Συμβουλεύσου τα 10 tips για τη σωστή δημιουργία του Βιογραφικού

Κράτησε το σύντομο και περιεκτικό! Συνήθως ένα βιογραφικό  δε θα πρέπει να είναι πάνω από δύο σελίδες Α4. Οι εργοδότες,κατά μέσο όρο, ξοδεύουν το πολύ ένα λεπτό σε κάθε βιογραφικό και ένας σίγουρος τρόπος να πάτε στην “Όχι” στοίβα, είναι να τους στείλετε όλη την ιστορία της ζωής σας. Φτιάξτε το σύντομο, περιεκτικό και κρατήστε τις μικρές λεπτομέρειες για τη συνέντευξη.

Άλλαξε το ανάλογα την περίσταση!Όλοι το έχουμε κάνει. Στείλαμε το ίδιο βιογραφικό σε πολλές εταιρίες για να κερδίσουμε χρόνο. Λάθος! Αφιέρωσε χρόνο στο να τροποποιήσεις το βιογραφικό σου, ανάλογα με τη θέση την οποία ζητάς.Ερεύνησε την επιχείρηση και χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για να καταλάβεις ποιές ακριβώς δεξιότητες και εμπειρίες σου, θα πρέπει να τονίσεις.  Θα εκτιμήσουν τη προσπάθεια.

Μην αφήνεις κενά! Υπάρχει κυνικότητα και το να αφήσεις προφανή χρονολογικά κενά στην εργασιακή σου πορεία, υποψιάζει τους εργοδότες αρνητικά και δε δίνουν ελαφρυντικά. Αν έμεινες χωρίς δουλειά για κάποιο καιρό, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά, αλλά βάλε ένα θετικό στοιχείο μέσα του. Έκανες κάποια μαθήματα, εθελοντική εργασία ή  ανέπτυξες κάποια διαπροσωπική ικανότητα, όπως την επικοινωνία, τη συνεργασία ή κάποιο projectmanagement; Αν ναι, πες το!

Ανανέωσε το! Θα πρέπει να κρατάς  το βιογραφικό σου ενημερωμένο, είτε ψάχνεις για δουλειά ή όχι. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι σημαντικό στην καριέρα σου, κατέγραψε το,  ώστε να μη ξεχάσεις μετά κάτι που θα ήταν σημαντικό.

Ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Οι εργοδότες κοιτούν για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη και αν τα βρουν χάνεις πολλούς πόντους. Οι περισσότεροι εργοδότες λαμβάνουν μαζικά βιογραφικά, επομένως το να τους δώσεις αφορμή να απορρίψουν την αίτηση σου εξαιτίας λαθών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να κερδίσεις μια συνέντευξη. Αν δεν είσαι σίγουρος, κοίταξε ένα λεξικό ή ζήτησε από κάποιο τρίτο να ξανακοιτάξει τα γραφώμενα σου.

Πες την αλήθεια! Όλοι ψεύδονται στο βιογραφικό τους, έτσι δεν είναι; Όχι! Τα ψέματα στο βιογραφικό μπορούν να σε μπλέξουν άσχημα, ειδικά όταν οι εργοδότες διασταυρώσουν το ιστορικό και τις συστατικές σου. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις, είναι να αρχίσεις να δουλεύεις και μετά να χάσεις τη νέα σου δουλειά, επειδή είχες πει ψέματα. Επίσης, μπορεί να σε καταλάβουν στη συνέντευξη, καθώς δε θα μπορείς να απαντήσεις  ερωτήσεις πάνω σε αυτά που ισχυρίζεσαι ότι ξέρεις. Τέτοιες στιγμές μπορούν να γίνουν πολύ αμήχανες.

Κάντο εμφανίσιμο! Στο κόσμο που ζούμε, η εικόνα είναι πολύ σημαντική και αυτό ισχύει και για το βιογραφικό μας. Αφιέρωσε χρόνο στο να το σουλουπώσεις. Χρησιμοποίησε bulletpoints και κάνε τις προτάσεις σου μικρές. Χρησιμοποίησε το τρικ των γραφιστών, που αφήνει αρκετό λευκό κενό χώρο γύρω απ’ το κείμενο και ανάμεσα στις κατηγορίες, για να κάνει το σχέδιο πιο όμορφο στο μάτι.

Μίλα συγκεκριμένα και με στοιχεία! Τα προσόντα σου θα πρέπει να είναι διακριτά (τίτλοι σπουδών, καθήκοντα εργασιακής εμπειρίας, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λπ.) και όχι γενικά και αόριστα. Για παράδειγμα είναι σημαντική η αναφορά στην επωνυμία του εργοδότη που απασχοληθήκαμε καθώς και η περιοχή όπου εδρεύει. Μη ξεχνάς πως η κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική για να «δώσει» περαιτέρω στοιχεία στον αναγνώστη.

Ανέφερε σωστά τα στοιχεία επικοινωνίας σου! Μη  ξεχνάς ότι σε κάθε αλλαγή που προβαίνεις στο κινητό σου, email, skype κ.λπ. θα πρέπει να επικαιροποιείς και το Βιογραφικό σου Σημείωμα, καθώς κινδυνεύεις να χάσεις επικοινωνίες και προσφορές από ενδιαφερόμενους εργοδότες. Επίσης, το email σου θα πρέπει να είναι σταθερό και με επαγγελματικό όνομα, που θα αναδεικνύει και το δικό σου επαγγελματικό προφίλ!

Φτιάξε μια συνοδευτική επιστολή για το Βιογραφικό σου!Ανάλογα το λόγο που προωθείς σε μια εταιρεία το Βιογραφικό σου σημείωμα (για να εκδηλώσεις ενδιαφέρον για μελλοντική θέση ή αναφερόμενος σε μια αγγελία), είναι σημαντικό να το συνοδεύεις με μια επίσημη Συνοδευτική επιστολή. Η επιστολή σου παρέχει τη δυνατότητα να αναφερθείς με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και στα μη τυπικά σου προσόντα, τονίζοντας τα δυνατά σου στοιχεία και τους επαγγελματικούς σου στόχους!

Πηγή: careerway.gr