Η διαχείριση των στελεχών σας και του ανθρώπινου δυναμικού

Η πανδημία του κορωνοϊού αναμφίβολα επηρεάζει σημαντικά τον επιχειρηματικό κόσμο και την παγκόσμια οικονομία. Οι αλλαγές όμως που έχει επιφέρει στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού είναι τόσο δραματικές, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «game changer». Αυτή η κρίση μάς έχει αναγκάσει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο εργασίας και έχει αναδείξει την αξία της σωστής και αποτελεσματικής επικοινωνίας, καθώς και την ανάγκη ένας οργανισμός να έχει όραμα και αξίες οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν ως φάρος σε δύσκολες περιόδους. Επιβεβαίωσε επίσης περίτρανα την απόλυτη εξάρτηση που πλέον υπάρχει στην τεχνολογία, τη μεγάλη ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό (digital transformation) στις επιχειρήσεις, καθώς και το γεγονός ότι το ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης πρέπει όχι μόνο να είναι εξοικειωμένο με την τεχνολογία αλλά και να μπορεί άνετα να τη χρησιμοποιεί στην εργασία του.

Η πανδημία βρήκε την KPMG στην Κύπρο έτοιμη να βάλει σε εφαρμογή το πλάνο διαχείρισης κρίσεων που προϋπήρχε. Πριν ακόμα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊου στην Κύπρο, δημιουργήσαμε και ενεργοποιήσαμε αρμόδια εσωτερική ομάδα παρακολούθησης για τη συγκεκριμένη κρίση. Καθοδηγούμενη από τις αξίες του οργανισμού, η αρμόδια ομάδα διαχείρισης της κρίσης έθεσε την ασφάλεια και υγεία του κόσμου μας (και κατ’ επέκταση της κοινωνίας γενικότερα) πάνω από όλα. Η απόφαση να ζητήσουμε από τον κόσμο μας να εργάζεται από το σπίτι πάρθηκε στη σωστή στιγμή τόσο για τη δική τους προστασία, όσο και για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, πήραμε διάφορα άλλα μέτρα για να διασφαλίσουμε σε μεγάλο βαθμό την ομαλή συνέχιση των εργασιών μας.
Αναμφισβήτητα, το γεγονός ότι η χρήση της τεχνολογίας είναι ήδη μέρος της κουλτούρας και των διαδικασιών μας, επέτρεψε στον οργανισμό μας να προσαρμοστεί γρήγορα στην υπάρχουσα κατάσταση. Το προσωπικό της ΚPMG μπορεί να εργάζεται ανά πάσα στιγμή από το σπίτι, έχοντας πρόσβαση σε όλα τα αρχεία που απαιτούνται ηλεκτρονικά. Το ειδικό σύστημα ενδοεπικοινωνίας που έχουμε εγκαταστήσει επιτρέπει την άμεση επικοινωνία μεταξύ των ομάδων μας και υποστηρίζει επίσης τις διαδικτυακές συναντήσεις μας (virtual meetings) με τους πελάτες.
Πέραν της πολύ συχνής και ειλικρινούς επικοινωνίας που γίνεται από τα διευθυντικά στελέχη προς όλο τον κόσμο μας, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη στρατηγική και στις ενέργειες μας που αφορούν την καλή υγεία (wellbeing strategy) των ανθρώπων μας. Συγκεκριμένα, η στρατηγική αυτή έχει τρεις πυλώνες που αφορούν τη φυσική, τη ψυχική και την κοινωνική υγεία. Η εξασφάλιση ασφαλιστικής κάλυψης για ιατρικά έξοδα εάν κάποιος εργαζόμενος μας ασθενήσει από κορωνοϊό, ήταν μια ενέργεια που υλοποιήθηκε άμεσα. Έχουμε, επίσης, δημιουργήσει ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία μπορεί ο κόσμος μας να ανατρέξει για να βρει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουμε πάρει σαν οργανισμός, την επεξήγηση των κυβερνητικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, καθώς και χρήσιμες και πρακτικές οδηγίες που αφορούν τη φυσική αλλά και ψυχική υγεία.
Το κεφάλαιο ψυχική υγεία αποκτά μείζονα σημασία, καθώς καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία δημιουργεί άγχος και αναστάτωση. Τεράστιο ρόλο στην υποστήριξη των ανθρώπων μας στο κομμάτι αυτό επιτελεί η εργασιακή μας ψυχολόγος, η οποία πραγματοποιεί αφενός workshops, όπως για παράδειγμα την ακαδημία γονέων και αφετέρου κατ’ ίδιαν διαδικτυακές συναντήσεις (one to one counselling meetings) με άτομα που επιθυμούν να συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα που τους απασχολούν.
Συνεπείς στην αξία που πρεσβεύουμε για αμφίδρομη και ειλικρινή επικοινωνία, πραγματοποιήσαμε ειδική έρευνα για να πάρουμε την απαραίτητη ανατροφοδότηση και να προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε επιπρόσθετες ενέργειες δυνατόν να χρειάζονται, με σκοπό να βοηθήσουμε τον κόσμο μας να διανύσει αυτή τη δύσκολη περίοδο όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Η διαχείριση των στελεχών και του ανθρώπινου δυναμικού σε περιόδους κρίσεων απαιτεί από ένα οργανισμό να σκεφτεί και να πράξει εκτός πλαισίων και συνηθισμένων πρακτικών. Απαιτεί να έρθει κοντά στον κόσμο, να καταλάβει τα πραγματικά θέματα που τον απασχολούν και να δράσει άμεσα. Η KPMG ήταν και παραμένει στο πλευρό του κόσμου της. Όπως αναφέρουμε και συχνά στην εσωτερική μας επικοινωνία: «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και μαζί θα τα καταφέρουμε»!

*Μαρία Καραντώνη, Διοικητική Σύμβουλος, Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού, KPMG Limited, [email protected]