Πώς να (μην) κοιμάστε στη δουλειά

1. Μην κάνετε εκπτώσεις στον βραδινό ύπνο

Η έλλειψη ύπνου κατά τις βραδινές ώρες επιστρέφει ως «μπούμερανγκ» κατά τη διάρκεια της ημέρας, γι΄ αυτό και πρωταρχικό στόχο πρέπει να αποτελεί η συμπλήρωση του οκτάωρου βραδινού ύπνου σε καθημερινή βάση.

2. Επενδύστε στη διατροφή

Αποφύγετε την «εύκολη λύση» της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ και ζάχαρης, τα οποία «ξεγελούν» τον οργανισμό διότι παρέχουν υψηλή ενέργεια για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια σας «ρίχνουν» σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικά. Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά και φυσικούς χυμούς, πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C, σίδηρο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, σε συνδυασμό με πολύ νερό για να έχετε ενέργεια που διαρκεί.

3. Μη «βουλιάζετε» στην καρέκλα

Το σώμα σας μπορεί να λειτουργήσει ως εξαιρετικός «μοχλός» για να βγει το μυαλό σας από τον… λήθαργο. Αν τα ωράριά σας δεν επιτρέπουν τη συστηματική οργανωμένη άσκηση, μπορείτε να εκμεταλλευθείτε οποιαδήποτε αφορμή για να ενεργοποιηθείτε σωματικά και ως αποτέλεσμα να «ξυπνήσετε» πνευματικά: προσφερθείτε να κάνετε κάποια «εξωτερική δουλειά» ώστε να περπατήσετε στον καθαρό αέρα ή βρείτε οποιαδήποτε πρόφαση για να κινηθείτε ακόμη και μέσα στο κτίριο (π.χ. για να βγάλετε φωτοτυπίες, να φτιάξετε καφέ, να μεταφέρετε έγγραφα κτλ.).

4. Κάντε ένα εγκεφαλικό «κλικ»

Η μονότονη δουλειά του γραφείου συχνά εκτελείται μηχανιστικά, ενώ το δημιουργικό τμήμα του εγκεφάλου μας κοιμάται… τον ύπνο του δικαίου. Κάνετε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα για να «ξυπνήστε» το μυαλό σας, δοκιμάζοντας μια άσκηση διαλογισμού, διαβάζοντας ένα δυσνόητο άρθρο σε μια εφημερίδα online ή λύνοντας ένα Sudoku. Βασικό είναι να αποφύγετε στο διάλειμμά σας τα- δυστυχώς, ιδιαίτερα δημοφιλή- παιχνίδια που ρίχνουν το μυαλό σε… ακόμη βαθύτερο λήθαργο, όπως Πασιέντζα, Ναρκαλιευτής, «Μahjong», «Βubbles» κτλ.

Δεν θα βαρεθείτε,αν…

1. Αναλάβετε πρωτοβουλία

Αν δεν διατυπώσετε με σαφήνεια το πρόβλημα στον προϊστάμενό σας, δεν πρόκειται ποτέ να μεταβληθούν οι εργασιακές συνθήκες σας προς μια κατεύθυνση που να σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Εξηγείστε τους λόγους για τους οποίους βιώνετε ανία και προτείνετε συγκεκριμένες εργασίες που θα μπορούσατε να αναλάβετε και οι οποίες θα αναζωπύρωναν το ενδιαφέρον και κατ΄ επέκταση την… αποδοτικότητά σας.

2. Επικεντρωθείτε στον άνθρωπο

Πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι δεν βρίσκουν πλέον ενδιαφέρον στο αντικείμενο της δουλειάς τους κατορθώνουν να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα με το να επικεντρωθούν στην ομάδα των συναδέλφων τους ή στους ανθρώπους που επηρεάζουν μέσω της εργασίας τους (π.χ. τους ασθενείς, τους πελάτες, τους μαθητές κ.λπ.) Οσο βαρετή και να είναι η δουλειά που εκτελείτε, γύρω σας υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που μπορούν να μετατρέψουν την ανία σε ζωντάνια και να σας γεμίσουν ενέργεια.

2. Αντιληφθείτε την προοπτική Συχνά μια δουλειά που στερείται δημιουργικότητας μπορεί να λειτουργεί ως αναγκαίο προστάδιο για την απόκτηση των αναγκαίων εφοδίων ώστε στα επόμενα χρόνια να μεταπηδήσετε στη «δουλειά των ονείρων σας». Ωστόσο η υπομονή και η μεθοδικότητα που απαιτούνται για να «αντέξετε» το δύσκολο αυτό στάδιο μπορεί να ενισχυθεί μόνο αν διατηρείτε διαρκώς στο μυαλό σας τον τελικό στόχο για τον οποίο πασχίζετε και τις μελλοντικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά σας.