Φαγητό στην εργασία: τα υπέρ και τα κατά

Πολλοί εργαζόμενοι επιθυμούν να εξοικονομήσουν χρόνο τρώγοντας στο γραφείο τους, ενώ άλλοι ενοχλούνται από τη μυρωδιά ενός σάντουιτς τόνου, ή ενός μπολ με γεμιστά,

Το φαγητό στην εργασία μπορεί να είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Πολλοί εργαζόμενοι επιθυμούν να εξοικονομήσουν χρόνο τρώγοντας στο γραφείο τους, ενώ άλλοι ενοχλούνται από τη μυρωδιά ενός σάντουιτς τόνου, ή ενός μπολ με γεμιστά, του διπλανού τους. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν δωρεάν παροχή τροφίμων και ποτών ως επίδομα εργασίας, ενώ άλλες επιμένουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι το τσάι και τον καφέ τους. Ενώ πολλές επιχειρήσεις ενδέχεται να θέλουν να αγνοήσουν τα ζητήματα που αφορούν το φαγητό στο χώρο εργασίας, όταν πρόκειται για το ηθικό και την απόδοση των εργαζομένων, ίσως είναι καλύτερο να ασχοληθούν και με αυτή την παράμετρο.

Ορισμένες εταιρείες παρέχουν στους υπαλλήλους επιδοτούμενες καφετέριες ή δωρεάν ποτά και σνακ ως είδος παροχών. Για παράδειγμα, η έδρα της Google στο Mountain View της Καλιφόρνια διαθέτει 15 καφετέριες που προσφέρουν δωρεάν γεύματα στους υπαλλήλους. Η παροχή δωρεάν φαγητού μπορεί να αυξήσει το ηθικό των εργαζομένων και επίσης να διατηρήσει τους υπαλλήλους επί τόπου ή στα γραφεία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τον χρόνο που περνούν στο μεσημεριανό γεύμα ή στο διάλειμμα. Σε μια μικρή εταιρεία, η προσφορά ενός σνακ ή ενός κουτιού μπισκότων το απόγευμα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο ηθικό, με ένα δωρεάν γεύμα.

Υγιεινή διατροφή

Οι εργοδότες αρχίζουν να αναγνωρίζουν την αξία της ενθάρρυνσης των εργαζομένων τους να είναι πιο υγιείς, μέσω της υγιεινής διατροφής. Οι πιο υγιείς εργαζόμενοι μπορούν να μεταφραστούν σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης υγείας, υψηλότερη παραγωγικότητα και λιγότερες απουσίες. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2010 από το Διαδικτυακό παντοπωλείο Peapod, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που απάντησαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι η διαθεσιμότητα ανθυγιεινών σνακ στο γραφείο αποτελεί εμπόδιο στην υγεία. Για να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να τρώνε υγιεινά τρόφιμα, οι επιχειρήσεις μπορούν να παρέχουν υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, γιαούρτι και πράσινο τσάι, αντί για σόδες και αναψυκτικά, ή να πραγματοποιήσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την υγιεινή διατροφή.

Εθιμοτυπία φαγητού

Σε ορισμένα γραφεία, ειδικά σε ανοιχτούς χώρους εργασίας, μπορεί να υπάρχει ένταση όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να φάνε στο γραφείο τους. Αυτό μπορεί να προέλθει από τη μυρωδιά ορισμένων τροφίμων, τον θόρυβο του φαγητού ή τους ανθρώπους που απλά δεν τους αρέσει να βλέπουν άλλους να τρώνε συνεχώς. Ψίχουλα και ποτά που χύνονται σε υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό μπορεί να σας κοστίσουν χρήματα. Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις ανησυχίες, ζητήστε ένα ειδικό διάλειμμα ή ζητήστε από τους υπαλλήλους να τρώνε μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να αποφεύγουν τα δυσάρεστα τρόφιμα για μεσημεριανό γεύμα και να προσφέρετε κίνητρα για διαστήματα διαλειμμάτων και γραφεία καθαρά και απαλλαγμένα από απορρίμματα τροφίμων.

Ασφάλεια τροφίμων

 

Καμία αρχή ή φορέας ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες που να απαγορεύουν ή να περιορίζουν τα τρόφιμα στο χώρο εργασίας. Ορισμένοι κανονισμοί απαιτούν από τους εργοδότες να αξιολογήσουν τυχόν κινδύνους στο χώρο εργασίας ή κινδύνους για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τρόφιμα. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν τροφή σε περιοχές όπου τα τρόφιμα θα μπορούσαν να μολυνθούν με τοξικές ουσίες. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ότι σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τρώνε σε εργοστάσιο φυτοφαρμάκων ή να αποθηκεύουν τρόφιμα στην ίδια περιοχή με τα είδη καθαρισμού.

Οι εταιρείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι το καλό φαγητό στην προσέλκυση ταλέντων και η δημιουργία υγιών χώρων εργασίας που φροντίζουν τους υπαλλήλους τους. Οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως το Google και το Facebook άλλαξαν το μέχρι τώρα σκηνικό σε αυτό τον τομέα. Με τα απεριόριστα σνακ, ροφήματα και καφέδες, έδωσαν άλλη διάσταση στο μέλλον του φαγητού στο χώρο εργασίας για πάντα

Πηγή: Protothema.gr