ΕΕ: «Βλέπει» 1.000 ευρώ κατώτατο μισθό

Αδάμου Αδάμου  

Θετικά αντιμετωπίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεση της κυβέρνησης για θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, εκτιμώντας, επικαλούμενη μελέτη, πως μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει όχι μόνο τους εργαζομένους, αλλά και τα δημόσια οικονομικά.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, γίνεται αναφορά στο θέμα, με την ΕΕ να αναφέρεται και σε συγκεκριμένο ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού, επικαλούμενη σχετική μελέτη του Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση το μοντέλο Euromod, η οποία εκτιμάται πως είναι η μελέτη που ζήτησε και πήρε εδώ και καιρό η υπουργός Εργασίας από την ΕΕ.

Αύξηση σε όλες τις συντάξεις αποφάσισε το Υπουργικό

Η Κομισιόν, στο πλαίσιο της έκθεσης που εξέδωσε για τις συστάσεις της ανά χώρα, την οποία δημοσίευσε στο τέλος Μαΐου, καταγράφει την πρόθεση της Κύπρου να θεσπίσει καθολικό, νομοθετικά κατοχυρωμένο, κατώτατο μισθό, αναφέροντας για το θέμα πως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ένας μηνιαίος κατώτατος μισθός ύψους 1000 ευρώ αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου φτώχειας (-10 %), ιδίως της φτώχειας των εργαζομένων (-22 %) και πως θα ωφελήσει κυρίως τους νέους και τις νέες, καθώς και τις εργαζόμενες γυναίκες. Επιπλέον, η έκθεση προσθέτει αυτολεξεί πως «η μεταρρύθμιση θα επηρεάσει θετικά τον κρατικό προϋπολογισμό, αυξάνοντας τους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μειώνοντας παράλληλα τις δαπάνες για κοινωνικές παροχές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από την καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού είχε αναπτύξει και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για το θέμα, χωρίς, όμως, να αναφερθεί στο ύψος του.

Εξάλλου, το ποσό που τελικά θα συμφωνηθεί ή θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση για το θέμα είναι ένα από τα ζητήματα που συνεχίζουν να απασχολούν τον κοινωνικό διάλογο. Πάντως, όπως γράψαμε ξανά, το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο εθνικός μίνιμουμ μισθός θα συνδέεται με τον διάμεσο μισθό στη χώρα, με στόχο σταδιακά να φτάσει στο 60% του διάμεσου, ενώ φαίνεται, όπως ζητούν και οι συντεχνίες, πως δεν θα είναι κάτω του υφιστάμενου κατώτατου μισθού που εφαρμόζεται για συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Ο διάμεσος μισθός ανέρχεται γύρω στα 1.573 ευρώ, με έτος αναφοράς το 2020 και σε περίπτωση που αποφασιστεί ο εθνικός κατώτατος μισθός να ανέλθει στο 60% του διάμεσου μισθού, αυτός θα διαμορφωθεί γύρω στα 944 ευρώ περίπου. Ο σημερινός κατώτατος μισθός, που εφαρμόζεται για συγκεκριμένα επαγγέλματα και κλάδους χωρίς μεγάλη συνδικαλιστική οργάνωση, όπως γραφείς, πωλητές, σχολικούς βοηθούς, νοσηλευτικούς βοηθούς κ.α., ανέρχεται στα 870 ευρώ και ανεβαίνει στα 924 ευρώ (μεικτά) μετά από περίοδο έξι μηνών.

Πήραν διαβεβαιώσεις από τον Καρούσο

Η κυβέρνηση, πάντως, παρά την περιπέτεια της υγείας της υπουργού Εργασίας, διατηρεί το θέμα στις άμεσες προτεραιότητές της, αφού η θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα άλλο μέτρο για αναχαίτιση της ακρίβειας, αν και αναμένεται να δοθεί και μια περίοδος προσαρμογής προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, που εκτελεί και χρέη υπουργού Εργασίας λόγω της απουσίας της κ. Αιμιλιανίδου, είδε την περασμένη εβδομάδα σε ξεχωριστές συναντήσεις τις ηγεσίες των συντεχνιών, για συζήτηση των όσων ζητημάτων εκκρεμούν προς διευθέτηση, με πρώτο θέμα στην ατζέντα των επαφών αυτό του εθνικού κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο κ. Καρούσος ενημέρωσε τις συντεχνίες πως δεν τίθεται θέμα πισωγυρίσματος στα όσα συζητήθηκαν ήδη με την υπουργό Εργασίας στο πλαίσιο και του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και πως το θέμα παρακολουθεί στενά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, λόγω της κατάστασης της υγείας της υπουργού Εργασίας, το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για κλείσιμο του θέματος στο τέλος Μαΐου εκ των πραγμάτων δεν θα υλοποιηθεί. Όπως, πάντως, ανέφερεαν συνδικαλιστικοί ηγέτες, μιλώντας στον «Φ», οι διαβεβαιώσεις που λήφθηκαν από τον κ. Καρούσο ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στα όσα μέχρι στιγμής συζητήθηκαν με την υπουργό Εργασίας αφήνει για την ώρα ικανοποιημένες τις συντεχνίες.