Ο αόρατος «ληστής» που «τρώει» εισοδήματα και καταθέσεις

Θεανώ Θειοπούλου /Insider 

Η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται να φεύγει γρήγορα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά να είναι διαρκείας, παρά τις προσδοκίες αποκλιμάκωσης τους επόμενους μήνες.

Το προσχέδιο της Κομισιόν που διέρρευσε στο Euractiv, προβλέπει ότι οι υψηλές τιμές θα κυριαρχήσουν μέχρι το 2023. Το σχέδιο ανακοίνωσης, δίνει μια ζοφερή εικόνα των υψηλών και ασταθών τιμών της ενέργειας που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει σε πληθωρισμό, θα επηρεάσει τα νοικοκυριά και θα αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις.  Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η ενεργειακή κρίση -που πυροδοτήθηκε από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και κλιμακώθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων με τον κύριο προμηθευτή αερίου της Ευρώπης, τη Ρωσία- έχει χειροτερέψει από το φθινόπωρο και θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, έως το 2023.

Προς τα τέλη της εβδομάδας θα βρίσκονται στο Παρίσι τόσο οι υπουργοί Οικονομικών όσο και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την άτυπη συνεδρίαση των Eurogroup και Ecofin και αναμένεται στις συζητήσεις να κυριαρχήσει η άνοδος του πληθωρισμού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η άτυπη συνάντηση που θα έχει δια ζώσης, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στην γαλλική πρωτεύουσα την ερχόμενη Πέμπτη.  Στις 24 του μηνός, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συναντηθεί στο Παρίσι όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

«Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση αυτοπροσώπως για μεγάλο χρονικό διάστημα και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων». Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν η πορεία του πληθωρισμού και σειρά ακόμα ζητημάτων που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή οικονομία.

Διαχείριση και με νομισματικά μέτρα

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε παρέμβαση του το Σάββατο σε ημερίδα του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης για το μέλλον της Ευρώπης ανέφερε «ο ψηλός πληθωρισμός στην ΕΕ μας προβληματίζει και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα νομισματικά εργαλεία». Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων δεν είναι άσχετη με τον πληθωρισμό σήμερα , με τα σημάδια της φούσκας των ακινήτων και τις αυξήσεις στις τιμές. Ανέφερε ότι ο  πληθωρισμός στην ΕΕ σήμερα είναι αυτός που παρατηρείτο το 1980-81 και είπε ότι δεν συμφωνεί με όσους λένε ότι είναι πολύ  πρόσκαιρο φαινόμενο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον διαχειριστούμε και με νομισματικά μέσα.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι είναι ο πληθωρισμός είναι ένας αόρατος ληστής που παίρνει λεφτά από τα εισοδήματά μας και τρώει από τις καταθέσεις μας και αυτό μας προβληματίζει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε με τα κατάλληλα νομισματικά εργαλεία.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρέθεσε στοιχεία με αφορμή την κριτική που δέχθηκε από το ΑΚΕΛ ως προς την ακρίβεια με αποτέλεσμα τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Η κυβέρνηση σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα συγκριτικά με άλλες πολύ μεγαλύτερες οικονομικά χώρες και αναφέρθηκαν τα στοχευμένα μέτρα που έχουν ληφθεί προς άμβλυνση του προβλήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά (π.χ. επιδότηση τιμής και μείωση ΦΠΑ για ηλεκτρισμό, ειδικό επίδομα για ορεινές περιοχές).

Δεν είναι λύση η αύξηση επιτοκίων

Ο πληθωρισμός θα εξασθενήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια, ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, χαρακτηρίζει το φαινόμενο ως την κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων από πλευράς ΕΕ. Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί το 2023 με 2024, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχετικές ενέργειες της ΕΕ, σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη αύξηση  των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ τώρα, δεν θα επιλύσει τα προβλήματα.

Ανησυχίες για τον «ψηλό και άνισο πληθωρισμό στην ΕΕ», εκφράστηκαν και εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο με σχετικό ψήφισμα ενθαρρύνει την ΕΚΤ να αποφύγει τις βεβιασμένες αυξήσεις επιτοκίων ή τον περιορισμό της αγοράς επενδυτικών προϊόντων.

Ενέργειες που μπορεί να κάνει η Κομισιόν για την κρίση

Με τις αποθήκες αερίου της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέονται με τη χαμηλή χρέωση στους αγωγούς φυσικού αερίου από την Ανατολή, γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης κρίσης φυσικού αερίου σε σύγκριση με την κατάσταση την εποχή της ανακοίνωσης της Επιτροπής από τον περασμένο Οκτώβριο αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές της ενέργειας, που πρόκειται να δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα. Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι περίπου 400% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο, αυξάνοντας κατά 260%. Αυτό έχει οδηγήσει σε άνοδο των λιανικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 51% και 30% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει το έγγραφο.

Το προσχέδιο περιέχει 12 ενέργειες που μπορεί να κάνει η ΕΕ για την ανακούφιση από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Περιλαμβάνουν τη δημιουργία ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη συνεχή υποστήριξη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται. Οι δράσεις περιλαμβάνουν, επίσης, μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης. Το έγγραφο μιλά, επίσης, για διαφοροποίηση των προμηθειών από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εισάγεται επί του παρόντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ. Κάθε περιοχή της ΕΕ έχει πλέον άμεση ή έμμεση σύνδεση με τερματικό LNG και «αυτή η διασύνδεση μέσω LNG έχει αποδειχθεί πολύτιμη τους τελευταίους μήνες, καθώς έφερε ρευστότητα στην αγορά και αξιόπιστο εφοδιασμό με φυσικό αέριο στους πελάτες της ΕΕ», σημειώνει η Επιτροπή.  Η Κομισιόν θα συνεχίσει τις προσπάθειες ενεργειακής διπλωματίας και τον διάλογο με χώρες παραγωγής, κατανάλωσης και διαμετακόμισης ορυκτών αερίων όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Ιαπωνία, η Αίγυπτος, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία.