Σωσίβιο Υπουργικού εώς το τέλος του χρόνου

Τη μορφή που θα πάρει η νέα στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας και τα υπουργικά διατάγματα για αναχαίτισή της αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Ως γνωστόν, τα υφιστάμενα, έξι στον αριθμό, ειδικά σχέδια έληξαν στο τέλος Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις (σ.σ. η προθεσμία λήγει σήμερα). Το ενδεχόμενο παράτασης των υφιστάμενων σχεδίων δεν αποκλείεται, ωστόσο, θεωρείται πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά την έντασή τους και τις παραμέτρους που τα συνοδεύουν, όσον αφορά το ποσοστό των εργαζομένων που θα καλύπτουν και το ποσοστό μισθολογικής κάλυψης.


Βρες σήμερα τις κατηγορίες όλων των επαγγελματικών κλάδων στο kariera.com.cy και ανακάλυψε την ιδανική θέση εργασίας για εσένα, σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις. Από ΛογιστέςΕλεγκτές και επαγγελματίες του marketing, έως barista, επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και πωλητές, βρίσκουν καθημερινά την ευκαιρία για τη νέα τους καριέρα!


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», θεωρείται, πάντως, δεδομένο πως η νέα παράταση της στήριξης των επιχειρήσεων θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή για άλλους δύο μήνες τουλάχιστον, αφού η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει διακοπή των μέτρων στήριξης. Εξαίρεση θα αποτελέσει η στήριξη που θα προσφερθεί στα ξενοδοχεία και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, όπου η ενίσχυση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε από τον Σεπτέμβριο η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η νέα στήριξη για τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις συνδεόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις, για την περίοδο από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι το Μάρτιο του 2021, θα γίνει μέσω τροποποίησης των ειδικών σχεδίων πλήρους και μερικής αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων που εφαρμόζονται κάθε χρόνο από το υπουργείο. Το σχέδιο αναμένεται να αντικαταστήσει το Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων, που έληξε την περασμένη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα σχέδια που έληξαν και θα αντικατασταθούν ή θα παραταθούν με αλλαγές σήμερα από το Υπουργικό είναι το Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων Συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων που συνδέονται με Επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή, το Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης, το Ειδικό Σχέδιο για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων, το Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων και το Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων.

 

Αδάμος Αδάμου
Insider