Γιατί αξίζει να δουλεύεις σε startup

Τέσσερις βασικοί και σημαντικοί λόγοι, όπως τους παραθέτει ο Benjamin Taylor, Principal Data Scientist στη HireVew, εταιρεία που ειδικεύεται στην επιλογή προσωπικού.

Λιγότερη γραφειοκρατία

Όσο μεγαλύτερη η επιχείρηση, τόσο περισσότερες εγκρίσεις χρειάζονται για ο, τιδήποτε. Από το να ζητήσει 10.000 € για ένα πρότζεκτ μέχρι το να φορέσεις πουκάμισο χωρίς γραβάτα, πάντα κάποιος πρέπει να υπογράψει. Θες καινούριο σύστημα ή να δουλεύεις μερικές μέρες από το σπίτι; Ξεκίνα με ένα μέμο και βλέπουμε. Μερικές φορές νιώθω σαν να θέλω να κρεμάσω από τα χαρτιά που χρειάζονται ακόμα και για το πιο απλό πράγμα. Για μένα, η startup είναι το σέξι και γρήγορο κριτικό κραφτ, ενώ η μεγάλη εταιρεία το παλιό σκουριασμένο τάνκερ με σπασμένο πηδάλιο. Αν μια εκκίνηση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια μεγάλη εταιρεία σε ταχύτητα και προσαρμογή, τότε είναι από την αρχή καταδικασμένη.

Λιγότερο «βυζάντιο»

Οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν πολλά στοιχεία οργάνωσης και ιεραρχίας και αυτό δημιουργούν χώρο για έριδες, συμμαχίες και μακιαβελικά παιχνίδια. Μια άλλη πτυχή είναι πως πολλοί μάνατζερ παίρνουν αποφάσεις με βάση τη δική τους πορεία για εσωτερική ανέλιξη και όχι με βάση το τι είναι καλύτερο γενικά.

Λιγότερα αχρείαστα συνάντηση

Η καμία εκκίνηση δεν σπαταλά μια ώρα την ημέρα για να συζητήσουμε πράγματα που μπορούν να λυθούν με δύο τηλεφωνήματα. Επιπλέον, υπάρχει και το MOC (Meeting Opportunity Cost) που μετρά τον μη παραγωγικό χρόνο στη συνάντηση, στους ανθρώπους που συμμετέχουν στην αμοιβή τους ανά ώρα, στο έργο που δεν παρήχθη μεταξύ τους. Σε μια μεγάλη εταιρεία το νούμερο σε ευρώ μπορεί να γίνει σε ζαλίσει. Σε μια startup μένει στο μίνιμουμ.

Μαθαίνεις περισσότερα

Όταν το δίλημμα είναι μια θέση υπαλλήλου σε πολυεθνική έναντι μιας θέσης σε startup, πάντα να επιλέξεις τη startup γιατί εκεί θα μάθεις περισσότερα. Θα έχετε πρόσβαση σε διαδικασίες, ευθύνες και τεχνολογία που η μεγάλη εταιρεία δεν θα σας έκανε ποτέ. Θα έχεις πολλαπλούς ρόλους που θα σε κάνουν ευέλικτο και ευπροσάρμοστο. Θα λύνεις προβλήματα αποκλείοντας εμπειρία, αντί να γράφεις μέμο και άχρηστα αναφορές. Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες σε καλύτερα, σε πιο καταρτισμένο και, το σημαντικότερο, σε πιο περιστασιακή αγορά αγοράς.