Φτωχότερες γιορτές από πέρσι κι από χρονιά «κουρέματος»

 Insider/Δέσποινα Ψύλλου  

Μαύρα Χριστούγεννα, σε συνθήκες πρωτόγνωρης φτώχειας και επισφάλειας, αναμένουν χιλιάδες συμπολίτες μας φέτος την εορταστική περίοδο.

Η κατάσταση, όπως αναφέρει στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβούλιου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) Ηλίας Δημητρίου, είναι χειρότερη από πέρσι που διανύαμε την πρώτη χρόνια της πανδημίας και ταυτόχρονα, χειρότερη από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και του «κουρέματος» των καταθέσεων το 2013.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Υιοθετήστε μια οικογένεια τα Χριστούγεννα», ο κ. Δημητρίου εκτιμά ότι θα απευθυνθούν για βοήθεια τουλάχιστον 2.500 οικογένειες, ενώ για δεύτερη χρονιά βρίσκονται σε ανάγκη και φοιτητές.

«Η ζήτηση του κόσμου είναι μεγαλύτερη από πέρσι, λόγω της ανεργίας και του περιορισμού των εργατοωρών σε πολλά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα το εισόδημά του να έχει συρρικνωθεί. Πέρσι τα Χριστούγεννα χρειάστηκαν βοήθεια περισσότερες από 2.500 οικογένειες. Φέτος, φαίνεται ότι θα υπερβούμε αυτούς τους αριθμούς», είπε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για περισσότερα από 5.000 παιδιά που χρήζουν στήριξης.

«Το νέο φαινόμενο, το οποίο ξεκινήσαμε να καταγράφουμε πέρσι για πρώτη φορά, είναι ότι ανάμεσα σε εκείνους που ζητούν βοήθεια συγκαταλέγονται και φοιτητές. Έρχονται κοντά μας, ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν το γιορτινό τραπέζι, τη γαλοπούλα και τα εδέσματα», είπε ο κ. Δημητρίου. Εκτίμησε ότι αιτία πίσω από την οικονομική στενότητα των νέων, είναι ότι περιορίστηκαν οι θέσεις εργασίες λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Αναφέροντας ότι η εκστρατεία υλοποιείται για όγδοη χρονιά, είπε ότι «είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2013. Τότε αρκετοί είχαν χρήματα στην άκρη και κάποιο κομπόδεμα. Τα χρήματα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί. Παράλληλα, δεν υπάρχουν πια θέσεις εργασίας».   

Πάντως, είπε με μεγάλη ικανοποίηση, υπάρχουν κοινωνικά αντανακλαστικά και η επιθυμία να προσφερθεί βοήθεια. «Τόσο οι μεμονωμένοι πολίτες, όσο και τα οργανωμένα σύνολα και οι εταιρίες, έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να βοηθήσουν. Μάλιστα, έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες που διαμόρφωσε η πανδημία και προσφέρουν δωροκουπόνια. Αφορά κουπόνια από υπεραγορές για να εξασφαλιστούν τα τρόφιμα, από ζαχαροπλαστεία για να εξασφαλιστούν χριστουγεννιάτικα γλυκά και επίσης από καταστήματα με παιχνίδια».    

«Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ο καθένας όπως μπορεί», ανέφερε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό «να σταθούμε δίπλα στους εθελοντές και να εργαστούμε συλλογικά, ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον της επόμενης γενιάς».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν δωροκουπόνια από υπεραγορές και καταστήματα, ώστε να εξασφαλιστούν από τις οικογένειες, προϊόντα που θεωρούνται απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Ως σημεία συλλογής έχουν οριστεί τα Σώματα Εθελοντών. Λευκωσία: Σούδας 11 στον Στρόβολο, τηλέφωνο 22512602. Λεμεσός: 1ης Απριλίου 14 Αγία Φύλα, τηλέφωνο 25737761. Λάρνακα: Κιθαιρώνος 23, τηλέφωνο 24650525. Πάφος: Αριστοτέλη Σάββα 46 Αναβαργός, τηλέφωνο 26953725. Αμμόχωστος: Γεωργίου Κατσιάρη 21 Λιοπέτρι, τηλέφωνο 99124521 και Κερύνεια στο 97743185.