Μετά το καλοκαίρι η τηλεργασία

Αδάμος Αδάμου/ Insider

Μετά την ανάπαυλα των διακοπών του καλοκαιρού αναμένεται οριστικά πλέον να υπάρξουν εξελίξεις και ρυθμίσεις για την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό ξεκαθάρισε κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση για ρύθμιση της τηλεργασίας, στον ιδιωτικό τομέα σε πρώτη φάση, καθώς η παράλειψη που αναδείχθηκε από τη Βουλή και την περασμένη εβδομάδα για μη διαβούλευση γύρω από το θέμα με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβεβαιώθηκε πως είναι προβληματική.

Ως εκ τούτου και βάσει των όσων ανέφερε  χθες η Επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου αλλά και κατέθεσε γραπτώς με υπόμνημα τους επιβάλλουν την αλλαγή των όσων προτείνονται με στόχο την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό και η Βουλή αποφάσισε να δώσει χρόνο για περαιτέρω διαβουλεύσεις και πιθανές αλλαγές στο νομοσχέδιο , με βουλευτές να εγείρουν και χθες ζήτημα γιατί το νομοθέτημα δεν καλύπτει τη δημόσια υπηρεσία και θα πρέπει να υπάρξει άλλο νομοσχέδιο.

Πάντως, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες πως για το θέμα θα υπάρξουν ρυθμίσεις και στο δημόσιο, όχι μόνο για την τηλεργασία αλλά και για άλλες μορφές ευέλικτης απασχόλησης, αλλά ζήτησαν εμμέσως πλην σαφώς πίστωση χρόνου καθώς αρκετά συστήματα του Δημοσίου δεν είναι ακόμα πλήρως έτοιμα για τηλεργασία.

Ενόψει των πιο πάνω, η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Ανδρέας Καυκαλιάς αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για ρύθμιση της τηλεργασίας αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, ενδεχομένως και περί τα τέλη Αυγούστου.

Το μόνο θετικό από τη χθεσινή εξέλιξη είναι πως μέχρι να καταπιαστεί εκ νέου η Βουλή με το θέμα θα έχει εκτός απροόπτου ολοκληρωθεί και ο ευρωπαϊκός διάλογος για το ζήτημα – στον οποίο συμμετέχει ενεργά και η ΟΕΒ με την επικεφαλής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής της Ομοσπονδίας Λένα Παναγιώτου. Διάλογος που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις 10 Ιουλίου και εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε έγκριση σχετικής Οδηγίας της ΕΕ που αναμένεται, όμως, να καθυστερήσεις.

Ωστόσο, εάν η συμφωνία η  οποία όπως είπε η κ. Παναγιώτου καταπιάνεται και με θέματα προστασίας προσωπικού χαρακτήρα γίνει γνωστή θα αποτελέσει στην ουσία οδηγό και για πιθανές αλλαγές και στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στην Βουλή, περιορίζοντας τον κίνδυνο για αλλαγές ή για πολλές αλλαγές στην πορεία εφαρμογής του νόμου. Την ίδια ώρα αποκάλυψε πως η Οδηγία δεν θα έχει εξαιρέσεις όσον αφορά τον εθελοντικό χαρακτήρα της τηλεργασία. Σε αντίθεση με το νομοθέτημα που προωθήθηκε και που με βάση την ελληνική ρύθμιση θα μπορούσε να επιβληθεί στις επιχειρήσεις για εργαζομένους που θα τη ζητήσουν για λόγους υγείας και μετά από εξέτασης του από ιατροσυμβούλιο.

Για το θέμα των προσωπικών δεδομένων στο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε η Επίτροπος στη Βουλή, αφού επιβεβαιώνει πως δεν υπήρξε η απαραίτητη προηγούμενη διαβούλευση με το Γραφείο της, παρατηρεί ότι το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε «δεν περιλαμβάνει πρόνοιες και ρυθμίσεις σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». 

Τηλεργασία με προστασία

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τονίζει, πως η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασία θα πρέπει να προάγει και να διασφαλίζει τη σύννομη, θεμιτή και ορθή συλλογή, επεξεργασία και ασφάλεια των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με γνώμονα  την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ιδιωτικότητας των τηλεργαζόμενων υπαλλήλων.  Μέσω και του σημειώματος η Επίτροπος εισηγείται να προστεθούν στο νομοσχέδιο συγκεκριμένες πρόνοιες οι οποίες θα διασφαλίζουν την προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. 

Η πρώτη, για παράδειγμα, βάσει του σημειώματος, αφορά στην προσθήκη εδαφίου (2) στο προτεινόμενο άρθρο 8 – που αναφέρεται στην αξιολόγηση της επίδοσης του τηλεργάτη–  για την υποχρεωτική διενέργεια Εκτίμησης Αντικτύπου Προστασίας Δεδομένων (ΕΑΠΔ) και προηγούμενη διαβούλευση με την Εποπτική Αρχή .  Επίσης θα πρέπει να περιληφθεί και σχετική επιφύλαξη για απαγορευτικό της χρήσης από τον εργοδότη παρεμβατικών μέτρων συνεχούς παρακολούθησης των εργοδοτούμενων.