Πώς να μένεις απολύτως συγκεντρωμένος στη δουλειά σου

Σύμφωνα με την επιστήμη, η ικανότητα να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα φθίνει ολοένα και περισσότερο. Το γεγονός οφείλεται εν μέρει στον εγκέφαλό μας που τείνει να μετατοπίζει τη συγκέντρωση από το ένα ερέθισμα στο άλλο, αλλά και στο περίφημο multitasking που πολύ σπάνια είναι όσο αποδοτικό νομίζουμε.

Το φαινόμενο που ονομάζεται “χρόνος εναλλαγής” (switching time) ουσιαστικά καθορίζει την αύξηση του χρόνου που χρειαζόμαστε για την ολοκλήρωση μίας δραστηριότητας, τουλάχιστον κατά 25%. Πιο αποτελεσματικοί γινόμαστε όταν αυτό το ποσοστό μειώνεται, απλώς, για να επιτευχθεί αυτό η μόνη λύση είναι η προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Και οι 5 πολύ βοηθητικές συμβουλές που ακολουθούν φυσικά.

Ρύθμισε με έξυπνο τρόπο τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου

Ναι, οι μεγάλοι σύμμαχοί μας στην εργασία και την καθημερινή ζωή είναι επίσης οι κύριοι εχθροί μας όσον αφορά στην παραγωγικότητα και πρέπει να τους διαχειριστούμε. Πρώτος κανόνας: Όταν είσαι στη δουλειά βάζε στο αθόρυβο τις ειδοποιήσεις του smartphone.

Ησυχία, πάνω από όλα

Ο θόρυβος αποσπά την προσοχή μας, ακόμη κι αν πρόκειται για θόρυβο “εργασίας”. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 64% των εργαζομένων αποσπάται περισσότερο όταν βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο, παρά σε κλειστό. Τα καλά νέα είναι ότι, αν δεν μπορούμε να έχουμε ένα γραφείο για τον εαυτό μας, για να αποφύγουμε τη σπατάλη χρόνου λόγω του θορύβου μπορούμε πάντα να προσπαθήσουμε να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο με εναλλακτικές λύσεις. Ακουστικά και ωτοασπίδες asap.

Λειτούργησε σαν σπρίντερ

Ποιος είναι ο στόχος ενός αθλητή όπως ο Usain Bolt ? Να φτάσει στη γραμμή του τερματισμού στον λιγότερο δυνατό χρόνο. Όπως έχουν προτείνει και οι ειδικοί του Χάρβαρντ, για να μην αποσπάται η προσοχή μας θα πρέπει να σκεφτόμαστε όπως εκείνος: Να έχουμε στο μυαλό μας πού θέλουμε να πάμε, ορίζοντας το χρόνο μας ας πούμε σε οικοδομικά τετράγωνα. Οι στόχοι της ημέρας πρέπει να είναι εφικτοί και να μην ξεπερνούν τους τρεις στον αριθμό. Μία λίστα που να τσεκάρει ότι τα κατάφερες όλα στο τέλος της ημέρας, θα σε κάνει να αισθάνεσαι ικανοποίηση.

Εφάρμοσε την τεχνική Pomodoro

Γνωρίζεις υποθέτω τα ρολόγια κουζίνας (συνήθως σε σχήμα ντομάτας) που μας προειδοποιούν για παράδειγμα όταν χρειάζεται να αποσύρουμε ένα φαγητό από τη φωτιά. Καλό είναι να έχεις ένα στο γραφείο μας για να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι για να είμαστε παραγωγικοί χρειαζόμαστε και διαλείμματα. Πέντε λεπτά κάθε ώρα κάνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό από την εργασία μας, μακριά από οθόνες είναι αρκετά.

Ένα τηλεφώνημα π.χ. σε έναν φίλο, μία ανάσα φρέσκου αέρα. χρησιμεύει για να επαναφορτιστούμε και να είμαστε πιο ενεργητικοί, και για τον ίδιο λόγο είναι το μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό είναι απαραίτητο, για να φάμε συνειδητά και να σκεφτούμε άλλα πράγματα, μακριά από το γραφείο .

Εντόπισε τους περισπασμούς και… ανάπνευσε

Βραδινές υποχρεώσεις, οικογενειακές δουλειές, απρογραμμάτιστα ψώνια ή (σοβαρά) προβλήματα; Τι είναι αυτό άραγε που δε σε αφήνει να συγκεντρωθείς; Μία μελέτη του Harvard αναφέρει ότι ξοδεύουμε το 50% του χρόνου μας σκεπτόμενοι κάτι άλλο από την εργασία στην οποία θα έπρεπε να επικεντρωθούμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανόηση του τι δημιουργούν οι σκέψεις μέσα μας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι. Σκέψου το και, όταν δημιουργείται σύγχυση στο μυαλό σου, πάρε μία βαθιά ανάσα και ξαναξεκίνα από την αρχή.

Πηγή: esquire.com.gr