Εργασία ή σπουδές;

Δεκάδες άνθρωποι έρχονται από νωρίς αντιμέτωποι με το δίλημμα εργασία ή σπουδές την ώρα που εκατοντάδες επιχειρήσεις παγκοσμίως αναζητούν εξειδικευμένο ή μορφωμένο προσωπικό.

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν πλέον αλλάξει. Το ανειδίκευτο προσωπικό όλο και μειώνεται ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων για συνεχόμενη εκπαίδευση του προσωπικού τους.

Επίσης η δια βίου μάθηση δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα σλόγκαν στο δυτικό κόσμο αλλά μια επιβεβλημένη ανάγκη!

Ο εργασιακός τομέας αλλά και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των υπαλλήλων μιας εταιρείας αποτελεί ένα τεράστιο – αν όχι και το πιο σημαντικό – κεφάλαιο στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Οπόταν η απάντηση στο ερώτημα ‘’Εργασία ή σπουδές΄΄ έρχεται μέσω ενός δεύτερου ερωτήματος: Γιατί όχι ο συνδυασμός τους;

Αρκετές επιχειρήσεις στην Κύπρο έχουν αντιληφθεί τη σημασία του να επενδύσεις στους υπάρχοντες υπαλλήλους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εργατικό δυναμικό που θα μπορεί να ακολουθήσει την εταιρική φιλοσοφία. Έτσι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τον συνδυασμό της εργασίας με σπουδές παρέχοντας κίνητρα και ευελιξία στους εργαζομένους τους. 

Ένα καλό παράδειγμα του πιο πάνω είναι η McDonald’s Κύπρου, όπου μέσα στο γενικό πλαίσιο των παροχών της προς το προσωπικό της, παρέχει τη δυνατότητα της επιμέρους μόρφωσης στους εργαζόμενους της ταυτόχρονα με τη διατήρηση της εργασιακής τους θέσης.

Συγκεκριμένα, στην McDonald’s, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus και το Cyprus Institute of Marketing (CIM), επενδύουν στους εργαζόμενους τους προκειμένου να αναπτύξουν τις ικανότητες τους και να εξελιχθούν δημιουργώντας τις βάσεις για τη δημιουργία ικανών συνεργατών προκειμένου να πλεύσουν στο όλο και πιο σύνθετο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον. Το πρόγραμμα ονομάζεται McDonald’s Education Programme, και αν και πρόσφατο (ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2021) προσφέρεται ήδη σε αρκετούς εργαζόμενους.

Εν κατακλείδι, γίνεται σαφές ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις σπουδές με την εργασία τους αλλά και οι επιχειρήσεις μπορούν οι ίδιες να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό που να μπορεί να αντεπεξέλθει στις καθημερινές προκλήσεις.

Και τι καλύτερο από το να δημιουργήσεις εσύ τους επόμενους πρωτοπόρους της εταιρείας σου.

(Περισσότερες πληροφορίες για McDonald’s Education Programme: https://www.mcdonalds.com.cy/mcdcy/careers/education-opportunities)