτασης της θεσμικής προστασίας της μητρότητας. Ειδικότερα, είπε, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η επέκταση της περιόδου άδειας μητρότητας κατά τέσσερις επιπρόσθετες εβδομάδες, για όλες τις περιπτώσεις δεύτερου τοκετού ή υιοθεσίας ή απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας και κατά κατά οκτώ επιπρόσθετες εβδομάδες, στις περιπτώσεις τρίτου ή μετέπειτα τοκετού ή υιοθεσίας ή απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργικό ενέκρινε και τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να αυξηθεί η χρονική περίοδος για την οποία καταβάλλεται επίδομα μητρότητας, για δεύτερο παιδί, τρίτο παιδί και για μετέπειτα τοκετούς, υιοθεσίες και απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αλλά και στη βάση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, προωθείται και νομοσχέδιο για παροχή γονικής άδειας και για τους δύο γονείς, η οποία θα είναι πληρωμένη και θα μπορεί να λαμβάνεται μέχρι το παιδί να γίνει οκτώ χρόνων. Σήμερα, η γονική άδεια είναι άνευ απολαβών. Για το θέμα, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται ακόμα στο στάδιο ετοιμασίας του νομοσχεδίου, καθώς υπάρχει ακόμα χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης με τη σχετική οδηγία της ΕΕ, που πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι και το καλοκαίρι του 2022.

  Αδάμος Αδάμου/Insider