Διστακτικότητα από νεαρούς μπαμπάδες για άδεια πατρότητας

Μόλις στο ήμισυ των αιτήσεων για άδεια μητρότητας ανήλθαν οι αντίστοιχες αιτήσεις για άδεια πατρότητας την περσινή χρονιά με τους πατεράδες να φαίνονται διστακτικοί στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου δικαιώματός τους που κατοχυρώθηκε με νομοθεσία το 2017.

Τα στοιχεία σε σχέση με τις αιτήσεις για την άδεια πατρότητας το 2020 παρουσίασε χθες εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, στο πλαίσιο εξέτασης πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, προκειμένου η άδεια πατρότητας και το αντίστοιχο επίδομα να μπορούν να λαμβάνονται σε περίοδο μέχρι ένα χρόνο μετά τον τοκετό, αντί μέχρι τέσσερις μήνες, όπως ισχύει σήμερα.

Όπως ανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, το 2020 αιτήθηκαν άδεια και επίδομα μητρότητας 6,5 χιλ. μητέρες, ενώ μόλις 3,5 χιλ. άτομα αιτήθηκαν άδεια και επίδομα πατρότητας, το οποίο ως γνωστόν παραχωρείται για δύο εβδομάδες. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, υποστήριξε πως αυτή δεν εμπίπτει στη φιλοσοφία του 2017 για την άδεια πατρότητας, αφού σκοπός της κείμενης νομοθεσίας είναι, μεταξύ άλλων, και η ενθάρρυνση της συμμετοχής του πατέρα στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν μετά την απόκτηση παιδιού, γι’ αυτό και ορίζεται στη νομοθεσία η άδεια να λαμβάνεται μέσα σε περίοδο 16 εβδομάδων από τη βδομάδα γέννησης/υιοθεσίας του παιδιού και κατ’ επέκταση στην περίοδο που και η μητέρα θα βρίσκεται με άδεια μητρότητας. Το ίδιο, πρόσθεσε, προβλέπει και η σχετική οδηγία της ΕΕ, μέσω της οποίας θα θεσμοθετηθεί και η πληρωμένη γονική άδεια το προσεχές διάστημα ώστε η άδεια πατρότητας να λαμβάνεται κοντά στο χρόνο γέννησης ή υιοθέτησης ενός παιδιού.

Πάντως, οι εισηγητές της πρότασης ανέφεραν και χθες πως στόχος της πρότασης νόμου είναι να διευκολυνθεί η αξιοποίηση του συγκεκριμένου επιδόματος και άδειας από τους πατεράδες, οι οποίοι, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, δεν την αξιοποιούν στο βαθμό που θα ανέμενε κανείς.

Βουλευτές, αλλά και προσκεκλημένοι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής ανέφεραν πως ένας από τους λόγους που το δικαίωμα δεν αξιοποιείται επαρκώς οφείλεται και στο ύψος του επιδόματος, που αντιστοιχεί στο 72% των ασφαλιστέων αποδοχών τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να μην υποβάλλουν αίτηση για παροχή της άδειας, αφού συνήθως με τον ερχομό ενός παιδιού τα έξοδα είναι αυξημένα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που, όπως αναφέρθηκε χθες συνυπογράφει και η ΕΔΕΚ πλέον, προβλέπει τροποποίηση του περί Προστασίας της Πατρότητας Νόμου αλλά και του περί Κοινωνικού Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε το δικαίωμα σε άδεια πατρότητας δύο συνεχόμενων εβδομάδων να μπορεί να λαμβάνεται σε περίοδο μέχρι και την παρέλευση 52 εβδομάδων, αντί 16 εβδομάδων που ισχύει σήμερα, μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία παιδιού. Εκπρόσωποι των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων κι άλλων οργανωμένων συνόλων που τοποθετήθηκαν χθες, είδαν μάλλον θετικά τα όσα προτείνονται με την πρόταση νόμου, αν και υπήρξαν επιμέρους επιφυλάξεις, κυρίως ως προ το διάστημα των 52 εβδομάδων που εισηγείται η πρόταση για αξιοποίηση της άδειας μητρότητας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και εκ των εισηγητών της πρότασης, Αντρέας Καυκαλιάς, διευκρίνισε, πάντως, πως στόχος της πρότασης είναι να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης του δικαιώματος των πατεράδων σε άδεια και επίδομα πατρότητας και πως η Βουλή είναι ανοικτή σε διάλογο για το θέμα, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή όσον αφορά το χρονικό περιθώριο επέκτασης του εν λόγω δικαιώματος, που μπορεί να είναι και μισός χρόνος και όχι ένας εξ αφορμής και της πρόσφατης αύξησης του επιδόματος και της άδειας μητρότητας για δεύτερο και τρίτο παιδί.

Όπως ανέφερε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Καυκαλιάς, με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε το ΥΕΠΚΑ, μόλις ένας στους τρεις πατεράδες επιλέγει να αξιοποιήσει το δικαίωμά του σε άδεια και επίδομα πατρότητας, υποστηρίζοντας ακόμα πως «οι περισσότεροι πατεράδες αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας, ενδεχομένως για οικονομικούς λόγους, αφού το επίδομα πατρότητας, όπως και το επίδομα μητρότητας, περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστικών αποδοχών τους και έτσι τα εισοδήματα της οικογένειας υφίστανται σημαντική μείωση, σε μια περίοδο που οι οικονομικές ανάγκες αυξάνονται». Ανέφερε, πάντως, πως το υπουργείο δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρόταση νόμου που συζητήθηκε, στα πλαίσια και της ευρωπαϊκής οδηγίας για συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής για να επανέλθει, με τη νέα χρονιά, με τις τελικές του θέσεις «για ρύθμιση αυτού του δίκαιου αιτήματος της κοινωνίας».

Insider/Αδάμος Αδάμου