Πως απαντάμε στην ερώτηση «πείτε κάτι για τον εαυτό σας;»

«Πες μου κάτι για τον εαυτό σου» είναι μια ερώτηση που θα σας τεθεί σε κάθε συνέντευξη για δουλειά. Ως διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας εύρεσης στελεχών, έχω συμμετάσχει σε χιλιάδες συνεντεύξεις με υποψηφίους για πρόσληψη τα τελευταία 20 χρόνια. Και η καλύτερη απάντηση που έλαβα ποτέ ήταν: «Σκαρφάλωσα στα ψηλότερα βουνά κάθε ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ».

Προφανώς και είναι εντυπωσιακό το επίτευγμα, και δεν μπορείς να μην αισθανθείς δέος για κάποιον που κατάφερε κάτι τέτοιο. Όμως, δεν ήταν το επίτευγμα αυτό καθαυτό ο λόγος που η συγκεκριμένη απάντηση ξεχωρίζει από κάθε άλλη.

Πολλοί άνθρωποι απαντούν στο ερώτημα «Πες μου κάτι για τον εαυτό σου» μιλώντας για άλλη μια φορά για το βιογραφικό τους.

Η συγκεκριμένη υποψήφια, όμως, μοιράστηκε κάτι που έδειχνε ποια ήταν πραγματικά, πέρα από ένα βιογραφικό σημείωμα: ένα άτομο περιπετειώδες και πειθαρχημένο, με περιέργεια και με έμφαση στον στόχο. Επιπλέον, ήταν σαφές ότι είχε την ικανότητα να εφαρμόσει διδάγματα που είχε αντλήσει από προηγούμενες εμπειρίες.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όταν της ζήτησα να μου πει την πρώτη σκέψη που της ήρθε στο μυαλό όταν έφτασε στην κορφή του Έβερεστ, δεν μου απάντησε με τρόπο ασαφή ή δήθεν φιλοσοφημένο. Αντιθέτως, γέλασε και είπε: «Πώς στο καλό θα κατέβω από εδώ;». Η απάντηση αυτή έδειξε την ικανότητά της να αλληλεπιδρά με άλλους με χιούμορ και ταπεινότητα.

Αμέσως μετά την απάντησή της γνώριζα ότι είχε δεξιότητες που κάθε ομάδα θα ήθελε να διαθέτει στους κόλπους της, κι όλο αυτό συνέβη σε μια συνομιλία που διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό.

Όσο για σας, δεν χρειάζεται να είστε παγκοσμίου κλάσης ορειβάτης για να ξεχωρίσετε σε μια συνέντευξη για δουλειά. Φροντίστε, καταρχήν, να μιλήσετε για μια προσωπική πτυχή σας. Ως προς τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα, να είστε σίγουρος ότι ο υπεύθυνος πρόσληψης θα έχει διαβάσει το βιογραφικό σας και θα σας ρωτήσει σχετικά με αυτά. Η προτροπή «πες μου κάτι για τον εαυτό σου» είναι μια πρόσκληση να μοιραστείτε κάτι σχετικό με τη ζωή σας εκτός δουλειάς.

Επίσης, επιλέξτε να αναφερθείτε σε κάτι που δεν είναι βαρετό. Όλοι μας έχουμε κάποια ενδιαφέρουσα πτυχή. Έχω ακούσει ανθρώπους να μου λένε εντυπωσιακά πράγματα για τις ασχολίες τους, από παγκοσμίου κλάσης σεφ μέχρι καλλιτέχνες χαρακτικής σε πάγο. Αν το επίτευγμα που θα μοιραστείτε δείχνει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του εαυτού σας κι αν μπορείτε να το συνδέσετε με την επόμενη δουλειά σας, τότε μη διστάσετε να αναφερθείτε σ’ αυτό.

του Gary Burnison (fortune.gr)