Μεγάλες επιχειρήσεις ίσως επιλέξουν απολύσεις

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μεγάλες που σκέφτονται να μην αξιοποιήσουν ή που έχουν ήδη αποφασίσει να μην αξιοποιήσουν τα κρατικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Βασική αιτία το γεγονός πως αν τη χρησιμοποιήσουν, ουσιαστικά δεσμεύονται να μην κάνουν απολύσεις. Με το μέλλον να φαντάζει αβέβαιο, αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις θεωρούν πως ενδεχομένως να είναι δύσκολο να αποφύγουν τις απολύσεις σε 4-5 μήνες από σήμερα.

Αντίστοιχα, αντικίνητρο για χρήση των κρατικών μέτρων αποτελεί και το γεγονός ότι ένα ποσοστό 10% του προσωπικού των επιχειρήσεων δεν καλύπτεται από τα μέτρα. Για κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις αυτό μπορεί να συνεπάγεται πέραν των 100-150 υπαλλήλων. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι τα σχέδια στήριξης δεν καλύπτουν τους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους σε διευθυντικές θέσεις, σημαίνει ότι τα μισθολόγια με υψηλό κόστος παραμένουν πλήρως στην επιχείρηση για να καλυφθούν.

Αυτό που ζητούν κάποιες επιχειρήσεις είναι να περιληφθούν κι αυτά στα στελέχη στα σχέδια του κράτους ή να γίνει ρύθμιση του θέματος μέσω διαταγμάτων που μπορεί να εκδώσει η υπουργός Εργασίας.

Θεωρούν πως η κάλυψη κατά 60% του 100% των υπαλλήλων και η συμπερίληψη των διευθυντικών στελεχών στα σχέδια, θα βοηθούσε στο να μην προχωρήσουν σε απολύσεις και να ενταχθούν τελικά στα κυβερνητικά σχέδια.

Ένα άλλο ερώτημα που θέτουν, είναι τι τελικά θα γίνει με τους υπαλλήλους τους που θα απολυθούν, εάν τελικά δεν ενταχθούν στα κυβερνητικά σχέδια. Θα ισχύσει κανονικά η διαδικασία για ανεργιακό; Υπενθυμίζεται πως στόχος των κυβερνητικών μέτρων, όπως εξήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι να μην γίνουν απολύσεις.

Philenews/Insider