«Ναι» στην τηλεργασία, αλλά όχι μόνιμα και με νόμο

Οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι αναγνωρίζουν την ανάγκη αξιοποίησης της δυνατότητας της τηλεργασίας, ως προσωρινό μέτρο περιορισμού των επαφών στους χώρους εργασίας και συγκράτησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όμως δεν πρόκειται να δεχθούν να επιβληθεί η τηλεργασία σε μακροπρόθεσμη βάση και κυρίως όχι με νομοθετική ρύθμιση.


Βρες σήμερα τις κατηγορίες όλων των επαγγελματικών κλάδων στο kariera.com.cy και ανακάλυψε την ιδανική θέση εργασίας για εσένα, σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις. Από ΛογιστέςΕλεγκτές και επαγγελματίες του marketing, έως barista, επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και πωλητές, βρίσκουν καθημερινά την ευκαιρία για τη νέα τους καριέρα!


Ακόμα και σε περίπτωση που ο υπουργός Υγείας κρίνει σκόπιμο να εκδώσει διάταγμα που να υποχρεώνει ποσοστό εργαζομένων ανά επιχείρηση (όπου αυτό είναι δυνατό) να απασχολούνται από το σπίτι, οι εργοδότες θα συμμορφωθούν, παρόλο ότι εκτιμούν πως ορθότερο θα ήταν να περιοριστεί η κυβέρνηση σε σχετικές εκκλήσεις (όπως έπραξε το βράδυ της Τετάρτης ο Κωνσταντίνος Ιωάννου) και σε διαβούλευση με τις επιχειρήσεις για μείωση του αριθμού των εργοδοτουμένων που θα παραμείνουν στους χώρους εργασίας. Ήδη οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι έχουν απευθυνθεί με εγκυκλίους στα μέλη τους και ζήτησαν αξιοποίηση του μέτρου της τηλεργασίας, όπου αυτό είναι δυνατό, και του μέτρου της βάρδιας, αλλά και δημιουργία νέων διαρρυθμίσεων στους χώρους εργασίας, ώστε να περιορίζονται οι επαφές μεταξύ εργοδοτουμένων αλλά και επισκεπτών.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση (τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας) θα προτιμούσαν η τηλεργασία να μην αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια κάθε εργοδότη, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνονται τις αντιδράσεις των εργοδοτών και τις επισημάνσεις τους ότι πριν υιοθετηθεί ευρέως και σε μακροπρόθεσμη βάση η τηλεργασία θα πρέπει να προωθηθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων, τη διασφάλιση του απορρήτου των επαγγελματικών δεδομένων και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Επιθυμία της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ είναι τα θέματα τηλεργασίας να ρυθμιστούν στο πλαίσιο διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, μέσω των συλλογικών συμβάσεων και όχι μέσω νομοθεσίας ή διαταγμάτων.

Στο πλαίσιο χθεσινών δηλώσεων ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου εκτίμησε ότι περίπου το 40% με 50% των κυπριακών επιχειρήσεων έχει εκ πρώτης όψεως τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις συστάσεις του υπουργού Υγείας για τηλεργασία και άλλα μέτρα κυλιόμενης απασχόλησης. Ο κ. Αντωνίου, πάντως, είπε πως η τηλεργασία δεν μπορεί να περιοριστεί στη χρήση ενός φορητού υπολογιστή στο σπίτι. Θα πρέπει, εξήγησε, να ελεγχθεί ότι ο χώρος στον οποίο θα απασχολείται ο υπάλληλος είναι κατάλληλος για εργασία, ότι δεν επιβαρύνεται οικονομικά ο εργαζόμενος και ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα εκατέρωθεν.