Δύο νέα σχέδια από το Υπουργείο Εργασίας

Στα κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενοι για το τι μέλλει γενέσθαι την ερχόμενη Δευτέρα. Σήμερα ολοκληρώνονται τα έκτακτα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και της απασχόλησης που είχαν διάρκεια ζωής τρεις μήνες. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδιασμού θα μείνει ως έχει με επιδότηση του μισθού των εργαζομένων, ενώ η κρατική στήριξη θα συνεχιστεί για άλλους τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο, υπό διαφορετική μορφή. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι αυτή τη φορά η στήριξη θα είναι στοχευμένη. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις, ενώ η υπουργός θα ενημερώσει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το αποτέλεσμα του διαλόγου, παρουσιάζοντάς του τους άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δύο θα είναι τα σχέδια που θα τρέξουν μέχρι τον Οκτώβριο με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων.

Δεδομένη θα είναι η βοήθεια σε ξενοδόχους αλλά και στην ευρύτερη τουριστική βιομηχανία. Το σχέδιο στήριξης των ξενοδοχείων θα τυγχάνει διαφορετικής αντιμετώπισης από ό,τι η υπόλοιπη τουριστική βιομηχανία, ενώ οι φόρμουλες επιδότησης της μισθοδοσίας του προσωπικού, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εργάζονται δεν έχουν κλειδώσει ακόμα. Πάντως, η πρόθεση του υπουργείου είναι να στηρίξει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, βάζοντας ασφαλιστικές δικλίδες. Είναι όμως δύσκολο το παζλ του τουρισμού, καθότι δεν γνωρίζουν ακόμη και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι εάν θα λειτουργήσουν τις μονάδες τους. Υπάρχουν σενάρια για διαφορετική αντιμετώπιση των ξενοδοχείων ανά μήνα (π.χ. τον Ιούλιο από ό,τι τον Σεπτέμβριο καθότι θα είναι διαφορετικές οι πληρότητες). Όπως διαμήνυσε όμως πολλές φορές η κ. Αιμιλιανίδου θα πρέπει να διατηρηθούν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας έχει επιδοθεί σε μαθηματικούς υπολογισμούς για το ποιοι άλλοι κλάδοι θα τύχουν στήριξης. Δεδομένη θα πρέπει να είναι η στήριξη και των παρεμφερών με τον τουρισμό βιομηχανιών. Για παράδειγμα, τα κέντρα εστίασης στις παραλιακές περιοχές ή τα καταστήματα με είδη σουβενίρ ή οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Προβληματισμός υπάρχει και για τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες που έχουν υποστεί πλήγμα λόγω των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας. Η βιομηχανία γύρω από τις εκδηλώσεις, γάμους και βαφτίσεις αναμένεται ότι θα τύχει περαιτέρω στήριξης από το κράτος, ενώ προβληματίζουν οι υπόλοιποι κλάδοι όπως η εστίαση, το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία. Απώλεια εσόδων είχε όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, ωστόσο, τα διαθέσιμα του κράτους είναι περιορισμένα.

Τέλος, δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο τα επιδόματα θα πληρώνονται απευθείας στους υπαλλήλους, όπως γίνεται σήμερα,  είτε στις επιχειρήσεις ώστε να είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν όλο το μισθολογικό πακέτο (με τα ωφελήματα) στο ακέραιό του.

 

Δήμητρα Λάντου