Έξτρα μπόνους για όσους εργάζονται από το σπίτι

Στην Κύπρο η εξ αποστάσεως εργασία καταργήθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τους τρεις πρώτους μήνες της πανδημίας. Στο εξωτερικό, όμως, συνεχίζουν ακάθεκτοι και πλέον το προσωπικό αποζημιώνεται για τα έξοδα που αναγκάζεται να κάνει εν ώρα εργασίας.


Βρες σήμερα τις κατηγορίες όλων των επαγγελματικών κλάδων στο kariera.com.cy και ανακάλυψε την ιδανική θέση εργασίας για εσένα, σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις. Από ΛογιστέςΕλεγκτές και επαγγελματίες του marketing, έως barista, επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και πωλητές, βρίσκουν καθημερινά την ευκαιρία για τη νέα τους καριέρα!


Σύμφωνα με τους Ολλανδούς, τα αφεντικά των εργαζομένων. Και τι ποσό καλύπτουν; Περίπου 2 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, κατά μέσο όρο.

Το ποσό αυτό προορίζεται να καλύπτει όχι μόνο τον καφέ, το τσάι και το χαρτί τουαλέτας που χρησιμοποιείται κατά τις ώρες εργασίας αλλά επίσης το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, συν το κόστος απόσβεσης ενός γραφείου και μιας καρέκλας- όλα τα απαραίτητα, για τα οποία κανένας εργαζόμενος σε χώρο γραφείου δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπρεπε να βάλει το χέρι στην τσέπη.

«Κυριολεκτικά υπολογίσαμε πόσο τσάι υπάρχει σε ένα μέσο νοικοκυριό, άρα από εκεί δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς το κόστος», δήλωσε η Γκάμπριελ Μπέτονβιλ, από το ίδρυμα NIBUD, που ασχολείται με τα οικονομικά των νοικοκυριών, χρηματοδοτείται κυρίως από την κυβέρνηση και ερευνά το όποιο επιπλέον κόστος της τηλεργασίας.

Τέτοιου είδους λογιστικοί υπολογισμοί ίσως φαίνονται κάπως ασήμαντοι σε μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος έχει γονατίσει υπό το βάρος της πανδημίας, ωστόσο παραμένουν σχετικοί και επίκαιροι, καθώς ειδικοί προβλέπουν ότι η μεγάλη μείωση της εργασίας από χώρους γραφείου θα είναι το μόνιμο κληροδότημα της κρίσης.

Οι ολλανδικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν σε εφαρμογή τα ευρήματα της έρευνας της NIBUD και τα επικαλούνται για να προσφέρουν στους υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι τους «μπόνους» κορονοϊού ύψους 363 ευρώ φέτος, ξεκινώντας από τον Μάρτιο όταν η χώρα μπήκε σε lockdown.

Φυσικά, τα 2 ευρώ την ημέρα αφορούν έναν μέσο εργαζόμενο με μέσο κόστος, αλλά το ποσό μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με παράγοντες όπως το κόστος θέρμανσης και ύδρευσης του σπιτιού ή την ποιότητα της μόνωσης. Δεν καλύπτει νέα έπιπλα, υπολογιστές, τηλέφωνα ή άλλο εξοπλισμό, που σύμφωνα με την NIBUD θα πρέπει να διατεθούν στους εργαζομένους από τους εργοδότες τους, εάν είναι απαραίτητος για την εργασία τους.

Από την Ισπανία έως την Βρετανία

Υπάρχουν και άλλες χώρες που προχωρούν σε κινήσεις για να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα της τηλεργασίας, γνωρίζοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν επιθυμούν ιδιαίτερα να επιστρέψουν στο καθεστώς πλήρους απασχόλησης από το γραφείο μόλις περάσει η πανδημία.

Η Ισπανία έχει αναγκάσει τους εργοδότες να καλύπτουν έξοδα για τη συντήρηση ενός γραφείου στο σπίτι και τον εξοπλισμό του. Η Γερμανία συζητά νομοσχέδιο που θα ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην τηλεργασία. Η Γαλλία έχει περάσει νόμο που τους προστατεύει από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός των ωρών εργασίας. Η Βρετανία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως χαλαρώσει τους κανόνες για έκπτωση φόρου για εξοπλισμό που αφορά την εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, λίγες χώρες έχουν καταρτίσει σε τέτοιες λεπτομέρειες όπως οι Ολλανδοί.

«Η κυβέρνηση έχει δώσει ένα καλό παράδειγμα εδώ», δήλωσε η Γιόσε Κάγκερ από το FNV, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, που θέλει όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι τους να αποζημιωθούν βάσει του πλαισίου που παρουσίασε η NIBUD. «Μιλάμε για διαρθρωτικές, πάγιες δαπάνες τηλεργασίας», δήλωσε η ίδια.

Πολλά από τα μέλη του FNV και πάλι πρέπει να παρουσιαστούν στα γραφεία ή τις μονάδες μιας επιχείρησης, όπως αυτοί στα εργοστάσια της εταιρίας βαφών AkzoNobel και τα ζυθοποιεία της Heineken. Αλλά οι περισσότεροι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικές εταιρείες, το προσωπικό τηλεφωνικών κέντρων και πολλοί άλλοι εργάζονται από το σπίτι τους από τον Μάρτιο. Περίπου το 80% των Ολλανδών εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η τράπεζα ABN Amro πληρώνει τους εργαζομένους της για να εξοπλίσουν το γραφείο στο σπίτι τους, αλλά τα καθημερινά έξοδα συνεχίζουν να αποτελούν θέμα. Ο εκπρόσωπος Γιάρκο ντε Σβαρτ δήλωσε ότι η τράπεζα δεν πιστεύει ότι οι υπάλληλοι θα εργαστούν ποτέ πάνω από τρεις ημέρες την εβδομάδα από το γραφείο.