Επαγγελματική κατάρτιση σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Της Μαρίας Κλόκκαρη*  /Insider

Αδιαμφισβήτητα, η ψηφιακή μετάβαση δημιουργεί νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις στην οικονομία, καθιστώντας ως επιτακτική ανάγκη την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η εικονική πραγματικότητα (VR) και η κοινωνική καινοτομία (SI) αναπτύσσονται με μαθηματική ακρίβεια και σε γρήγορους ρυθμούς, ανοίγοντας νέες προοπτικές στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να διαθέτει σχετικές δεξιότητες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αλλαγές της αγοράς εργασίας, αλλά και να μπορεί να δραστηριοποιηθεί πλήρως στην κοινωνία και στη δημοκρατία. Μέσω της ανάπτυξης των δεξιοτήτων των ανθρώπων θα διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω και ότι η οικονομική ανάκαμψη, καθώς και η ψηφιακή μετάβαση, θα είναι κοινωνικά δίκαιες και πρόσφορες. Ενόσω το εργατικό δυναμικό διαθέτει τις δεξιότητες που απαιτούνται, η βιώσιμη ανάπτυξη και η καινοτομία κερδίζουν έδαφος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων βελτιώνεται.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις πιο επαναστατικές τεχνολογικές εξελίξεις του 21ου αιώνα. Έχει δώσει τη δυνατότητα στις μηχανές να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες γρήγορα και αποτελεσματικά. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες και χρησιμοποιείται ήδη σε διάφορους κλάδους, όπως στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, των χρηματοοικονομικών και της γεωργίας. Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί εξειδικευμένους επαγγελματίες με βαθιά κατανόηση της μηχανικής μάθησης, της ανάλυσης δεδομένων και των γλωσσών προγραμματισμού. 

Το VR (Virtual Reality – εικονική πραγματικότητα) είναι μια άλλη τεχνολογία που κερδίζει γρήγορα έλξη σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Το VR επιτρέπει στους χρήστες να βιώνουν προσομοιωμένα περιβάλλοντα και καταστάσεις, καθιστώντας το ιδανικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσομοίωση επικίνδυνων εργασιακών περιβαλλόντων, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να εκπαιδεύονται σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον. Επιπλέον, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην υγειονομική περίθαλψη για την εκπαίδευση χειρουργών σε νέες διαδικασίες ή στην εκπαίδευση για τη βελτίωση των μαθησιακών εμπειριών.

Η κοινωνική καινοτομία (social innovation SI) είναι ένας αναδυόμενος τομέας που συνδυάζει κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες με καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Η κοινωνική καινοτομία επιδιώκει την ανάπτυξη λύσεων που προωθούν την κοινωνική ένταξη, την οικονομική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Απαιτεί άτομα με ποικίλες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της σχεδιαστικής σκέψης, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της διαχείρισης έργων.

Το 2023 έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και σκοπό έχει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρομεσαίες, να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις δεξιοτήτων τους. Μέσω της εν λόγω εκστρατείας θα προωθηθεί η νοοτροπία επανειδίκευσης (re-skilling) και αναβάθμισης (upskilling) των δεξιοτήτων, βοηθώντας τα άτομα να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, το Ευρωπαϊκό Έργο EULEP (EUuropean Learning Experience Platform) που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ έχει ως στόχο να συμβάλει στην προώθηση της αριστείας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ), με εξειδίκευση στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της εικονικής πραγματικότητας (VR) και της κοινωνικής καινοτομίας (SI), ως μέσο για την προώθηση της δια βίου μάθησης στις επιχειρήσεις.

Μέσω του προγράμματος EULEP, στο οποίο συμμετέχουν 20 εταίροι από 8 χώρες (Κύπρος, Λετονία, Γαλλία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία) θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, η οποία θα αποτελέσει ένα Κέντρο Επαγγελματικής Αριστείας, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκπαιδευτούν σε θέματα AI, VR και SI. Οι εταίροι του έργου θα βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, ώστε να καταστήσουν την ΕΕΚ πιο ελκυστική για τη δια βίου μάθηση και να προσφέρουν στις επιχειρήσεις, μέσω της εν λόγω πλατφόρμας, νέες και εξατομικευμένες ενότητες κατάρτισης που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους σε κατάρτιση δεξιοτήτων.

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) είναι ανάμεσα στους εταίρους της κοινοπραξίας EULEP και καλεί τον επιχειρηματικό κόσμο να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν διαθέσιμες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των υπαλλήλων τους, παρακολουθώντας τις εξελίξεις του έργου μέσω της ιστοσελίδας του www.eulep.eu

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μπορείτε να επικοινωνήστε στο τηλ. 22889712 ή μέσω email στο [email protected].

*Λειτουργός KEBE, Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Προγραμμάτων