Κατώτατος και κατά της αδήλωτης

Αδάμος Αδάμου/Insider

Η στήριξη, ιδιαίτερα στις μέρες ακρίβειας που διανύουμε, των ανοργάνωτων εργαζομένων και γενικά των πιο ευάλωτων είναι μόνο ένας από τους λόγους για την ανάγκη καθιέρωσης εθνικού κατώτατου μισθού. Άλλος ένας λόγος, όπως προκύπτει από πρόσφατη παρέμβαση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι και η καταπολέμηση των «μαύρων» χρημάτων στην αγορά και της παραοικονομίας γενικότερα.

Με σχόλιο του στο twitter, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σχολίαζε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αδήλωτη οικονομία, αναφέροντας πως αυτά συμβαδίζουν και με μελέτη της ΕΚΤ «που δείχνει πως το 1/4 της οικονομίας περίπου είναι μαύρα» και υποδεικνύοντας πως αυτό αποτελεί «άλλον έναν λόγο για κατώτατο μισθό».

Τα ίδια ανέφερε, μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, υποστηρίζοντας πως ο εθνικός κατώτατος μισθός θα μπορέσει σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει την παραοικονομία, παρατηρώντας πως στη χώρα, και σε συγκεκριμένους τομείς, υπάρχει ακόμα πολλή αδήλωτη εργασία, φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, ο εθνικός κατώτατος μισθός θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα εργαλείο για πάταξη των πιο πάνω φαινομένων, που στερούν εισοδήματα από το κράτος αλλά και ωφελήματα από τους εργαζόμενους. Ο κ. Περσιάνης τόνισε όμως, την ίδια ώρα, πως έχει σημασία το ύψος και οι λεπτομέρειες που θα τεθούν για τον εθνικό κατώτατο μισθό, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις και μεγάλες πιέσεις στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στην αγορά εργασίας.

Μπαράζ επαφών από σήμερα

Οι λεπτομέρειες αυτές αλλά και το ύψος που θα οριστεί για τον εθνικό κατώτατο μισθό είναι αυτά που θα συζητηθούν στο διήμερο επαφών του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, που αρχίζουν σήμερα. Ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος θα έχει σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με όλες τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις και συγκεκριμένα με τις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, για συζήτηση του θέματος και για ανταλλαγή απόψεων. Το απόγευμα, σήμερα, ο κ. Κούσιος αναμένεται να δει όλες τις συντεχνίες μαζί και όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις σε ξεχωριστές συναντήσεις.

Αύριο Παρασκευή, βάσει της διαδικασίας που αποφασίστηκε, ο υπουργός Εργασίας θα έχει στις 11 το πρωί κοινή συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για το θέμα και δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης αυτή να συνεχιστεί και το Σάββατο. Μετά το διήμερο επαφών, αναμένεται πως θα γίνουν γνωστές και οι προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει δεσμευτεί και προεκλογικά πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή εθνικού κατώτατου μισθού με διάταγμα που θα εκδοθεί στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας και χωρίς τη μεσολάβηση της Βουλής. Ο κ. Κούσιος είχε δηλώσει πριν μερικές μέρες στη Βουλή πως δεν θα πρέπει να αναμένεται πλήρης συμφωνία των κοινωνικών εταίρων επί όλων των θεμάτων, καθώς οι διαφορές τους είναι σε αρκετά σημεία σημαντικές. Αυτό που διεφάνη μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας είναι ότι μετά τον διάλογο η κυβέρνηση θα πάρει την ευθύνη και θα λάβει τις αποφάσεις που η ίδια κρίνει επιβεβλημένες για τον κατώτατο μισθό.

Για το κρίσιμο διήμερο των επαφών που αρχίζουν σήμερα ήταν ενδεικτικός ο χθεσινός κύριος τίτλος της εφημερίδας της ΣΕΚ: «Η ώρα της αλήθειας για τον εθνικό κατώτατο μισθό».