Άνοδος 1,6% στο ωριαίο εργατικό κόστος

Insider
Ετήσια αύξηση 1,6% παρουσίασε το 4ο τρίμηνο του 2021 το ωριαίο εργατικό κόστος (συνολικό κόστος) σε σύγκριση με ετήσια αύξηση 7,8% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.
Οι δύο συνιστώσες του εργατικού κόστους, οι μισθοί και τα ημερομίσθια ανά ώρα εργασίας και το μη μισθολογικό κόστος ανά ώρα εργασίας, σημείωσαν αύξηση 1,7% και 0,9% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα τη Στατιστική Υπηρεσία, το 3ο τρίμηνο του 2021, οι ετήσιες μεταβολές ήταν 4,3% για τους μισθούς και ημερομίσθια ανά ώρα εργασίας και 26,0% για το μη μισθολογικό κόστος ανά ώρα εργασίας.
Διορθωμένο ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, το ωριαίο εργατικό κόστος (συνολικό κόστος), σημείωσε μείωση 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το ωριαίο εργατικό κόστος που αναφέρεται στους μισθούς και ημερομίσθια, διορθωμένο ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, σημείωσε αύξηση 1,0%, ενώ το ωριαίο μη μισθολογικό κόστος, σημείωσε μείωση 4,7%.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Εργατικού Κόστους χρησιμοποιείται ως ένδειξη για την πληθωριστική πίεση που μπορεί να προκύψει από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.