
Insider/Aδάμος Αδάμου
Με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης, όσον αφορά τη ρύθμιση με νομοθεσία της τηλεργασίας στην Κύπρο, συνέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή η Τριμερής Τεχνική Επιτροπή που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.
Ως γνωστό, επικεφαλής της Τριμερούς Τεχνικής Επιτροπής ορίστηκε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Άντης Αποστόλου και σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι των συντεχνιών αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων. Ενόψει της νέας συνάντησης, το Υπουργείο Εργασίας, μαζί με την πρόσκληση, απέστειλε εκ νέου στους κοινωνικούς εταίρους τον ελληνικό νόμο για το θέμα της τηλεργασίας. Στόχος της συνάντησης, που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί, θα είναι η ανταλλαγή απόψεων και η διαμόρφωση κοινών εισηγήσεων προς την υπουργό Εργασίας, με στόχο την ετοιμασία κυβερνητικού νομοσχεδίου για την τηλεργασία, το οποίο θα τεθεί ενώπιον νέας συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου απέρριψε το αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων για υιοθέτηση της συμφωνίας πλαίσιο που επιτεύχθηκε πριν χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τηλεργασία και επέμενε στην ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης. Εξάλλου, οι κοινωνικοί εταίροι είχαν ήδη αποστείλει τις θέσεις τους επί του νόμου της Ελληνικής Δημοκρατίας για το θέμα, οι οποίες θα κοινοποιηθούν σε όλα τα μέρη, πριν τη συνάντηση που προγραμματίστηκε για την Παρασκευή.
Η ελληνική νομοθεσία, όπως γράψαμε ξανά, διασφαλίζει μεταξύ άλλων πως η τηλεργασία συμφωνείται μεταξύ των δύο μερών – εργαζόμενου και εργοδότη – και δεν επιβάλλεται.
Σύμφωνα με το ίδιο πλαίσιο, κατ’ εξαίρεση, εφόσον η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, η τηλεργασία μπορεί να εφαρμόζεται και για λόγους υγείας. Συγκεκριμένα, είτε «μετά από απόφαση του εργοδότη, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η συνδρομή των οποίων διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού και για όσο χρόνο διαρκούν οι λόγοι αυτοί» αλλά και μετά από αίτημα του ίδιου του εργαζομένου, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου της υγείας του, ο οποίος θα αποφευχθεί αν εργάζεται μέσω τηλεργασίας και όχι στις εγκαταστάσεις του εργοδότη και για όσο χρόνο διαρκεί ο κίνδυνος αυτός.
Το δικαίωμα του εργαζόμενου στην αποσύνδεση
Το ελληνικό νομοσχέδιο διασφαλίζει επίσης και το δικαίωμα στην αποσύνδεση λόγω τηλεργασίας. Για το συγκεκριμένο, το πλαίσιο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αναφέρει πως ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο δικαίωμά του να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και, ιδίως, να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του. Διευκρινίζεται περαιτέρω πως απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης. Το ίδιο πλαίσιο διευκρινίζει επίσης πως, κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργαζόμενο, ήτοι το κόστος του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού και της αποκατάστασης των βλαβών.
Ποια 3 πράγματα συνιστά η Google για την παραγωγικότητα;
Η παραγωγικότητα είναι μια δεξιότητα που μπορεί να τελειοποιηθεί. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη δημιουργία θετικών εργασιακών συνηθειών που είναι ρεαλιστικό να διατηρούνται όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από το αν είστε έμπειρο στέλεχος ή μόλις ξεκινάτε την καριέρα σας.
Όπως πολλοί από εμάς μάθαμε τα τελευταία δύο χρόνια, το να είσαι παραγωγικός μπορεί να είναι πολύ δύσκολο όταν συμβαίνει κάτι απροσδόκητο. Για αυτό, η κατοχή ορισμένων βασικών δεξιοτήτων παραγωγικότητας είναι εξαιρετικά σημαντική.
Αυτές οι δεξιότητες θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα όλα τα κινούμενα μέρη της ζωής. Έχοντας αυτό κατά νου, παρακάτω είναι τρεις συμβουλές παραγωγικότητας που πρέπει να ακολουθήσουμε για την νέα χρονιά σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς της Google:
Διαχείριση χρόνου για μεγάλα και για μικρά tasks
Όλοι έχουμε κολλήσει σε έναν αρνητικό κύκλο αναβλητικότητας όταν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη ή χρονοβόρα εργασία. Το να αντιμετωπίσεις την εργασία κατά μέτωπο φαίνεται πολύ τρομακτικό και μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το αναβάλλουμε για αργότερα και επικεντρωνόμαστε σε άλλα λιγότερο επείγοντα θέματα. Καθώς πλησιάζει η προθεσμία, γινόμαστε ακόμη πιο ανήσυχοι, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αναβλητικότητα.
Εκτός από το προφανές μειονέκτημα της απώλειας μιας προθεσμίας, η αναβλητικότητα μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο μας αποτελεσματικά. Ένας τρόπος για να την αποτρέψετε είναι να προσδιορίσετε τις ώρες που είστε πιο παραγωγικοί και να οργανώσετε τις απαιτητικές εργασίες σας για εκείνη την ώρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να δεσμεύσετε το χρόνο διακοπής για μικρότερες, πιο κοσμικές εργασίες ή για συναντήσεις με χαμηλότερη ενέργεια, όπως ένα καφέ με έναν συνάδελφο.
Η διαχείριση χρόνου είναι μια απίστευτα χρήσιμη δεξιότητα. Παρόλο αυτά, η διατήρηση του focus μας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι, αναμφισβήτητα, ακόμη πιο σημαντική.
Μπορούμε να προβλέψουμε κάποιους περισπασμούς αποδεχόμενοι ότι θα συμβούν και μαθαίνοντας πώς να τους διαχειριζόμαστε. Συμβουλές συγκέντρωσης, όπως η διατήρηση ενός μόνο tab ανοιχτού και οι ειδοποιήσεις σίγασης θα κάνουν θαύματα για να ελαχιστοποιήσουν τους περισπασμούς και να αποτρέψουν την αναβλητικότητα.
Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο να κάνετε μια λίστα με τις υποχρεώσεις σας το προηγούμενο βράδυ. Γνωρίζοντας τι σας περιμένει, θα σας είναι πιο εύκολο να ιεραρχήσετε τις εργασίες σας και να υπολογίσετε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για κάθε μία.
Γίνετε παραγωγικότεροι για τον εαυτό σας
Ο καθένας έχει διαφορετικό στυλ εργασίας και η κατανόηση του τι λειτουργεί για εσάς (και τι όχι) θα σας βοηθήσει να βρείτε τις συνήθειες παραγωγικότητας που ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε έργα στα οποία ήσασταν πιο παραγωγικοί.
Με τι ασχολείστε και πώς πετύχατε τους στόχους σας; Πώς μείνατε οργανωμένοι και με κίνητρο; Θα πρέπει επίσης να αναλογιστείτε περιπτώσεις όπου ίσως δεν ήσασταν τόσο παραγωγικοί ή δυσκολευτήκατε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να εντοπίσετε τυχόν επαναλαμβανόμενα θέματα.
Το βασικότερο από όλα είναι ότι η παραγωγικότητα είναι μια διαδικασία αυτοβελτίωσης. Εν ολίγοις, η παραγωγικότητα είναι κάτι το οποίο το βελτιώνετε για εσάς και όχι για τρίτα πρόσωπα.