Ομαλά για την ώρα οι προσλήψεις μέσω του «Εργάνη»

   Αδάμος Αδάμου  

Λιγότερα από τα αναμενόμενα ήταν τα προβλήματα που προέκυψαν τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» μέσω του οποίου γίνονται πλέον υποχρεωτικά  και μόνο ηλεκτρονικά οι γνωστοποιήσεις νέων προσλήψεων.

Ο διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Άντης Αποστόλου σε δηλώσεις του στον «Φ» ανέφερε περαιτέρω πως τα όποια προβλήματα προέκυψαν ήταν αντιμετωπίσιμα αφού βρίσκονταν λύσεις σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα μέλη τους. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ζητήματα που προέκυψαν αφορούσαν τεχνικής φύσης προβλήματα αλλά και κάποια πρακτικά προβλήματα για τα οποία εργοδότες και επιχειρήσεις ζήτησαν καθοδήγηση. Ο κ. Αποστόλου, ανέφερε, πάντως, πως η  προσαρμογή συνεχίζει να αξιολογείται αφού μόλις ένα 15νθημερο λειτουργεί στην πράξη το «Εργάνη» και διαβεβαίωσε πως εφόσον προκύψει ανάγκη θα υπάρξουν αλλαγές ακόμα κι εάν χρειαστεί να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η αλλαγή που επήλθε στον τρόπο και τη διαδικασία δήλωσης πρόσληψης εργοδοτουμένων, τόσο για τους λειτουργούς του υπουργείου Εργασίας αλλά και για τους λειτουργούς στα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού και Μισθοδοσίας οι οποίοι έχουν την ευθύνη της γνωστοποίησης νέων προσλήψεων στο υπουργείο προκάλεσε αρχικά κάποια ανησυχία, ανέφερε στον «Φ» ο Χάρης Χαραλάμπους εκ μέρους του Παγκύπριο Συνδέσμου Μισθοδοσίας (Cyprus Payroll Management Association -CPMA).

Ωστόσο, ο κ. Χαραλάμπους που είναι επικεφαλής της Επιτροπή Θεμάτων Κοινωνικών Ασφαλίσεων του CPMA επιβεβαίωσε πως η ανησυχία αλλά και τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν μέσω της επαφής που υπήρξε με τον Σύνδεσμο αλλά και της επαφής του Συνδέσμου με το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο ο CPMA είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τους αρμόδιους λειτουργούς του «Εργάνη» αλλά και του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών κοινωνικών ασφαλίσεων SISNET και υποστηρίζει τα μέλη του για τυχόν προβλήματα που προκύπτουν.

Ανέφερε ακόμα πως ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, ετοίμασε βοηθητικό υλικό με ερωτήσεις / απαντήσεις αλλά και σεμινάριο σε μια προσπάθεια να καταστεί όσο το δυνατό ομαλότερη η προσαρμογή των επιχειρήσεων στη νέα διαδικασία. «Είμαστε σίγουροι ότι με τη λειτουργία του «Εργάνη» θα υπάρξει αποσυμφόρηση στα επαρχιακά γραφεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα δοθεί η δυνατότητα στους λειτουργούς του για πιο αποτελεσματική και ποιοτική υποστήριξη στους πολίτες», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους εκφράζοντας την στήριξη του CPMA στο σύστημα «Εργάνη» αλλά και στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.