ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ

Παραδοσιακά μιλώντας, η δουλειά δεν πρέπει να είναι διασκεδαστική. Κάνεις τη δουλειά σου, πληρώνεσαι και τέλος. Εάν θέλεις να διασκεδάσεις μπορείς να το κάνεις κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σου: τα Σαββατοκύριακα ή κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων διακοπών σου. Η αλήθεια είναι όμως ότι όταν διασκεδάζεις στη δουλειά σου, γίνεσαι και πιο παραγωγική.

Στην πραγματικότητα, οι στατιστικές δείχνουν ότι η διασκέδαση στον χώρο εργασίας οδηγεί σε 51% χαμηλότερο κύκλο εργασιών και 125% λιγότερη εξάντληση. Γιατί λοιπόν οι περισσότερες εταιρίες δεν υιοθετούν και τα δύο; Ίσως γιατί ελλοχεύει ο φόβος ότι εάν υπάρξει διασκέδαση, δεν θα γίνει αρκετή δουλειά. Αυτό όμως απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, γι’ αυτό σου δίνουμε 7 συμβουλές για να πετύχεις τον συνδυασμό “εργασία και χαρά”.

Κάνε την αρχή και θέσε τις βάσεις

Εάν θέλεις ένα διασκεδαστικό εργασιακό περιβάλλον, θα πρέπει να κάνεις εσύ την αρχή ώστε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Οι περισσότεροι άνθρωποι κρύβουν μια αστεία πλευρά, αλλά επειδή φοβούνται τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι, συμμορφώνονται με μια προσωπικότητα που είναι ασφαλής και συντηρητική. Φυσικά και θέλεις να είσαι και να φαίνεσαι καλός επαγγελματίας, αλλά μπορείς να δείχνεις και την πιο χαλαρή πλευρά σου. Εάν η ενέργεια στο γραφείο είναι αποπνικτική, τότε η παραγωγικότητα κάνει βουτιά στο κενό. Κάνε την αρχή για ένα πιο διασκεδαστικό περιβάλλον και όταν “λυθούν” οι περισσότεροι συνάδελφοί σου, θα δεις πόσο πιο ευχάριστο θα γίνει το κλίμα στο γραφείο.

Όρισε προκλήσεις

Η μονοτονία δεν κάνει καλό σε κανέναν. Αν ακολουθείς καθημερινά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το πιθανότερο είναι ότι θα βαρεθείς σύντομα. Όρισε κάποιες προκλήσεις στον εαυτό σου αλλά και στην ομάδα, πρόσθεσε κάποια tasks ή άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύεις κάποιο πρότζεκτ. Αντί να ολοκληρώσεις μία δουλειά με τον συμβατικό τρόπο, προσπάθησε να γίνεις πιο γρήγορη, δημιουργική ή και τελείως εναλλακτική. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να σε οδηγήσει όλο αυτό.

Προγραμμάτισε ελεύθερο χρόνο με τους συναδέλφους σου

Αυτό μπορεί να σημαίνει να φάτε το μεσημεριανό σας γεύμα μαζί, να κάνετε διάλειμμα στην κοντινή καφετέρια ή να αναζητήσετε ένα μαγαζί για διαφορετικά σνακ. Δημιουργήστε ένα τελετουργικό γύρω από το γραφείο που δεν έχει καμία σχέση με τη δουλειά, ώστε να χαλαρώσει ο εγκέφαλός σας και να γίνετε πιο παραγωγικοί. Καθώς εσύ και οι συνεργάτες σου ισορροπείτε τον ελεύθερο χρόνο με την εργασία, θα παρατηρήσεις ότι θα ανυπομονείς να βρεθείς στη δουλειά για τις καθιερωμένες σας δραστηριότητες.

Αφιέρωσε καθημερινά λίγα λεπτά για περπάτημα

Προσπάθησε να “σπας” την καθιστική ζωή στο γραφείο, κάνοντας τακτά διαλείμματα για περπάτημα. Έτσι βοηθάς στην κυκλοφορία του αίματος, αποσυμπιέζεσαι και επανέρχεσαι ανανεωμένη και με καλύτερη διάθεση. Αν το περπάτημα σου φαίνεται απλό, δοκίμασε να κάνεις διατάσεις, ακόμα και μερικές απλές ασκήσεις όπως καθίσματα και πιέσεις.

Δημιούργησε έναν ευχάριστο χώρο εργασίας

Αυτό που βλέπεις καθημερινά επηρεάζει την απόλαυση της δουλειάς σου, οπότε μην αφήνεις τον χώρο να φαίνεται τόσο θαμπός. Διακόσμησε το γραφείο σου με αξεσουάρ και αντικείμενα που θα δώσουν χρώμα και ζωντάνια, αλλά και φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων ή motto που σε κάνουν να χαμογελάς.

Γέλα δυνατά

Η ζωή στη δουλειά δεν έχει να κάνει μόνο με την εργασία. Το γέλιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφιστείς από οποιοδήποτε εργασιακό άγχος, ενώ εξακολουθείς να εστιάζεις στο έργο σου. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το γέλιο είναι το φάρμακο για όλα, όπως και ότι μπορεί να είναι μεταδοτικό. Γι’ αυτό δεν έχεις παρά να γελάς δυνατά και να παρακινήσεις τους γύρω σου.

Κάνε κάτι καλό για τους συνεργάτες σου

Δημιούργησε ένα περιβάλλον όπου οι καλές πράξεις γίνονται συνήθεια. Ίσως κάτι του στυλ “κερνάω αυτόν τον καφέ, κερνάς τον επόμενο” ή να φέρνετε εκ περιτροπής μία σοκολάτα ή λουλούδια στο γραφείο. Ό,τι κι αν κάνετε, οι μικρές πράξεις καλοσύνης φέρνουν μόνο χαρά.

ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ/ missbloom.gr