Τηλεργασία εδώ και τώρα

Μια ενδεχόμενη νέα αντιγραφή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα για την αναφορά της πανδημίας, όσον αφορά τουλάχιστον το θέμα της τηλεργασίας στη δημόσια υπηρεσία, δεν θα προκαλούσε έκπληξη, αλλά ούτε και αντιδράσεις στους εργασιακούς φορείς, αφού ήδη οι συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων πιέζουν εδώ και μέρες προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι πιέσεις ξεκίνησαν για τα μέσα Οκτωβρίου, όταν τα κρούσματα άρχισαν να καταγράφουν τριψήφιους αριθμούς σχεδόν επί καθημερινής βάσης, με τις ανησυχίες να συνεχίσουν να υφίστανται, καθώς οι χώροι εργασίας παραμένουν ψηλά στη λίστα των κυρίων χώρων μετάδοσης του κορωνοϊού.


Βρές σήμερα τις Κοϊνίας καριέρα.com.cy και ανακάλυψε την περιοχή εργασίας για εσένα, σε άλλη κατηγορία και αν ανήκει. Από ΛογιστέςΕλεγκτές και έρευνα του marketing, έως barista, επαγγελματική του ξενοδοχειακού κλάδου και πωλητές, βρίσκουν καθημερινά την ευκαιρία για τη νέα τους καριέρα!


Μιλώντας στον «Φ», ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου ανέφερε πως η συντεχνία επαναφέρει πλέον με πιο έντονο τρόπο το αίματά της για την τηλεργασία, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. «Μας ανησυχεί η πορεία των γεγονότων και θεωρούμε πως δεν μπορούμε πλέον να την κάνουμε τηλεργασία, η οποία επιβάλλεται για περιορισμό της έκδοσης του ιού και για την προστασία των εργαζομένων», είπε, σημειώνοντας πως ήδη κάποια τμήματα και ημικρατικοί οργανισμοί με τη δική τους πρωτοβουλία έχουν επαναφέρει την εξ αποστάσεως εργασία. «Θεωρούμενος», πρόσθεσε, «πως επιβάλλεται πλέον να εφαρμοστεί στο μέτρο των οριζόντια, όπου αυτό είναι δυνατό, αφού υπάρχει ήδη και η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την περίοδο του lockdown».

Και κυλιόμενο ωράριο

Την ανάγκη επαναφοράς της τηλεργασίας στο δημόσιο, αλλά και την εξέλιξη του κυλιόμενου ωραρίου, προκειμένου να αποφευχθεί συγχρωτισμός πολλών ατόμων την ίδια ώρα στα γραφεία, τονίζει και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), Γεώργιος Χωρατάς. Οι εισηγήσεις της συντεχνίας, είπε, τέθηκαν και έγιναν ενώπιον των υπουργών Οικονομικών και Υγείας στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε στις 16 Οκτωβρίου, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους. Η λήψη επιπλέον μέτρων λόγω της κατάστασης, προστέθηκε, είναι μονόδρομος πλέον, όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων, αλλά και για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού με κλείσιμο τμημάτων. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, πέραν του κυλιόμενου ωραρίου, θα μπορούσα να εξερευνήσω και η εκ περιτροπής εργασία από το σπίτι και από το γραφείο, πρόσθεσε. «Η κατάσταση ενόψει και του χειμώνα δεν αναμένεται να βελτιωθεί, επομένως πρέπει να βρεθούν λύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», ανέφερε.

Αίτημα για άμεση επιστροφή της τηλεργασίας στο δημόσιο υπάρχει και από τη συντεχνία Ισότητα, με τον πρόεδρό της, το Πρόδρομο Χριστοφήματος, να δηλώνει στον «Φ» πως ήδη η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στη λήψη σχετικής έκθεσης. Με τη σειρά του αναγνώρισε πως με τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακαλύφθηκαν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλά τμήματα (και) του δημοσίου να παραλύσουν.

Συστάσεις αλλά και επιφυλάξεις στον ιδιωτικό τομέα

Στον ιδιωτικό τομέα, πάντως, εδώ και μέρες αρκετοί έχουν στείλει μέρος του προσωπικού τους στο σπίτι ή διευθετούν βάρδιες εκ περιτροπής εργασίας. Για το θέμα, τόσο η ΟΕΒ όσο και το ΚΕΒΕ έχουν προχωρήσει και σε συστάσεις προς τα μέλη τους. Εντούτοις, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν επιφυλάξεις από ορισμένες εταιρείες. Μιλώντας στον «Φ», ο γ.γ. του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακικής ανέφερε πως ο προβληματισμός αφορά κυρίως τα μειονεκτήματα που προέκυψαν κάποτε από την τηλεργασία, όπως είναι οι δυσκολίες στον έλεγχο της παραγωγικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης.

Τις επιφυλάξεις στην εφαρμογή της τηλεργασίας επιβεβαίωσε το «Φ» και η διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου. Όπως επισημαίνει, η απουσία νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά την εξ αποστάσεως εργασία, αλλά και το αυξημένο κόστος που μπορεί να προκύψει με την τηλεργασία, ειδικότερα εάν δεν υπάρχει απαραίτητη υποδοχή (φορητοί υπολογιστές κ.α.) εντείνει αυτές τις επιφυλάξεις, οι οποίες υπάρχουν και με την ευθύνη των εργοδοτών έναντι των εργαζομένων που εργάζονται από απόσταση.

Τόσο το ΚΕΒΕ όσο και το ΟΕΒ, παρά τις συστάσεις τους, φαίνεται την ίδια ώρα να μην ευνοήσετε την επιβολή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσω διαταγμάτων, με τις δύο οργανώσεις να επικρατούν πρακτικά, κυρίως, ζητήματα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, υπάρχει επαρκής σοβαρότητα και υπευθυνότητα και στον ιδιωτικό τομέα για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της τήρησης των μέτρων, χωρίς αυτά να επιβάλλονται, καθώς και η επίγνωση των συνεπειών που θα επιφέρει την οικονομία τυχόν περαιτέρω εκτροχιασμός της κατάστασης.

 

Αδάμος Αδάμου
Πρόσωπα