Η Κύπρος στις δέκα χώρες με την καλύτερη σύνταξη

  Θεανώ Θειοπούλου/Insider 

Στις δέκα χώρες με τα καλύτερα δεδομένα συνταξιοδότησης βρίσκεται η Κύπρος, επειδή οι εργαζόμενοι όταν συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνουν σύνταξη που αντιστοιχεί σε μεγάλο μερίδιο των προηγούμενων εισοδημάτων τους. Στην βρετανική έκθεση για το συνταξιοδοτικό,  ο ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος Σάιμον Λίστερ, προσπαθεί να συγκρίνει τις συντάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι των συντάξεων στον υπόλοιπο κόσμο. Ένα από τα ερωτήματα της έρευνας είναι πόσα λαμβάνουν οι Βρετανοί συνταξιούχοι σε σύγκριση με τους συνταξιούχους ανά τον κόσμο. Για την εξαγωγή συμπερασμάτων, η έρευνα εξετάζει το ποσοστό προ-συνταξιοδοτικών εισοδημάτων που λαμβάνονται κατά τη συνταξιοδότηση.

Όπως διαφάνηκε από τα ευρήματα, ο παγκόσμιος μέσος όρος του ποσού που λαμβάνεται κατά τη συνταξιοδότηση, σε σύγκριση με τα εισοδήματα πριν τη συνταξιοδότηση, ανέρχεται στο 59,8%. Η Κύπρος βρίσκεται στην ένατη θέση, καθώς υπολογίζεται πως οι συντάξεις, ανέρχονται στο 83,6% των εισοδημάτων που κερδίζουν οι πολίτες, πριν από την συνταξιοδότηση.

Στην πρώτη θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό του μέσου προ-συνταξιοδοτικού εισοδήματος να παραχωρείται κατά τη συνταξιοδότηση, βρίσκεται η Ινδία (94,3%), διασφαλίζοντας τη συνέχιση του επιπέδου ζωής των εργαζομένων και μετά τη συνταξιοδότηση. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ιταλία (92,8%) που παρέχει τα καλύτερα δεδομένα συνταξιοδότησης στην Ευρώπη, προσφέροντας 92,8% των προ-συνταξιοδοτικών εισοδημάτων. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία (92%), στην τέταρτη η Βουλγαρία (91,1%) και στην πέμπτη το Λουξεμβούργο (90%).

Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό προ-συνταξιοδοτικών εισοδημάτων κατά τη συνταξιοδότηση, παρέχεται στο Μεξικό με το ποσοστό να ανέρχεται μόλις στο 23.6%. Ακολουθεί η Νότια Αφρική (27,9%), η Μεγάλη Βρετανία (28,5%) και η Λιθουανία (29,7%).

Στην έκθεση ο ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος σημειώνει, ότι οι συντάξεις μπορεί να φαίνονται λίγο μπερδεμένες, ειδικά αν μόλις αρχίζει κάποιος να καταλαβαίνει τα βασικά. Αυτός είναι ο λόγος προσθέτει, για τον οποίο πολλοί άνθρωποι απευθύνονται στις μηχανές αναζήτησης για να κάνουν όλες τις μεγάλες ερωτήσεις, αλλά ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα σχετικά με τις συντάξει

Εξετάζοντας τους τελευταίους δώδεκα μήνες αναζητήσεων Google στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταφέραμε να δούμε ποιες ερωτήσεις έγιναν περισσότερο.Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που σχετίζεται με τη σύνταξη είναι «πόσο είναι η κρατική σύνταξη», με 442.700 αναζητήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Με αυτήν την ερώτηση να έχει πάνω από 300.000 περισσότερες αναζητήσεις από το επόμενο πιο κοινό ερώτημα, είναι σαφές ότι αυτό είναι κάτι που απασχολεί πολύ πολλούς ανθρώπους.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι η  τρέχουσα κρατική σύνταξη είναι 179,60 λίρες την εβδομάδα. Φυσικά σημειώνει ο αναλυτής,  με σύνταξη στο χώρο εργασίας και οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική αποταμίευση, αυτό το ποσό μπορεί να επιδοτηθεί για να αυξήσει το εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση.

Στην έρευνά του σημειώνει, ότι ανακάλυψε, ότι οι άνθρωποι φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για τις συντάξεις τους κατά τη μέση ηλικία , ενώ οι ηλικίας μεταξύ 30 και 59 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταβάλουν συντάξεις 7% και άνω. Αυτές οι ηλικιακές ομάδες είχαν επίσης το υψηλότερο ποσοστό εγγραφής σε συνταξιοδοτικά συστήματα στο χώρο εργασίας, διασφαλίζοντας ότι φροντίζουν για το μέλλον τους.