Ψαλίδι στους μισθούς μόνο με γραπτή συμφωνία

Αδάμος Αδάμου/Insider 

Μόνο με τη γραπτή συγκατάθεση των εργαζομένων θα επιτρέπονται τυχόν περικοπές στους μισθούς τους, βάσει των όσων κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας στη Βουλή για ψήφιση, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που προστατεύει τους μισθούς.

Σήμερα, τυχόν αποκοπές, πέραν των προβλεπόμενων από διάφορες νομοθεσίες, επιτρέπονται μετά από συγκατάθεση του εργοδοτουμένου, αλλά η συγκατάθεση αυτή δεν χρειάζεται να είναι γραπτή. Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και το οποίο τροποποιεί τον περί Προστασίας των Μισθών Νόμο, προβλέπει ρητώς πως τυχόν αποκοπές θα πρέπει να συμφωνούνται γραπτώς «μετά από γραπτή και ενυπόγραφη συγκατάθεση του εργοδοτούμενου». Επιπρόσθετα, σε τέτοιες περιπτώσεις «ο εργοδότης υποχρεούται όπως τηρεί αρχείο με τα έντυπα συγκατάθεσης του εργοδοτουμένου του, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 12 (σ.σ. το οποίο προβλέπει τη τήρησης στοιχείων, αρχείων και απόδειξης) και σε τύπο εντύπου του οποίου τη μορφή και το περιεχόμενο αποφασίζει ο Διευθυντής (σ.σ. του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ) με σχετική εγκύκλιο που εκδίδει».

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου είχε ετοιμαστεί από το 2020, μετά από οδηγίες της Ζέτας Αιμιλιανίδου, καθώς η πανδημία είχε εντείνει τις παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας των μισθών αλλά και λόγω δυσκολιών στην εφαρμογή της νομοθεσίας γενικότερα, όπως η ίδια η υπουργός είχε αναφέρει τότε σε επιστολή της προς τους κοινωνικούς εταίρους. Για τις αλλαγές που προωθούνται υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες δεν αποκλείουν αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων, ωστόσο αυτό κατατέθηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο, που εκτελεί και χρέη υπουργού Εργασίας, εγκρίθηκε από το Σώμα και χθες κατατέθηκε επίσημα ενώπιον της Βουλής.

Υποχρεωτικό το payslip

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο εισάγει κι άλλες νέες διατάξεις, όπως την υποχρέωση καταβολής του μισθού των εργαζομένων σε τραπεζικό λογαριασμό αλλά και την υποχρέωση έκδοσης και επίδοσης στους εργοδοτουμένους κατάστασης μισθοδοσίας/ payslip. Διατάξεις που προκαλούν και τις ενστάσεις εργοδοτών και που αναμένεται να εκφραστούν και στη Βουλή όταν το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αυτό προβλέπει «την υποχρέωση καταβολή του μισθού του εργοδοτουμένου σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του, για σκοπούς διαφάνειας, τήρησης γραπτών στοιχείων και εύκολης τεκμηρίωσης εξαρτημένης σχέσης εργασίας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου, βάσει συλλογικής σύμβασης, η συχνότητα πληρωμής γίνεται σε εβδομαδιαία βάση στον χώρο εργασίας, στις οποίες περιπτώσεις η πληρωμή μπορεί να γίνεται σε μετρητά ή με επιταγή».

Προβλέπει ακόμα «τη δυνατότητα καταδίκης οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος κατέχει θέση συμβούλου, προέδρου, διευθυντή, γραμματέα ή άλλη παρόμοια θέση στο νομικό πρόσωπο και για το οποίο αποδεικνύεται ότι το αδίκημα έχει διαπραχθεί με τη συγκατάθεση ή συνενοχή ή αμέλεια του». Τέλος υποχρεώνει με νέες διατάξεις τον εργοδότη για έκδοση και ενημέρωση του εργοδοτούμενου για μηνιαία/εβδομαδιαία κατάσταση μισθοδοσίας (payslip). Βάσει του νομοσχεδίου η κατάσταση μπορεί να δίδεται ηλεκτρονικά ή με οποιαδήποτε άλλο τρόπο συμφωνηθεί.