Αυξήθηκαν 5,8% οι ώρες εργασίας στην Κύπρο

Insider/Θεανώ Θειοπούλου  

Εργάστηκαν περισσότερες ώρες, κατά 5,8%, στην κύρια εργασία τους οι Κύπριοι εργαζόμενοι ηλικίας 20-64 ετών, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, η μεγαλύτερη αύξηση, 18%, καταγράφηκε στην Ελλάδα και ακολουθούν η Σλοβακία με 12,4%, η Ιρλανδία με 10,8% και η Πορτογαλία με 10,2%. Στον αντίποδα, σε ορισμένα κράτη σημειώθηκε μείωση ωρών εργασίας, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στο Βέλγιο -3,6%, την Ολλανδία -2,8%,  τη Γαλλία -2,2%, την Εσθονία -1,7% και το Λουξεμβούργο -0,2%.

Οι ώρες εργασίας, όπως επισημαίνει η Eurostat, επηρεάστηκαν το πρώτο εξάμηνο από την πανδημία και τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπισή της. Το δεύτερο τρίμηνο, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έφερε και τις περισσότερες ώρες εργασίας σε πολλές χώρες. Γενικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργαζόμενοι ηλικίας 20-64 ετών εργάστηκαν 3% περισσότερες ώρες στην κύρια εργασία τους.

Aνά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, μεγάλη αύξηση, 122,7% στις ώρες εργασίες το δεύτερο τρίμηνο, σημείωσαν οι πραγματικές ώρες εργασίας σε εργαζόμενους ηλικίας 20-64 έτη που έχουν σχέση με τον τομέα της εστίασης και της παροχής υπηρεσιών στον ξενοδοχειακό τομέα. Οι εργαζόμενοι στην ψυχαγωγία εργάστηκαν περισσότερο κατά 37% το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το πρώτο, ενώ στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο η αύξηση ήταν 6,7%,

Λιγότερες κατά 1,7% ήταν οι πραγματικές ώρες εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το πρώτο, στον τομέα της επικοινωνίας η μείωση των ωρών ήταν 8,5%, στον κλάδο της μεταφοράς και αποθήκευσης η μείωση ήταν 10,5%. Στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, ασφαλιστικών και κτηματομεσιτικών δραστηριοτήτων σημειώθηκε αύξηση 4,3% των πραγματικών ωρών εργασίας, όπως και στις υπηρεσίες ανθρώπινης υγιεινής κατά 8%.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι πραγματικές ώρες εργασίας για τις γυναίκες αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο, 3,3%, από ό,τι για τους άνδρες, 2,7%. Σε ορισμένες χώρες η ψαλίδα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, όπου οι ώρες απασχόλησης για τις γυναίκες στη βασική τους εργασία αυξήθηκαν 23,9%, ενώ εκείνες για τους άνδρες αυξήθηκαν κατά 14,5%. Στην Κύπρο οι ώρες εργασίας για τις γυναίκες αυξήθηκαν 4,9% και για τους άνδρες 6,4%.