Γονική άδεια και ανεργιακό για αυτοτελώς, το ‘23

Αδάμος Αδάμου/Insider  

Πιο ξεκάθαρος σε σχέση με την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για διεύρυνση των παροχών του ΤΚΑ προς αυτοτελώς εργαζομένους εμφανίστηκε χθες ο γ.δ. του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ζαχαριάδης, στο πλαίσιο εξέτασης, από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, των εναρμονιστικών νομοσχεδίων για την πληρωμένη γονική άδεια. Ο ίδιος είπε πως στο παρόν στάδιο οι αυτοτελώς εργαζόμενοι δεν θα καλύπτονται από τα νομοσχέδια, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο εξισορρόπησης των παροχών του ΤΚΑ μεταξύ μισθωτών και αυτοτελώς εργαζομένων αυτό αναμένεται να συμβεί στο άμεσο μέλλον και πως ετοιμάζεται νομοσχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ανέφερε πως το νομοσχέδιο, βάσει και δέσμευσης που αναλάβαμε με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ( ΣΑΑ), θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αποκάλυψε πως στο πλαίσιο του νομοσχεδίου θα δοθεί η δυνατότητα στους αυτοτελώς και για παροχή πληρωμένης γονικής άδειας αλλά και για ανεργιακό επίδομα, το οποίο σήμερα δεν δικαιούνται, ενώ θα υπάρξουν και ρυθμίσεις για την παροχή του επιδόματος ασθενείας, καθώς σήμερα υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τη καταβολή του μεταξύ μισθωτών και αυτοτελώς. Στο νομοσχέδιο, είπε, θα υπάρξουν και σχετικές ασφαλιστικές δικλίδες, σημειώνοντας πως ήδη το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το σχετικό νομοθέτημα, που, όπως πληροφορούμαστε, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς και η ΕΕ, με συστάσεις για εξάλειψη διακρίσεων μεταξύ των ασφαλισμένων του ΤΚΑ.

Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε επίσης και σε βελτιώσεις που αναμένεται να ενσωματωθούν στα νομοσχέδια για την πληρωμένη γονική άδεια για τους μισθωτούς, που αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, που είναι η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν το κλείσιμό της ενόψει Προεδρικών Εκλογών.

Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε την ικανοποίηση του αιτήματος, προκειμένου δικαιούχοι γονικής άδειας και του σχετικού επιδόματος να είναι και γονείς που δεν τέλεσαν γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, με αποδεικτικό την αναγνώριση του παιδιού από τον πατέρα, ενώ βελτιώσεις θα υπάρξουν και όσον αφορά τη γονική άδεια για όσους έχουν παιδιά με αναπηρία.