Πώς να αντιμετωπίσεις τις 16 πιο «challenging» ερωτήσεις συνέντευξης

Αν και ορισμένοι εργοδότες προσπαθούν να προσαρμόσουν τις συνεντεύξεις εργασίας στους υποψήφιους και στη θέση εργασίας, υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις που είναι διαχρονικές. Αυτές οι βασικές ερωτήσεις είναι πάντα εφαρμόσιμες και δεν μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα για τα προσόντα και τις ικανότητές σας, ανεξάρτητα από το ποια είναι η θέση εργασίας.
έχουμε συλλέξει 16 κοινές ερωτήσεις και μια προσέγγιση για κάθε μία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχεις ήδη συναντήσει κάποιες από αυτές κατά τη διάρκεια της καριέρας σου. Εάν έχεις δυσκολευτείτε με αυτές στο παρελθόν, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πια. Αυτές οι στρατηγικές θα βοηθήσουν να προετοιμαστούν οι απαντήσεις για τις πιο προκλητικές ερωτήσεις που θα αντιμετωπίσετε.
1. μίλησέ μας για τον εαυτό σου.
Αυτή είναι μια κοινή εισαγωγική ερώτηση συνέντευξης. Αντί να ξεκινήσει απευθείας τη συνέντευξη, ο εν δυνάμει εργοδότης σου ζητάει να παρουσιάσεις τον εαυτό σου. Αυτό που πραγματικά σε ρωτάνε είναι “πόσο καλά μπορείς να εκφραστείς για τον εαυτό σου;” Σου προτείνουμε να ξεκινήσεις κάνοντας μία σύνοψη της εργασιακής σου εμπειρίας. Μπορείς να αναφερθείς στις πρόσφατες θέσεις που είχες εργαστεί, στις δεξιότητες και στις πιστοποιήσεις σου.
Μπορείς να ολοκληρώσεις την απάντηση σου αναφέροντας κάποια και τα προσωπικά σου χόμπι, αλλά η απάντηση σου δεν πρέπει να επικεντρωθείς σ' αυτά. Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείτε για αυτή την ερώτηση; Προετοίμασε μια σύντομη (1 λεπτό ή και λιγότερο) βιογραφία: θα εκπλαγείς με το πόσο συχνά θα φανείς χρήσιμη. Υπάρχουν πιθανότητες όταν τελειώνεις την απάντηση σου, κάτι απ' αυτά που ανέφερες σ' αυτή την ερώτηση να έχει στην επόμενη ερώτηση που θα σου κάνει ο εν δυνάμει εργοδότης σου.
2. τι είναι αυτό που σε ενδιαφέρει σε αυτήν τη θέση εργασίας;
Με αυτήν την ερώτηση, ο εν δυνάμει εργοδότης σου προσπαθεί να εκτιμήσει α) τον ενθουσιασμό σου για τη θέση και β) αν διάβασες και κατανόησε την περιγραφή της θέσης εργασίας. Μια απάντηση που να αναδεικνύει έναν ρόλο ή μια αρμοδιότητα από την περιγραφή της θέσης εργασίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απαντήσετε. Εάν κολλήσεις και δεν μπορείς να θυμηθείς συγκεκριμένα στοιχεία της θέσης εργασίας, μια ασφαλής απάντηση είναι: «είναι μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσω..(και ανέφερε μια δεξιότητα που έχεις)».
3. ποια είναι τα δυνατά σου σημεία;
Αυτή η ερώτηση είναι πολύ πιθανό να παραπλανήσει, αν προσπαθήσεις να εκτιμήσεις την προσωπικότητα εν δυνάμει εργοδότη σου και να απαντήσεις αυτό που νομίζει ότι θέλει να ακούσει. Η καλύτερη επιλογή σου είναι να είσαι ελικρινής. Το να απαντήσεις ψευδώς για να ικανοποιήσεις τον εν δυνάμει εργοδότη σου μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ (και να σε οδηγήσει στην αποτυχία αν δεν αποδειχθεί αυτό που έχεις δηλώσει ως το δυνατό σημείο σου ύστερα από την πρόσληψή σου). Αν και η επιλογή συγκεκριμένων δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη θέση εργασίας είναι τα δυνατά σημεία σας μπορούν επίσης να είναι απλά και να εφαρμόζονται σε κάθε θέση εργασίας. Ορισμένα παραδείγματα γενικών δυνατών σημείων είναι: το να εργάζεσαι κάτω από προθεσμίες, οι ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες και η συνέπεια. Είναι πάντα καλό να έχεις αυτές τις δεξιότητες, από το ποια είναι η θέση εργασίας.
4. ποια είναι τα μεγαλύτερα σου μειονεκτήματα;
Είναι το αντίστροφο της προηγούμενης ερώτησης, που μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη, επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει κάτι πάρα πολύ αρνητικό που θα μπορούσε να κάνει κακή εντύπωση. Σε αυτήν την περίπτωση, το να είσαι πολύ ειλικρινής μπορεί να δημιουργήσεις πρόβλημα. Για παράδειγμα, λέγοντας ότι είσαι αναβλητικός και έχεις την τάση να μην τηρείς τις προθεσμίες, ίσως να μην είναι πολύ θετικό για την εξέλιξη της διαδικασίας αξιολόγησής σου. Αντ' αυτού, προσπάθησε να σκεφτείς μια εποικοδομητική κριτική που έλαβε στο παρελθόν την οποία διαχειρίστηκε επιτυχώς. Πάντα φρόντισε να τονίζει με ποιον τρόπο εργάστηκε για να αντιμετωπίσει το θέμα.
5. τι γνωρίζεις γι' αυτήν την εταιρεία;
Αυτή η ερώτηση συνέντευξης είναι μια σαφής προσπάθεια να φανεί αν έχεις την έρευνα σου. Δείξε ότι είσαι ενθουσιασμένος/η με τη θέση εργασίας ερευνώντας την εταιρεία πριν από τη συνέντευξή σου. Οι πιθανότητες είναι ο εν δυνάμει εργοδότης σου να μην σε ρωτήσει κάτι πολύ «δύσκολο», οπότε απλώς μπορείς να ελέγξεις την ιστοσελίδα της εταιρείας και να κάνεις μια γρήγορη αναζήτηση στο Google. Το να αναφερθεί σε πρόσφατες ανακοινώσεις, όπως σε μια αλλαγή της ηγεσίας, μια μεγάλη εταιρική εκδήλωση ή ένα πρόσφατο λανσάρισμα προϊόντος, μπορεί να κάνει να κερδίσεις την εκτίμηση του εν δυνάμει εργοδότη σου και να αποδείξεις ότι έχεις την έρευνα σου.
6. γιατί να σε προσλάβουμε;
Αυτή η ερώτηση είναι μια τέλεια ευκαιρία για να επισημάνεις δεξιότητες που σχετίζονται ιδιαίτερα με τη θέση εργασίας για την οποία δίνει συνέντευξη. Αν μπορείς να σκεφτείς κάτι που σε διαφοροποιεί σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους στον κλάδο σου, ακόμα καλύτερα. Απέφυγε τις ερωτήσεις που εστιάζουν στο «εσύ», όπως «πάντα ήθελα να δουλέψω για την εταιρεία X» ή «αυτή η θέση που θα με βοηθήσει να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου». Αντ' αυτού, προσπάθησε να εστιάσει στην αξία που θα προσδώσει στη θέση εργασίας.
7. πώς διαφοροποιείσαι από τους υπόλοιπους υποψηφίους;
Οι πιθανότητες είναι οι περισσότεροι υποψήφιοι που θα δώσουν συνέντευξη να έχουν παρόμοια προσόντα, οπότε αυτή η ερώτηση είναι πραγματικά μια παραλλαγή της ερώτησης «γιατί να προσλάβουμε;» Η προσέγγισή σου θα πρέπει να είναι η ίδια: επεσήμανε τις δεξιότητές σου και εξήγησε με ποιον τρόπο θα προσδώσεις αξία στην εταιρεία. Μια καλή στρατηγική εδώ είναι να επισημάνει τις πιστοποιήσεις σου ή τις πιστοποιημένες δεξιότητές σου που δεν συνηθίζονται στον εαυτό σου – απλά φρόντισε να εξηγήσεις με ποιον κλάδο αυτά σε κάνουν τον πιο κατάλληλο υποψήφιο για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
8. ανέφερε μια διαφωνία που βίωσε στον εργασιακό σου χώρο και πώς αυτή επιλύθηκε;
Η περιγραφή μιας διαφωνίας είναι μια από τις πιο «τρομακτικές» και προκλητικές ερωτήσεις σε αυτή τη λίστα για δύο λόγους. Πρώτη, άμεση αφήγηση. Δεύτερον, υπάρχει πιθανότητα να εκτεθεί ένα μειονέκτημα που θα προτιμούσε να μην συζητήσεις. Μπορεί να ακούγεται σαν κοινή λογική, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση είναι να επιλέξεις να αναφέρεις μια διαφωνία που είχε μια ευτυχισμένη κατάληξη, ιδανικά μια για την οποία ήταν υπεύθυνος.
Ένα παράδειγμα: Εσύ και ο προϊστάμενος σου διαφωνήσατε για το πώς θα προσεγγίσετε έναν νέο πελάτη. Στο τέλος, καταλήξαμε σε μια αναθεωρημένη στρατηγική που ήταν ένας συμβιβασμός που χρησιμοποίησε στοιχεία και των δύο πλευρών. Σε αυτήν την ιστορία, βγαίνει ο 'καλός' και αναδεικνύει θετικά χαρακτηριστικά όπως η ικανότητα σου να συνεργάζεσαι και να είσαι «ομαδικός παίκτης». Απλά θυμήσου να αποφεύγεις να κάνεις υποτιμητικά σχόλια ή να επιλέξεις μια διαφωνία που κάνεις το πρώην εργασιακό σου περιβάλλον να φαίνεται εχθρικό. Το να σχολιάσεις αρνητικά άλλους για να φανείς καλύτερος/η, δεν κάνει ποτέ καλή εντύπωση.
9. τι προσδοκάς από τον εν δυνάμει εργοδότη σου;
Όταν ένας εν δυνάμει εργοδότης κάνει αυτή την ερώτηση, πιθανότατα προσπαθεί να εκτιμήσει με ποιον τρόπο θα ταιριάξει στην εταιρική κουλτούρα και στην ομάδα του management. Ποια είναι η καλύτερη απάντηση; Να είσαι ειλικρινής χωρίς να είσαι πολύ συγκεκριμένος/η: ποτέ δεν θα ξέρεις με ποιον manager θα συνεργαστείς. Χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά που είναι γενικά θετικά όπως: η αμεροληψία, το να είσαι καλός ακροατής, ικανός, έξυπνος κ.λπ. Οι περισσότεροι μάνατζερ θέλουν να πιστεύουν ότι διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να δυσαρεστηθεί ο εν δυνάμει εργοδότης σας.
10. πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 5/10 χρόνια;
Αυτή η ερώτηση γίνεται για να καθορίσει με ποιον τρόπο η θέση εργασίας για την οποία υποβάλλει αίτηση με το μακροπρόθεσμο πλάνο της καριέρας σου. Θα θελήσεις να αποχωρήσεις από την εργασία σου μέσα σε λίγους μήνες; Έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πού κατευθύνεται ο ρόλος; Για να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση, όπως σε πολλές κοινές ερωτήσεις, παρέμεινε ειλικρινής. Αν ελπίζεις να μετακινηθείς σε έναν ανώτερο ή διευθυντικό ρόλο, καλό είναι να τις εκφράσεις, αλλά να είσαι ρεαλιστής. Οι περισσότεροι εν δυνάμει εργοδότες θα εκτιμήσουν τη φιλοδοξία σου: όπως και να έχει, 5 χρόνια είναι πολύς καιρός.
11. για ποιους λόγους θέλεις να αποχωρήσεις από την τρέχουσα εργασία σου;
Εάν θελήσεις να αποχωρήσεις από την τρέχουσα εργασία σου, επειδή αναζητάς έναν ανώτερο ρόλο ή για να βρεις μια εργασία σε κοντινότερη απόσταση, όπως και να έχεις, να είσαι ειλικρινής. Αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι λίγο πιο «επικίνδυνη» εάν έχεις απολυθεί. Ακόμα κι έτσι, η ειλικρίνεια εξακολουθεί να είναι η καλύτερη πολιτική, καθώς υπάρχει μια πιθανότητα ο εν δυνάμει εργοδότης σου να επικοινωνήσεις με τα διοικητικά στελέχη της προηγούμενης εργασίας σου. Απλά θυμήσου να ολοκληρώσεις την απάντηση σου με μια θετική σημείωση, εξηγώντας τι έχεις μάθει και με ποιον τρόπο προσπαθείς να βελτιωθείς.
Απέφυγε να κάνεις άσχημα σχόλια για τους πρώην ή τους τωρινούς εργοδότες σου. Ανεξάρτητα από το πόσο δυσαρεστημένος/η είσαι από την εργασία σου, από το πόσο “κακός” μπορεί να είναι ο προϊστάμενος σου, παρέμεινε πάντα επαγγελματίας. Μια κακή συμπεριφορά μπορεί να σε κάνει να φανείς ότι είσαι δύσκολος άνθρωπος και να κάνεις κακή εντύπωση.
12. πώς θα σε περιέγραφαν οι συνάδελφοι/προϊστάμενοι σου;
Αυτή η ερώτηση παρουσιάζει μια εξαιρετική ευκαιρία για να επιδείξεις δυνατά σημεία που ίσως ακούγονται σαν να παινεύεις τον εαυτό σου όταν μιλάς εσύ γι' αυτά. Για παράδειγμα, δηλώνοντας ότι είσαι αρκετά εργατικός/η μπορεί να φανεί ότι περιαυτολογείς, αλλά είναι απολύτως αποδεκτό όταν παράγεται ένας συνάδελφός σου. Η καλύτερη στρατηγική; Ανακάλεσε πραγματικές φιλοφρονήσεις που έχεις λάβει από συναδέλφους και πελάτες.
13. ποιες είναι οι μισθολογικές σου προσδοκίες·
Απέφυγε να συνδέσεις τον εαυτό σου με έναν συγκεκριμένο μισθό σε αυτό το στάδιο, γι' αυτό δεν διστάσεις να απαντήσεις αναφέροντας έναν εύρος μισθού. Αυτό δίνει στον δυνάμει εργοδότη σου ένα σημείο που μπορείς να συζητήσεις, και σου αφήνει περιθώριο να διαπραγματευτείς πριν υπογράψεις τη σύμβαση. Εάν, είναι στο χέρι του εν δυνάμει εργοδότη σου να κάνεις μια ενδιαφέρουσα προσφορά εντός του ευρού σου. Θυμήσου: αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα των διαπραγματεύσεων. Δεν χρειάζεται να δεχτείς την πρώτη προσφορά.
Είναι, επίσης, σημαντικό να κάνεις μία έρευνα μισθών πριν από τη συνέντευξή σου. Σύγκρινε πολλές πηγές πριν καταλήξεις σε ένα μισθό. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι οι μισθοί ποικίλλουν ανάλογα με τον τόπο κατοικίας σας και τα χρόνια της προϋπηρεσίας σας.
14. τι πιστεύεις ότι η εταιρεία μας θα μπορούσε να κάνει καλύτερα;
Αυτή η ερώτηση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να μην δείξεις τις γνώσεις σου και να αποδείξεις ότι προσδώσεις πολύτιμες δεξιότητες και εμπειρίες για να επιλύσεις πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται. Απλά φρόντισε να κάνεις την έρευνα σου πριν από τη συνέντευξη. Εάν γνωρίζεις την εταιρεία, θα είσαι σε θέση να δώσεις μια καλύτερη απάντηση. Απέφυγε να απαντήσεις λέγοντας ότι δεν μπορείς να σκεφτείς κάτι ή να μην απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση.
15. πώς διαχειρίζεσαι την κριτική;
Αυτή η ερώτηση συνέντευξης, όπως οι ερωτήσεις σχετικά με την επίλυση διαφωνιών, βάζει επιτόπου σε ένα θέμα που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση. Σε κανέναν δεν αρέσει να δέχεται κριτική, αλλά στον εργασιακό χώρο, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ευτυχώς, υπάρχει πραγματικά μόνο ένας αποδεκτός τρόπος για να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση: το αντιμετωπίζεις εποικοδομητικά, και όχι προσωπικά. Εάν μπορέσεις να σκεφτείς ένα παράδειγμα που κάποια στιγμή είχε δεχτεί κριτική και να την μετατρέψεις σε μια ευκαιρία, ακόμα καλύτερα.
16. έχεις ερωτήσεις;
Πολλοί υποψήφιοι ακούν αυτό το ερώτημα και νιώθουν ανακούφιση, νομίζοντας ότι έχουν καταφέρει να κλείσουν τη συνέντευξη “αλώβητοι”. Νιώθουν ανακούφιση ότι έχουν τελειώσει με τις ερωτήσεις της συνέντευξης και θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα στη χειραψία και στον αποχαιρετισμό. Με αυτόν τον τρόπο, χάνουν μια εξαιρετική ευκαιρία. Αυτή η ερώτηση είναι η τελευταία σου ευκαιρία να δείξεις τον ενθουσιασμό σου για τη θέση εργασίας και να αποδείξεις ότι είσαι αφοσιωμένος/η στην εργασία. Ένα «όχι» μπορεί να θεωρηθεί ως αδιαφορία. Δεν είσαι σίγουρος/η τι να ρωτήσεις; Παρακάτω είναι μερικές επιλογές:
Πώς θα μοιάζει μια κανονική ημέρα / εβδομάδα εργασίας σε αυτή τη θέση;
Τι μπορείτε να πείτε για αυτή τη θέση εργασίας που δεν αναγράφεται στην περιγραφή της θέσης;
Πώς θα “μετριέται” η επιτυχία σε αυτή τη θέση εργασίας;
Πώς θα περιγράψατε την εταιρική κουλτούρα;
Τι σας αρέσει περισσότερο στην εργασία σας;
Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις σε αυτή τη θέση εργασίας;
Πού βλέπετε ότι κατευθύνεται αυτή η θέση εργασίας τα επόμενα χρόνια;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μερικές από τις πιο προκλητικές ερωτήσεις που θα αντιμετωπίσεις καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας σου. Το κλειδί για να απαντήσει κανείς σε μια ερώτηση σχετικά με τη συνέντευξη (ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα ή όχι) είναι να προετοιμαστεί. Οι ερωτήσεις συνέντευξης τείνουν να εμπίπτουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες: σχετικές με την εταιρεία, την καριέρα σου και τις δεξιότητές σου. Αν είσαι προετοιμασμένος/η να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα τρία θέματα, θα είσαι σε θέση να απαντήσεις σχεδόν σε κάθε ερώτηση που θα απαντήσεις.
Θυμήσου: οι συνεντεύξεις την εύρεση του σωστού “ταιριάσματος” μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Οι εν δυνάμει εργοδότες σου θέλουν να επιτύχουν όσο και εσύ. Δεν προσπαθούν να μπερδέψουν ή να παραπλανήσουν – θέλουν απλώς να είναι σίγουρο ότι θα προσλάβουν το σωστό άτομο! Να είσαι ειλικρινής και προσεκτικός/η και θα τα πας μια χαρά!
Το αρχικό άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Randstad του Καναδά.