Κατώτατος μισθός με περίοδο χάριτος

Αδάμος Αδάμου /Insider

Το πλαίσιο με το οποίο θα υιοθετηθεί ο εθνικός κατώτατος μισθός αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα η κυβέρνηση, ωστόσο η εφαρμογή της μεταρρύθμισης αναμένεται να ακολουθήσει σε μερικούς μήνες, αφού θα δοθεί περίοδος προσαρμογής των επιχειρήσεων.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για εθνικό κατώτατο μισθό, βάσει και του προεκλογικού προγράμματός της, συζητήθηκε εκ νέου χθες στη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, υπό την προεδρία της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία επιβεβαίωσε εκ νέου την κυβερνητική δέσμευση και πώς αυτή θα συνδέεται με το εθνικό διάμεσο μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στη χθεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος η υπουργός σημείωσε πως η ρύθμιση του εθνικού κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί σύντομα, εκτιμώντας πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα βοηθήσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις, αφού θα συνδράμει και στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Το ύψος που θα έχει ο εθνικός κατώτατος μισθός, που θα αφορά όλα τα επαγγέλματα, φαίνεται να μην αποκαλύφθηκε ούτε και χθες, αλλά η υπουργός επανέλαβε, όπως αναφέρθηκε, πως αυτός θα συνδέεται με τον εθνικό διάμεσο μισθό, ο οποίος το 2020 ανερχόταν στα 1.573 ευρώ.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί ο εθνικός κατώτατος μισθός να ανέλθει στο 60% του διάμεσου μισθού, ποσοστό στο οποίο φαίνεται να προκρίνουν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Εργασίας, ο εθνικός κατώτατος μισθός αναμένεται να ανέλθει στα 944 ευρώ περίπου. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός, που αφορά μόνο συγκεκριμένα επαγγέλματα, ανέρχεται στα 870 ευρώ και ανεβαίνει στα 924 ευρώ (μεικτά) μετά από περίοδο έξι μηνών. Ως εκ τούτου, εκτιμάται πως η εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού θα υπερβαίνει τα πιο πάνω ποσά, όπως είναι και η θέση των συντεχνιών.

Πάντως, αυτό που φαίνεται επίσης να ξεκαθάρισε χθες είναι πως οι ανακοινώσεις που θα γίνουν σύντομα θα αφορούν το πλαίσιο για εισαγωγή του εθνικού κατώτατου μισθού και ο μηχανισμός αναθεώρησης και υπολογισμού του -ζητήματα που ανέπτυξε χθες ο αναλογιστής που συνεργάζεται με την κυβέρνηση- και πως η εφαρμογή του θα πάρει μερικούς μήνες παράταση, προκειμένου να μην ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στις επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν μια σειρά από ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και σε άλλα έξοδά τους, εξαιτίας και του Ουκρανικού. Πάντως, για το θέμα, και μετά τη νέα παρουσίαση που έγινε χθες, οι κοινωνικοί εταίροι -συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις- αναμένεται να στείλουν τελικές απόψεις στην υπουργό τις επόμενες ημέρες.

 Γονική άδεια μετ’ απολαβών, θέσπιση τηλεργασίας και άλλα

Απόψεις προς την υπουργό Εργασίας αναμένεται να αποστείλουν οι κοινωνικοί εταίροι και για τα νομοσχέδια που τέθηκαν χθες ενώπιόν τους, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στην τηλεργασία, στη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, αλλά και στην υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για γονική άδεια μετ’ απολαβών.

Τα πιο πάνω θέματα, μαζί με τον κατώτατο μισθό αλλά και το Σχέδιο Φροντίδας Παιδιών, ήταν στη χθεσινή ατζέντα του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, σύμφωνα και με σχετικό tweet της υπουργού Εργασίας, η οποία τα χαρακτήρισε σημαντικά θέματα που, όπως έγραψε, βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Όσον αφορά τη γονική άδεια μετ’ απολαβών, όπως γράψαμε πρόσφατα, το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε, με τίτλο «ο περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και ιδιωτικής Ζωής (εναρμονιστικός) Νόμος του 2022» στοχεύει στην υιοθέτηση της Οδηγίας για συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, που πρέπει να υιοθετηθεί το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο. Η σχετική Οδηγία προβλέπει, μεταξύ άλλων, πληρωμένη άδεια δύο μηνών για εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι οκτώ χρόνων, πληρωμένο επίδομα πατρότητας που ήδη υφίσταται στη χώρα μας και σειρά άλλων διευκολύνσεων για νεαρά ζευγάρια, όπως επιλογή για ευέλικτες μορφές απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως η τηλεργασία, αλλά και διασφάλιση του δικαιώματος απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας ή και για φροντίδα άλλου μέλους της οικογένειας. Σε πρώτη φάση, η πληρωμένη γονική άδεια θα αφορά περίοδο ενάμιση μήνα, ενώ μέχρι και το καλοκαίρι του 2024 θα αυξηθεί στους δύο μήνες. Σημειώνεται ότι σήμερα η γονική άδεια μπορεί μεν να λαμβάνεται, αλλά είναι άνευ απολαβών και ως εκ τούτου δεν γίνεται χρήση της από τους εργαζομένους.