Τηλεεργασία και ευέλικτο ωράριο ζητούν οι εργαζόμενοι

Μια νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky με αφορμή τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, αποκαλύπτει πως τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους (74%) επιθυμούν να επανεξετάσουν τους τρόπους εργασίας που υπήρχαν πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.


Βρες σήμερα τις κατηγορίες όλων των επαγγελματικών κλάδων στο kariera.com.cy και ανακάλυψε την ιδανική θέση εργασίας για εσένα, σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις. Από ΛογιστέςΕλεγκτές και επαγγελματίες του marketing, έως barista, επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και πωλητές, βρίσκουν καθημερινά την ευκαιρία για τη νέα τους καριέρα!


Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 8.000 εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαφόρων τομέων/κλάδων, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι αντί να επιστρέψουν σε ένα μοντέλο business as usual, επιθυμούν να διαμορφώσουν ένα επαγγελματικό μέλλον με τους δικούς τους όρους, είτε αυτό σημαίνει ότι θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους (47%), ή να εξοικονομούν χρήματα (41%) είτε να εργάζονται εξ αποστάσεως (32%).

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της τηλεργασίας και κλήθηκαν να προσαρμοστούν γρήγορο για να παραμείνουν ασφαλείς και ανθεκτικοί, ενώ οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν αυτή την συγκυρία ως ευκαιρία να επανεκτιμήσουν τις παλιές τους προτεραιότητες και να επανασχεδιάσουν ένα μέλλον γύρω από αυτά τα πράγματα που πραγματικά τους ενδιαφέρουν.

Και καθώς η εργασία και η προσωπική ζωή μετασχηματίζονται, οι εργαζόμενοι βλέπουν πλέον τον εαυτό τους στη θέση του… «οδηγού».

Σε μια προσπάθεια να αποτινάξουν τα δεσμά των προηγούμενων άκαμπτων εργασιακών μοντέλων, οι εργαζόμενοι επανεξετάζουν την επόμενη κανονικότητα στον χώρο εργασίας στρεφόμενοι σε πιο ευέλικτες και ανθρωποκεντρικές εργασιακές κουλτούρες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σχεδόν δύο στους πέντε εργαζόμενους (39%) θέλουν να αφήσουν πίσω την εργασία με το κλασσικό ωράριο 9-5 και αυτό το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο για τις ηλικίες 25-34 (44%), υποδηλώνοντας μια αυξανόμενη τάση στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Ένας παρόμοιος αριθμός εργαζόμενων (34%) είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του τα κλασικά γραφεία και περίπου το ένα τρίτο (32%) θέλει να μπει ένα τέλος στο κλασικό εργασιακό πενθήμερο.

Η έρευνα υπογράμμισε επίσης ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των εργαζομένων βλέπει την τηλεργασία ως το τρίτο μεγαλύτερο όφελος που έρχεται ως απόρροια της πανδημίας.

Την πρώτη θέση κατέχει ο περισσότερος χρόνος με την οικογένεια (47%), ενώ τη δεύτερη η εξοικονόμηση χρημάτων (41%). Στην πραγματικότητα τα περισσότερο από τα πλεονεκτήματα περιστρέφονται γύρω από την αναζήτηση νέων ευκαιριών για προσωπικό χρόνο εκτός εργασίας, καθώς η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής
και προσωπικής ζωής γίνεται ακόμη mo σημαντική

Ωστόσο καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να υιοθετούν πιο σύγχρονους και ευέλικτους τρόπους εργασίας, είναι σημαντικό σι επιχειρήσεις να αυξάνουν και να προσαρμόζουν την υποστήριξη που παρέχουν.

Δεδομένου ότι πάνω από το ένα τρίτο (38%) του εργατικού δυναμικού επιδιώκει ενεργά περισσότερη
τεχνολογική υποστήριξη από τον εργοδότη του όταν εργάζεται εξ αποστάσεως, η ανάγκη παροχής τεχνολογικών εργαλείων για να διατηρεί τους χρήστες παραγωγικούς, συνδεδεμένους και ασφαλείς δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.