Πώς να φτιάξεις ένα βιογραφικό σε 6 εύκολα βήματα

Η σύνταξη ή η ανανέωση του βιογραφικού σου σημειώματος αποτελεί το πρώτο στάδιο από το οποίο χρειάζεται να ξεκινήσεις όταν βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας. Αν όμως επιθυμείς να εξασφαλίσεις την ευκαιρία μιας πρώτης συνέντευξης για τη θέση εργασίας που αποζητάς, το να γνωρίζεις πως να συντάξεις σωστά ένα βιογραφικό σημείωμα, μπορεί να αποδειχθεί ο καταλύτης που θα σε οδηγήσει στον στόχο σου. Με άλλα λόγια, το βιογραφικό σημείωμα και ενδεχομένως η συνοδευτική επιστολή σου αποτελούν βασικά πρώτα στάδια με τα οποία μπορείς να προωθήσεις τον εαυτό σου κατα τη διαδικασία εύρεσης εργασίας.
Είτε συντάσσεις το βιογραφικό σου από την αρχή είτε απλά θέλεις να το ανανεώσεις για την αναζήτηση εργασίας, τα παρακάτω βήματα πιθανότατα να σε βοηθήσουν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Εισαγωγή
Υπάρχουν αρκετά άρθρα σχετικά με συμβουλές σύνταξης βιογραφικού σημειώματος που θα σου πουν το ίδιο πράγμα: Ξεκίνησε με τα στοιχεία επικοινωνίας σου. Το όνομα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φυσικά, αν υπάρχει, το προφίλ στο Linkedin. Εάν όμως επιθυμείς οι σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού να εξετάσουν περισσότερο το βιογραφικό σου σημείωμα, χρειάζεται κάτι που θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον και να τους προτρέψει να συνεχίσουν να το διαβάζουν.

Πλέον οι HR Managers αλλά και οι σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού περιμένουν να δουν μια σύντομη, “πιασάρικη” παράγραφο που μοιάζει περισσότερο με μια σύντομη βιογραφία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνοψίσεις την εμπειρία σου, την εκπαίδευσή σου, τις σχετικές ικανότητες για τη θέση που ψάχνεις και το στοιχείο εκείνο που θεωρείς ότι θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους άλλους υποψηφίους. Μετέπειτα, μπορείς να αναπτύξεις περαιτέρω τα προσόντα σου στο βιογραφικό σου σημείωμα, καθώς και στη συνοδευτική επιστολή, εφόσον σου ζητηθεί.
Κυρίως σώμα
Ο κύριος όγκος του βιογραφικού σου σημειώματος χρειάζεται να επικεντρώνεται στην εργασιακή σου εμπειρία. Επομένως, θα ήταν χρήσιμο να καταχωρήσεις τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σου με χρονολογική σειρά, από την πιο πρόσφατη έως την παλαιότερη, αναφέροντας τις εταιρείες στις οποίες εργάστηκες καθώς και τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αν τυχόν είχαν. Τέλος, χρειάζεται να περιγράψεις συνοπτικά σε bullet τη θέση που εργάστηκες, όπως ποιά ήταν τα κύρια καθήκοντά σου αλλά και κάποιες από δεξιότητές σου. Θα μπορούσες επίσης να συμπεριλάβεις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ωφέλησες με την συμμετοχή σου ένα project της ομάδας σου ή την εταιρεία γενικότερα. Για παράδειγμα, μπορείς να καταγράψεις συγκεκριμένα παραδείγματα και ποσοτικά αποτελέσματα. Μην αναφέρεις απλώς, για παράδειγμα, την επίβλεψη της διαχείρισης του έργου. Αντ ‘αυτού, καλό είναι να δώσεις μια συνοπτική και συγκεκριμένη περιγραφή του project και ποιός ήταν ο ρόλος σου σε αυτό. (π.χ. “Διευθυντής project για μια ομάδα έξι ατόμων με ακριβής τήρηση της προθεσμίας”) και συγκεκριμένα ποσοστά για να δείξεις τα αποτελέσματα της δουλειάς σου, όπως για παράδειγμα την εξοικονόμηση των δαπανών που πέτυχες για τον εργοδότη σου ή το ποσοστό αύξησης των εσόδων από τις πωλήσεις που πραγματοποίησες. Ο στόχος είναι να δείξεις ότι έκανες τη διαφορά στην ομάδα σου.
Δεξιότητες
Μην ξεχνάς ότι οι διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για τη πορεία της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας. Η αποτελεσματική γραπτή και προφορική επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η διαχείριση του χρόνου, η δημιουργικότητα και οι ικανότητες επίλυσης προβλημάτων αποτελούν πολύτιμες δεξιότητες στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον. Είναι σημαντικό να τα προσθέσεις στο βιογραφικό σου σημείωμα. Αλλά πώς μπορείς να τα παρουσιάσεις χωρίς να κάνεις μια επιγραμματική αναφορά σ’ αυτά τα προσόντα;
Ένα καλογραμμένο βιογραφικό σημείωμα και μια συνοδευτική επιστολή είναι η αρχή. Και τα δύο αυτά αρχεία, αν είναι επιμελώς γραμμένα, χωρίς γραμματικά και ορθογραφικά λάθη και προσαρμοσμένα στον ρόλο για τον οποίο υποβάλλεις την αίτηση σου, θα είναι μια σαφής επίδειξη των δεξιοτήτων σου στην γραπτή έκφραση. Τέλος, αν διαθέτεις προφίλ στο LinkedIn, μπορείς να ζητήσεις από κάποιους τωρινούς ή πρώην συναδέλφους σου ή γενικά συνεργάτες από το επαγγελματικό σου δίκτυο, να γράψουν συστάσεις και να κάνουν κάποια αναφορά στη δημιουργικότητά σου, στις ηγετικές σου ικανότητες, στο ομαδικό σου πνεύμα ή στην καλή συνεργασία σου αλλά και σε άλλες παρόμοιες ικανότητες.
Γλώσσες – Ενδιαφέροντα
Τόνισε τα ταλέντα σου που σχετίζονται με τη θέση ή την εταιρεία που στοχεύεις. Οι γνώσεις μιας δεύτερης ή ακόμα και μιας τρίτης ξένης γλώσσας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να σου δώσουν την ευκαιρία να περάσεις από συνέντευξη εάν η εταιρεία έχει διεθνείς δραστηριότητες. Η συμμετοχή σου ως διοργανωτής σε μια εκδήλωση (φιλανθρωπική ή αθλητική), μπορεί να φανερώσει δεξιότητες ηγεσίας και κοινωνικοποίησης. Όποιο και αν είναι το πάθος σου, χρησιμοποίησε τις μοναδικές σου ικανότητες και εμπειρίες για να ξεχωρίσεις.
Ωστόσο μην υπερβάλλεις στη λίστα των προσωπικών σου δραστηριοτήτων. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού προσπαθούν να σχηματίσουν μια ιδέα από την προσωπικότητα των υποψηφίων με αυτόν το τρόπο. Αλλά μην ξεχνάς ότι το βιογραφικό σου είναι επαγγελματικό έγγραφο. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, αν είσαι λογιστής να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου την εθελοντική σου εργασία σε ένα καταφύγιο ζώων, αλλά μόνο σε περίπτωση που η δραστηριότητα σου αυτή είναι σχετική με τη θέση που κάνεις αίτηση και θα βοηθήσει την υποψηφιότητα σου.
Λέξεις – Κλειδιά
Ενδεχομένως κάποιες εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού να ανιχνεύουν τα βιογραφικά που τους ενδιαφέρουν για να καλύψουν μια θέση μέσω λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιούνται στις θέσεις εργασίας που έχουν δημοσιεύσει. Οπότε, μια επιπλέον συμβουλή θα ήταν να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου σύμφωνα με την περιγραφή της θέσης εργασίας που σε ενδιαφέρει και ταιριάζει σε σένα σύμφωνα με τα προσόντα σου και την επαγγελματική σου εμπειρία. Για παράδειγμα, αν ένας εργοδότης αναζητά μέσω την αγγελίας του έναν υποψήφιο που να έχει εμπειρία στην “Οργάνωση και επεξεργασία ηλεκτρονικών αρχείων της εταιρείας”, χρησιμοποιήστε την ίδια διατύπωση στο βιογραφικό σου αντί για μια πιο απλή φράση όπως η “διαχείριση ηλεκτρονικού εγγράφου”
Διόρθωση
Έχεις φτιάξει το βιογραφικό σου σημείωμα και είσαι έτοιμος να υποβάλλεις την αίτησή σου; Περίμενε λίγα λεπτά ακόμα. Όταν ένας υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού αξιολογεί καθημερινά πάνω από δέκα ή και περισσότερα βιογραφικά δεν χρειάζεται πολλούς λόγους για να αποσύρει την υποψηφιότητά σου. Είναι καλό να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να ξαναδιαβάσεις σχολαστικά το βιογραφικό σου από την αρχή και να διορθώσεις τυχόν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Ακόμα και τα στοιχεία επικοινωνίας σου! Φαντάσου να έχεις ξεχάσει ένα ψηφίο από το τηλεφωνικό σου νούμερο ή να μην έχεις γράψει σωστά το e-mail; Επιπλέον, βεβαιώσου ότι όλο το κείμενο έχει την ίδια γραμματοσειρά και είναι ομοιόμορφα γραμμένο. Τέλος, μπορείς να ζητήσεις από έναν φίλο να ελέγξει και αυτός το βιογραφικό σου σημείωμα. Ένα απλό τυπογραφικό λάθος μπορεί να αφαιρέσει τις πιθανότητες να περάσει η αίτησή σου στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης.
Πηγή: randstad